Andrei Popov: “Talentul pentru sculptura în lemn, un dar de la Dumnezeu”

Andrei Popov: “Talentul pentru sculptura în lemn, un dar de la Dumnezeu”

2020-08-04 Off By M9

Pablo Picasso spunea: “Arta șterge praful cotidianului de pe suflet”. Acest lucru îl susține și eroul nostru pe care îl vom cunoaștem astăzi. De meserie constructor, în suflet artist. Aşa declară Andrei Popov, cel pentru care arta este mai mult decât o ocupaţie, este un mod de creeare a frumosului, ceea ce putem obseva şi în lucrările sale.

Andrei are 34 ani, este originar din Hînceşti. În prezent este stabilit cu traiul în Germania. Eroul nostru s-a afirmat de-a lungul anilor ca un meşter iscusit în sculptura lemnului.

M9: Andrei, cum a început totul, cum a luat naştere ideea de a sculpta în lemn?

Andrei Popov:  Totul a început într-o iarnă îndepărtată. Tatăl meu avea un set de instrumente, mai exact dălți pentru sculptat în lemn, şi din când în când, acesta venea cu o bucată de lemn acasă,  începând să o sculpteze. Eu, eram foarte interest, de asta, I-am cerut o bucată din lemn, și am început și eu să sculptez. După ani, exploarând internetul, am dat de mai multe videouri cu meșteri populari care sculptau în lemn. MI-a plăcut. Ceea ce făceau aceşti meşteri, ma motivat și pe mine sa încep, din nou, a sculpta.

M9: De ce aţi ales anume sculptura, care am impresia că, nu e un domeniu foarte explorat în ţara noastră?

Andrei Popov: Am ales sculptura, pentru că cred, că câte ceva mi se primeşte, și apoi este foarte, foarte mult loc pentru dezvoltare. După mine, poți să înveți toată viața, și oricum mai rămâne loc de creștere. în țara noastră, cu părere de rau, culturii nu i se oferă atenţia cuvenită.

M9: Care este părerea proprie despre domeniul artei, ce este sculptura pentru dvs?

Andrei Popov: Pentru mine, talentul meu consta în aceea că pot să copii, (pe unde mai reușit,pe unde nu), pot să copii liniile, formele, și să le redau in lemn ( la fel, pe unde mai reușit, pe unde nu prea). Arta pentru om este importantă, pentru că, însuși Creatorul ne-a făcut ființe asemănătoare lui, capabili și noi, la rândul nostru să creăm. Plus la asta, sunt o mulțime de studii care arată cât de benefică este arta, practicare ei, creația pentru om. De aceea cred că, arta, ca și sportul, trebuie practicată și să-și ocupe locul, printre prioritățile noastre.

 

M9: Cum aţi aflat de talentul pe care îl posedaţi şi cine/ce v-a motivat în a continua să dezvoltaţi această pasiune?

Andrei Popov: Pe mine, întotdeauna m-au motivat lucrările marilor maeştri. Privindu-le, îți dai seama cât mai ai de crescut, și asta motivează.

M9: Se ştie că maestrul olandez Stijn van Oss este unul dintre cei mai recunoscuţi în Europa pentru frumoasele sculpturi în lemn. Dvs, pe cine îi aveţi ca idol?

Andrei Popov:  În primul rând, cel mai uimitor și impresionant artist, pentru mine,rămâne Dumnezeu, cu varietatea și multitudinea de creaturi. Totuşi, apreciez mult şi pe Johnson Tsang, sculptor în ceramică, ce are mâini de aur, aş spune eu.

M9: Ce tehnici de lucru folosiţi în creearea acestor capodopere?

Andrei Popov: Folosesc tehnica de cioplire cu dalta, și tăiatul în lemn cu ferestrăul electric. Mereu am crezut că, în antichitate, oamenii, deşi nu aveau tehnică performantă, creau capodopere uluitoare, de asta, le urmez şi eu exemplul.

M9: De ce avem nevoie de artă în viaţa noastră?

Andrei Popov: Ca om de creație,arta, îți permite să te dezvolți, să te regăsești şi să stabileşti o conexiune puternmică între persoana ta, şi arta. Noi, ca și oameni simpli, avem nevoia și atracția către frumos, iar fără artă, aceasta este imposibil de îndeplinit.

Arta, nu e ceea ce se vede, ci ceea ce îi faci pe alţii să vadă.

AUTOR : Stas Cebotari