Publicat la 2020-07-20

Moldova Nouă

Informația care TE PRIVEȘTE

Dionis Cenușă: “Săptămâna politică promite răsturnări de situații și multă intrigă”

1 min read

Analistul politic, Dionis Cenușă vine cu o analiză la rece privind săptămâna politică de la Chisșinău. Astfel, mai jos citiți analiza semnată de Cenușă:

1. Biroul permanent al Parlamentului trebuie sa decida ziua votarii pe motiunea de cenzura. La dispozitie sunt doar 9 zile lucratoare, pana la finele sesiunii legislative actuale (primavara-vara).

3. Protestele veteranilor pica bine celor care au initiat motiunea de cenzura. Desi cerintele veteranilor sunt legitime, aceste proteste au si o anumita utilitate pentru acea parte din opozitie, care vrea demiterea guvernului. Intensificarea atmosferei de nemultumire publica si aplicarea disproportionata a fortei de catre politie, in mod evident, defavorizeaza guvernul.

3. Totul parea sa ajute la pregatirea terenului perfect pentru o motiune de cenzura cu risc major pentru guvernare, daca nu era infectarea deputatilor Shor cu Covid-19. Acestia urmeaza sa stea in izolare si chiar tratatament activ. Prin urmare, se reduc numarul voturilor pentru demiterea guvernului.

4. Intre timp, Guvernul anunta despre finalizarea procedurilor de semnare a Memorandumului pentru asistenta macro-financiara cu UE (100 milioane EUR) si a negocierilor pentru un nou memorandum cu FMI. Toate acestea in urmatoarele zile.

Daca opozitia ar reusi demiterea guvernului, prin minune, atunci solicitarea de finantare de la UE si FMI ar fi in suspans, pana la numirea unui nou executiv (care necesita timp si negocieri multipartite).

Moldova9.com - produs realizat de A.O."Academia de Creație și Inovații Mediatice"
© 2017 Moldova9.com. Toate drepturile rezervate.