Publicat la 2019-08-22

Moldova Nouă

Informația care TE PRIVEȘTE

Ghenadie Râbacov, despre cele mai lungi cuvinte din limba română și care este semnificația acestora

2 min read

foto: rabacov.net

Oricare ar fi ele, cuvintele reprezintă umbra de aur în cunoașterea lumii. Nicio îndeletnicire nu este mai frumoasă, mai bogată și mai creativă decât îndeletnicirea fericită și uneori blestemată a cuvântului, scrie Ghenadie Râbacov pe blogul său

Cuvântul a luat naștere odată cu Dumnezeu și va dăinui atâta timp cât va exista omenirea. Într-o societate a cunoașterii, în plină epocă experimentală, în care frica de pastișă generează tot soiul de trăsnăi, inclusiv lingvistice, cuvântul este supus și el metamorfozei. Zilnic, aproape în toate domeniile de activitate, apar termeni noi, megasofisticați, greu de pronunțat. Limba română nu face excepție. O parte dintre cele mai grele și lungi cuvinte se regăsesc în dicționarul explicativ, în timp ce altele pot fi găsite doar în manualele de specialitate.

Care sunt cele mai lungi cuvinte din limba română și care este semnificația acestora. Majoritatea fac parte din metalimbajul medical.

  • Pneumonoultramicroscopicsilicovolcaniconioză (44 de litere) – este cel mai lung cuvânt existent în limba română. De fapt, cuvântul reprezintă transcrierea termenului englezesc pneumonoultramicroscopicsilicovolcanoconiosis.Este vorba despre o boală pulmonară provocată de inhalarea prafului de siliciu vulcanic care, depunându-se în bronhii, afectează funcționarea normală a plămânilor. În variantă scurtă, este o formă de silicoză, o boală profesională cronică ce îi afectează îndeosebi pe muncitorii din mine, din carierele de piatră, din industria metalurgică, din industria porțelanului și a sticlei. Kilometricul termen a fost menționat, pentru prima dată, în Dicționarul Oxford al limbii engleze ca un cuvânt fictiv, inventat în anul 1935 de Everett M. Smith, președintele de atunci al Ligii Naționale de Puzzle (National Puzzlers’ League) din New York, SUA.
  • Difosfopiridinnucleotidpirofosfataza (36 de litere) – este numele unei enzime ce catalizează reacția de disociere între o bază azotată activată sub formă de trifosfat (ATP, GTP, etc.) în forma monofosfatata AMP (adenozinmonofosfat).
  • Pare amuzant, dar însăși frica de cuvintele lungi este reprezentată de un termen format din 34 de litere: hippopotomonstrosesquipedaliofobia. Cei care au această fobie se confruntă cu o situație neplăcută atunci când citesc sau aud un cuvânt prea lung.
  • Encefalomielopoliradiculonevrita (32 de litere) – afecțiune inflamatorie a sistemului nervos central și periferic ce provoacă dureri, furnicături, senzație de amețeală și uneori chiar paralizii.

Notă: Toate aceste cuvinte pot fi lungite prin articulare cu articol hotărât sau prin adăugarea unor desinențe de plural sau de genitiv-dativ. Cvasitotalitatea acestora sunt destul de specializate și apar extrem de rar sau chiar deloc în vorbirea curentă sau în textele de uz general.

Continuarea subiectului o citiţi pe rabacov.net.

AUTOR: Ghenadie Râbacov

Moldova9.com - produs realizat de A.O."Academia de Creație și Inovații Mediatice"
© 2017 Moldova9.com. Toate drepturile rezervate.