Publicat la 2019-05-17

Moldova Nouă

Informația care TE PRIVEȘTE

Nutriţionista Maia Bilici, despre alimentaţia corectă şi ce trebuie să conţină meniul nostru zilnic

4 min read

Cu toții știm că alimentația corectă îmbunătățește sănătatea și buna funcționare a organismului. De aceea am decis să vorbim cu Maia Bilici – nutriționist și antrenoare de fitness, care în cadrul orelor de sport încearcă să educe în oameni un mod de viață sănătos și activ. Pentru noi, aceasta a venit cu câteva sfaturi legate de o alimentație sănătoasă, ne-a spus ce nu trebuie să omitem din meniul zilnic, dar și ce influență au alimentele pe care le consumăm asupra stării noastre.

M9: Din perspectiva dumneavoastră, care sunt cele mai frecvente greșeli pe care le comitem în alimentație?

Maia Bilici: Din cauza lipsei de timp, de cele mai multe ori noi uităm să ne concentrăm pe cele trei mese (micul dejun, prânzul și cina) care sunt foarte importante pentru organismul nostru, să le consumăm la timp. O altă greșeală este obiceiul de a mânca mult, iar mâncarea pe care o gătim este adesea prăjită în mult ulei, este condimentată prea mult, sau din contra facem exces de dulce ceea ce nu este deloc recomndat. Zahărul cristalin trebuie omis complet din alimentație deoarece se absoarbe rapid în sânge și provoacă eliberări masive de insulină.

M9: Dar cu ce putem înlocui dulciurile pentru a delecta pupile gustative?

Maia Bilici: Cu fructe sau cu dulciuri vegane. Bananele, de pildă, conţin magneziu, element important pentru refacerea energiei de peste zi. De asemenea, vitamina C din fructe poate înlocui mişcarea, activând funcţiile vitale ale organismului.

M9: În care perioadă a zilei este recomandat să mâncăm fructele?

Maia Bilici: Fructele au un efect benefic asupra organismului datorită vitaminelor și mineralelor pe care le conțin. Cea mai recomandată perioadă de a consuma fructele este dimineața pe stomacul gol, imediat după ce am băut un pahar cu apă, și între mese. Putem consuma fructele și după amiază, însă în partea a doua a zilei metabolismul încetinește și deoarece fructele sunt bogate în zahăr se va mări glucoza în sânge ceea ce duce la activarea sistemului digestiv, adică poate apărea foarte curând senzația de foame.

M9: Ce ar trebui să conțină un meniu zilnic sănătos și nutritiv?

Maia Bilici: Fiecare dintre noi are o anumită cantitate de calorii pe care ar trebui să o consume în dependență de activitatea zilnică. Pentru cei care duc un mod sedentar de viață ar trebui să consume alimente care conțin mai puține calorii, iar cei care sunt mai activi, au un mod de viață sporit, au nevoie de 2600-3800 de calorii pe zi. În ambele cazuri însă este necesar consumul de alimente care ne aduc un aport de vitamine și minerale, deasemenea trebuie să evităm din meniu bucatele procesate, sucurile carbogazoase, carnea grasă și mezelurile.

M9: Cât este de importantă o cură de detoxifiere a organismului?

Maia Bilici: O cură de detoxifiere a organismului este utilă pentru ficat, căci ajută la eliminarea toxinelor, cât și pentru stimularea metabolismului și a pierderii de kilograme. Respectiv se îmbunătățește și starea generală a organismului, căci este eliminată oboseala. O astfel de cură crește puterea de concentrare și tonusul corpului.

M9: Ce înseamnă pentru organism schimbarea regimului alimentar, după o perioadă lungă de post?

Maia Bilici: De la mesele obișnuite în care consumăm proteine de origine animală este mai simplu de trecut la o alimentație cu proteine de origine vegetală, deoarece consumând alimente de post organismul o primește ca pe o detoxifiere. Iar când trecem de la post la mesele copiase, organismul capătă un șoc, acutizând bolile cronice cum ar fi gastrita sau pancreatita în cazul în care facem un abuz alimentar.

M9: Ce părere aveți despre suplimentele alimentare pentru slăbit?

Maia Bilici: Multe dintre alimentele din jurul nostru nu mai conțin cantitățile de nutrienți necesari pentru funcționarea normală a organismului. Eu mă pronunț pentru consumarea suplimentelor alimentare, deoarece ele sunt extrase din plante, dar și din produse de origine animală care sunt menite să complete o alimentație rațională.

M9: Alimentele pe care le consumăm influențează asupra stării noastre?

Maia Bilici: Absolut. O alimentație dezichilibrată are un impact negativ asupra sănătății și a dispoziției noastre. O dietă bogată în fibre și cu un nivel scăzut al grăsimilor saturate este un prim pas către o stare de bine. Cei care consumă mai multe grăsimi tind însă să se simtă rău și să fie somnoroși.

M9: Care ar fi regulile de aur pe care fiecare intre noi ar trebui să le urmeze pentru o alimentație echilibrată și sănătoasă?

Maia Bilici: Este foarte important să adoptăm un stil de viață sănătos, să consumăm fructe și legume de culori diferite, să bem multă apă, să nu mâncăm mai mult decât un singur fel de mâncare la o masă. Mai bine să mâncăm mai mult dintr-un singur fel de mâncare, decât să amestecăm mai multe feluri de mâncare incompatibile, care să ne îngreuneze digestia. Trebuie să mâncăm cu moderație, zilnic la aceleași ore.

AUTOR: Nina Dubovca

Moldova9.com - produs realizat de A.O."Academia de Creație și Inovații Mediatice"
© 2017 Moldova9.com. Toate drepturile rezervate.