Publicat la 2021-02-05

Moldova Nouă

Informația care TE PRIVEȘTE

Conferință Online Intercontinentală pentru a discuta Rolul Educației pentru Pace

4 min read

Pe data de 24 ianuarie, peste 2.400 de participanți înregistrați in prealabil, din 70 de țări, cum ar fi Filipine, SUA, Germania, Africa de Sud, China și Coreea de Sud, s-au alăturat conferinței de pace inter-continentale online, pentru a discuta rolul educației pentru pace.

Conferința a fost organizată de un ONG internațional pentru pace din Coreea de Sud, HWPL (Cultura Cerului, Pacea Mondială, Restaurarea Luminii), sub tutela  Organizatiei Natiunilor Unite,  în vederea celebrarii celei de-a 7-a aniversări a Zilei Păcii HWPL din 24 ianuarie.

Ziua Păcii HWPL din 24 ianuarie care a fost declarată de catre Provincia Maguindanao din Filipine, a fost comemorată in fiecare an incepand din data de 24 ianuarie 2014, cand a avut loc  semnarea Acordului de Pace de la Mindanao, încheiat între guvernul local și liderii societății civile.

Ziua Păcii a fost denumită conform HWPL, deoarece acordul de pace a fost sugerat de  catre președintele HWPL, Man Hee Lee, cunoscut ca un veteran de război coreean. Dansul a luat aceasta initiativa, pentru a se depăși situatia conflictuala  care exista de  o perioada de 50 de ani si care a dus la aproximativ 120.000 de victime în regiune.

Avand ca tema „Rolul Educației pentru Pace în Construirea unei Lumi Pașnice”, celebrarea din acest an a avut drept scop creșterea gradului de conștientizare a educației pentru pace în întreaga lume și stabilirea unei platforme globale pentru educatorii de pace, care să pună în aplicare educația pentru pace în sistemul educațional din fiecare țară.

Președintele Man Hee Lee al HWPL a transmis un mesaj comemorativ, dupa care au urmat
mesaje de felicitare din partea personalităților sociale, educaționale, religioase și politice, printre care președintele Curții de Apel din Cairo, fostul președinte al Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, fostul consilier al Ministerului Educației din Guatemala, arhiepiscopul emerit al Arhiepiscopiei Davao din Filipine.

„Astăzi, Mindanao nu mai este o zona de conflict; ci mai degrabă, a devenit un model al păcii spre care isi indreapta privirile intreaga lume. Candva, oamenii din această regiune obișnuiau să  isi îndrepte armele unii impotriva altora. Acum ei mananca impreuna la aceeași masă, în ciuda diferențelor  religioase și ideologice. Studenții si elevii care mai  odinioară erau instruiți pentru  a ucide, acum învață cat este de prețioasa viața și  pacea, prin intermediul  Educației Păcii oferite de HWPL”, a declarat in discursul sau presedintele HWPL.

Dr. Ronald Adamat, comisar al Comisiei pentru învățământul superior din Filipine (CHED), care a depus eforturi sustinute pentru a implementa educația pentru pace a HWPL, prin integrarea educației pentru pace în programele relevante de învățământ superior, a abordat  in discursul sau valoarea si importanta Zilei Păcii HWPL, precum  și progresul educației pentru pace din Filipine.

„Tinerii vor lupta pentru pace, dar nu li se oferă încă suficiente posibilități, înțelegere sau oportunitatea de a vorbi in sprijinul pacii. Susțin din toată inima educația pentru pace a HWPL. Prin intermediul acesteia, crește gradul de conștientizare a tinerilor noștri pentru  de a deveni pacificatori – valori atât de necesare pentru tinerii de azi. Viitorii lideri trebuie să aduca schimbări pentru transformarea in bine a lumii intregi. Copiii noștri trebuie educați cu privire la modul în care funcționează în mod eficient consolidarea păcii. Prin educație, construirea unei lumi cu adevărat pașnice poate deveni într-o zi o realitate. ”

Educația pentru pace a HWPL constă in 12 lecții si  își propune să instruiască educatorii și elevii in spiritul păcii, prin creșterea conștientizării importanței promovării unei culturi a păcii. Incepand din anul 2016, peste 200 de instituții de învățământ din 34 de țări, precum India, Israel sau Filipine, au fost desemnate ca Academii de Pace ale HWPL, iar ministerele educației din 9 țări au semnat memorandumuri de acord pentru implementarea educației pentru pace in institutiile de invatamant din tarile respective.

Doamna Firoza Muradi, educator din Afganistan, a spus: „Acordul de pace de la Mindanao din 2014 a devenit un model excelent pentru țări precum Afganistanul, care trăiesc in  războaie și conflicte. Sper că miracolul păcii din Mindanao se va întâmpla si în Afganistan, iar începutul  spre acest drum este educația pentru pace. Prin intermediul educației pentru pace oferita de HWPL, studenții caută răspunsuri si solutii pentru a realiza pacea prin diferite moduri, cum ar fi armonia cu natura, importanta cooperării, sau  cum pot fi protejate  drepturile lor. Cred că toți studenții mei care primesc educație pentru pace vor crește și vor deveni  mai tarziu mesageri ai păcii. ”

In cadrul evenimentului, oficialul HWPL a prezentat planul pentru 2021, cum ar fi Programul Online de Instruire a Educației pentru Pace, Programul de Voluntariat Educația Păcii, precum  și Proiectul Online pentru Tineri “Iubim Pacea”, care au fost concepute în prealabil ca programe online, datorita situației pandemiei.

Moldova9.com - produs realizat de A.O."Academia de Creație și Inovații Mediatice"
© 2017 Moldova9.com. Toate drepturile rezervate.