Publicat la 2018-07-22

Moldova Nouă

Informația care TE PRIVEȘTE

Ghenadie Râbacov: “Prefer să fiu un străin în propria țară decât un super erou al nimicirii de neam”

3 min read

foto: rabacov.net

Trăim vremuri apocaliptice, răutatea și ura au devenit boli corozive ale sufletului și nu este nevoie ca cineva să fie proroc pentru a înțelege acest lucru. Trăim vremurile individualismului, în care toți se cred nemuritori, atotștiutori și atotputernici, în care fiecare luptă numai pentru el și pentru propriile interese, scrie pe blogul său, Ghenadie Râbacov.

În societatea veninoasă de astăzi nu mai e loc pentru respect și toleranță. Nu mai acceptăm ideea că cineva poate gândi altfel decât majoritatea. O majoritate care este copilul unui adevărat spirit de turmă. Tendința de a urma orbește un grup, fără a trece prin filtrul gândirii posibilele consecințe, a devenit o normalitate. În statele cu trecut sovietic pronunțat, populația preferă turma, pentru că așa s-a obișnuit și refuză să iasă din zona de „confort”. Confortul este asigurat de veșnica stare de apatie, de letargie și scepticism, de aiureală îmbinată cu psihoză. Într-o turmă intră, de regulă, persoanele slabe, care nu-și imaginează destinul fără un șef, persoane inapte să ia o decizie, persoane leneșe și fără caracter. Turma le permite să creadă că sunt oarecum protejați, că se ascund în anonimat, dar totodată le dă undă verde pentru a se manifesta violent. E o atitudine pe care singuri, ca indivizi, nu o pot manifesta. Aceștia aleg să nu mai gândească, deoarece gândesc alții în locul lor, se depersonalizează făcând parte dintr-o mulțime îmbibată cu negativism asupra gândirii. De ce totuși mulți sunt atrași de turmă? Pentru că le este frică de orice, pentru că sunt lași, duplicitari, indolenți. Pentru că gașca este singurul loc unde pot spune că sunt în elementul lor.

Nu mai e în vogă să-ți exprimi punctul de vedere, mai ales dacă acesta nu coincide cu cel al turmei. Nu mai e la modă să fii sincer, fiindcă din start ți se aplică în frunte ștampila de „prost”. Iar dorința de a schimba lucrurile în bine, de a ajuta pe cineva necondiționat și a te prezinți așa cum ești pare a fi ceva din domeniul fantasticii. Cum să nu urăști în încercarea de a supraviețui într-o zonă gri, în care ești condamnat sub orice formă? Cum să nu ataci și tu, mai ales atunci când ți se înfige în spate sabia umplută cu apostrofări nefondate și ești aruncat expres în grupul persoanelor non grata. Toate acestea se întâmplă mai cu seamă în lumea Internetului. Pe rețelele de socializare toți suntem eroi, în viața reală alegem turma și luăm apă în gură, nu am avem un cuvânt de spus. Acel cuvânt îl spun alții pentru noi. Într-o lume care te acuză și te blamează, cea mai bună alegere ar fi indiferența. Vorba aia „Eşti cine eşti cât timp îţi rămâi fidel ţie şi cu o doză de indiferenţă faţă de ceilalţi.”

Dar cum să fii absolvent al școlii indiferenței când în sufletul tău nu există ură și nepăsare? Cum să fii un simplu om ce trece prin timp, fără să te doară ceea ce se întâmplă în jur?

Și așa puține lucruri ne mai ating. Tot mai greu e să fii uman într-o societate care se dezumanizează cu viteză cosmică. Indiferența distruge! Indiferența ne face săraci! Indiferența ne transformă în roboți și animale! Indiferența ne îndepărtează de la lucrurile sfinte și ne diabolizează…

Continuarea o citiţi pe rabacov.net.

REDACTOR: Liviu Damian

 

 

Moldova9.com - produs realizat de A.O."Academia de Creație și Inovații Mediatice"
© 2017 Moldova9.com. Toate drepturile rezervate.