”Centrul de Investigații Jurnalistice” lansează o campanie de susținere a accesului femeilor cu dizabilități la maternitate

”Centrul de Investigații Jurnalistice” lansează o campanie de susținere a accesului femeilor cu dizabilități la maternitate

2018-09-27 Off By Botnaru Diana

”Centrul de Investigații Jurnalistice” lansează o campanie de susținere a accesului femeilor cu dizabilități la maternitate. Scopul acestei campanii îl constituie schimbarea de atitudini față de femeile cu dizabilități locomotorii, care trebuie să beneficieze de drepturi și șanse egale atunci când sunt în așteptarea unui copil, scrie noi.md.

Boris Gîlcă, secretar de stat la Ministerul Sănătății Muncii și Protecției Sociale: Din păcate, în Republica Moldova există un singur centru perinatal, ”Institutul Mamei și Copilului”, care are infrastructura adaptată pentru femeile cu dizabilități și în care pot fi primite cele mai complicate nașteri.

În cadrul unui club de presă la care au fost abordate problemele cu care se confruntă femeile cu dizabilități pe cale să devină mame, Boris Gîlcă a comunicat că maternitățile din Chișinău, de anul trecut, au fost dotate cu fotolii ginecologice adaptate la necesitățile femeilor cu dizabilități locomotorii.

Ludmila Iachim, directoare executivă a Asociației: Eu am învăţat să îmi revendic drepturile, am învăţat să cer ce îmi aparţine, de aceea am o abordare pozitivă în relaţie cu medicii, cu ginecologul în mod special.

Olga Afanas, tânără cu dizabilități locomotorii, a mărturisit că a renunțat să mai meargă la policlinica de sector din cauza felului în care este tratată. „Îmi pare rău că statul nu poate pune la dispoziția femeilor cu dizabilități acele standarde tehnologice necesare viitoarelor mame și că diaspora a fost nevoită să se mobilizeze şi a procurat echipamentul tehnic care lipseşte în ţara noastră”, a mai spus tânără.

REDACTOR: Diana Botnaru