Publicat la 2018-04-28

Moldova Nouă

Informația care TE PRIVEȘTE

ANALIZĂ: Republica Moldova, gubernie în care prostia nu are intermitențe

4 min read

Vechiul dicton Ziua trece, leafa merge, noi cu drag „muncim” se potrivește de minune instituțiilor de stat din ruinata și mult prea desfigurata Republică Moldova, mai ales în cazul oficiilor de stare civilă (OSC). Trăim într-o societate în care neprofesionalismul, idioțenia și prostia sunt ridicate la rang de normalitate. Teritoriul românesc din stânga Prutului trece printr-o criză culturală fără precedent, caracterizată prin penurie intelectuală, lipsă de discernământ, motivație deficitară, hipoactivism, superficialitate, labilitate, indolență și legendara neiubire a moldovenilor. Neiubirea de Carte, neiubirea de Neam, de Patrie, de Limbă, de Mamă… Neiubirea și ura interioară, care ne apropie de Iad, ne aprinde mintea și ne incendiază bunul simț, scrie pe blogul său, Ghenadie Râbacov.

De vină suntem toți, fiindcă întoarcem capul și suportăm cu stoicism toate porcăriile care ne omoară câte un pic în fiecare zi. Iar dacă se găsește câte unul mai rebel, bineînțeles că nu trece neobservat prin mulțime și imediat devine un antiexemplu.

Faptul că serviciile guvernamentale de factură statalistă sunt special gândite, dezvoltate și fabricate ca să creeze confuzii, să consolideze haosul și să promoveze identitatea moldovenistă este o realitate dovedită. Din păcate, în Republica Moldova, funcționarea OSC și serviciile pe care acestea le prestează au rămas cam la nivelul epocii sovietice, cu mici „evoluții” în detrimentul celor ce simt românește.

Suntem în sec. al XXI-lea, în era digitală și nu putem obține un act de stare civilă printr-un singur click, deși ne lăudăm că guvernarea a avut mare grijă de cetățeni și a implementat portalul serviciilor electronice, grație căruia eliberarea unui certificat păcătos durează luni de zile. Mai mult de cât atât, cei de la OSC, care trudesc din zori până în noapte în beneficiul cetățeanului, se dau mari specialiști care te mai și învață cum ar trebui să te numești și cum să-ți ortografiezi „corect” numele. Onomastica națională e de tot rahatul, ca și întregul stat muribund RM.

“Pentru a-mi obține certificatul de naștere, cei de la Serviciul Stare Civilă din Chișinău practic mi-au cerut să-l reînvii pe tatăl. Demersuri interminabile, bani aruncați în vânt pentru satisfacerea mofturilor unor angajați agramați și incompetenți, certați cu gramatica, limba și istoria, discuții aprinse și nervi – acesta este prețul unei țidule care aparent costă mai nimic. Nu știu cum se întâmplă că soliciți anumite servicii on-line, iar operatorii OSC nu pot citi decât primul rând. Pentru cel de-al doilea rând trebuie să plătești suplimentar, la ghișeu, atunci când le arăți cu degetul unde au greșit. Cum e posibil să lucrezi într-o instituție de stat, cu acte personale străine în care orice literă și semn diacritic are importanță și să dai dovadă de jemanfișism, rea voință și impotență profesională. Cei care abia învață a scrie sau a completa niște fișe pe calculator, ba trec nevăzute anumite rectificări necesare și prea des uită să transmită solicitarea clientului altor colegi la fel de adormiți, ba nu știu a citi și a consulta arhiva de stat, ba pierd actul solicitat și te pomenești că o iei de la început, cu noi demersuri și dureri de cap.”, mai notează Râbacov.

Cum poți califica schimbarea locului de naștere în actele cetățeanului? Crimă, prostie, paralizie funcționărească sau formă de debilism profesional? Probabil toate la pachet! Nu absolutizez, există printre reprezentanții OSC din RM și oameni care își fac meseria cu multă responsabilitate, dar sunt prea puțini și, cu regret, aceștia acceptă să fie conduși de nulități.

În Republica Moldova totul miroase a sovietism. OSC este locul unde „întâlnirea” prezentului și a viitorului cu trecutul este inevitabilă. Câteva luni de adevărată cerșire a actelor personale și prezentare a probelor de tot genul pentru a demonstra „deștepților” cine sunt, de unde vin, cine îmi sunt buneii și părinții și unde m-am născut au suficiente pentru a înțelege, o dată în plus, în ce măsură unii inși sunt îmbibați și naftalinizați de sovietism și dragoste chioară, schizofrenică, absurdă și caraghioasă la maxim, față de URSS, vremuri în care nu mai puteai de ghini. Am ajuns să văd și rusofoni venetici, dornici de cetățenie românească pentru ajunge în Европа la odraslele lor, dar cu Гимн Советского Союза setat ca ton de apel la telefon. Asta e diagnoză, fraților!

Articolul integral poate fi citit pe rabacov.net.

 

AUTOR: Ghenadie Râbacov

Moldova9.com - produs realizat de A.O."Academia de Creație și Inovații Mediatice"
© 2017 Moldova9.com. Toate drepturile rezervate.