O fabrică de producere a materialelor termoizolante din spumă de polistiren va fi construită în țara noastră

O fabrică de producere a materialelor termoizolante din spumă de polistiren va fi construită în țara noastră

2020-07-29 Off By M9

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Sergiu Railean, a avut o întrevedere cu reprezentanții companiei Penoplex din Federația Rusă. Oficialii au discutat despre facilitățile fiscale de care pot beneficia investitorii în cadrul Zonelor Economice Libere, Parcurilor Industriale și celor 16 platforme industriale multifuncționale.

Sergiu Railean a menționat că una dintre principalele priorități ale Guvernului este atragerea investițiilor străine şi crearea unui climat de afaceri atractiv pentru investitori.

„Investițiile străine au o importanță strategică pentru dezvoltarea economiei și deschiderea noilor locuri de muncă, în special, în perioada de post criză pandemică și relansare economică. Vă încurajăm să participați la tenderele aferente proiectelor de infrastructură ce au loc în țara noastră și în activitatea zonelor economice libere, a parcurilor industriale”, a precizat ministrul Railean.

Antreprenorul a menționat că a analizat oportunitățile investiționale, pe care le oferă țara noastră și compania este disponibilă să lanseze proiecte de dezvoltare, care vor contribui la creșterea economică a Republicii Moldova. În acest context, și-a manifestat intenția de a construi o fabrică de producere a materialelor de construcții și finisaje decorative pe bază de polimeri în țara noastră.

„Construcția noii fabrici în Republica Moldova urmează a fi realizată în decursul anului 2021. Pentru început ne-am propus să creăm 120 de locuri de muncă, majoritatea procesului de producere fiind automatizat cu echipament performant italian sau german. Pentru 30 de ingineri vom oferi instruire, ceilalți angajați nu au nevoie de pregătire specializată”, a spus Yurii Chataev, director general adjunct al companiei Penoplex.

Compania Penoplex ocupă o poziție de lider pe piața rusă a materialelor termoizolante din spumă de polistiren extrudat (XPS) și este unul dintre cei mai mari producători de pe piața termoizolației din Federația Rusă. Produsele fabricate la fabricile PENOPLEX sunt vândute în toate regiunile din Rusia, țările CSI și Europa.

Potrivit informaților, în Republica Moldova activează circa 970 de întreprinderi cu capital rusesc, investițiile în capitalul social însumând 1063,2 milioane lei, astfel Rusia clasându-se pe locul 6 în topul partenerilor investiționali, după valoarea capitalului investit.