Publicat la 2020-06-02

Moldova Nouă

Informația care TE PRIVEȘTE

Ziua Internaţională a Copilului în mediul online. Cum a fost marcată sărbătoarea la Rezina

7 min read

Dacă în anii precedenţi Ziua Internaţională a Copilului era marcată la Rezina cu mult fast, de această dată, din cauza pandemiei, de 1 iunie au fost organizate doar câteva evenimente doar pe online. În unele familii, distracţiile au durat toată ziua, iar buna lor dispoziţie parcă a alungat norii gri de pe cer.

Nici în perioadă de pandemie, autorităţile nu uită de copii

De Ziua Internaţională a Copilului, primăria orașului Rezina a alocat din bugetul local aproximativ 42 de mii de lei – bani care au fost destinaţi pentru cadourile copiilor din instituțiile preșcolare din oraș. Alte 3600 de lei au fost cheltuite pentru organizarea sărbătorii de către Căminul Cultural din satul Stohnaia, Căminul Cultural din satul Boșernița și Bibliotecile Publice din satele Ciorna și Boșernița, suburbii care intră în componenţa oraşului.

„Anul trecut, Primări Rezina a organizat jocuri distractive, spectacol muzical cu participarea formațiilor artistice de copii, animații publice, activități sportive, recreative și distractive pentru copii (bătută), servirea copiilor cu înghețată. Programele de organizare și desfășurare a sărbătorii Ziua Internațională a Copilului” din 2019 și 2020 sunt diferite din motivul restricțiilor impuse de pandemia de Covid -19”, susţine Rodica Melnic, specialist principal în domeniul tineret şi sport la primăria Rezina.

Copiii din satul Ciorna, de ziua lor, au primit cadouri oferite din partea primarului oraşului Rezina, Simion Tatarov

„N-au venit toţi copiii o dată. I-am chemat în grupuri, şi neapărat cu măşti de protecţie şi am păstrat distanţa socială. Chiar dacă a fost o vreme ploioasă, am făcut sărbătoarea afară, în aer liber, doar i-am felicitat şi le-am oferit cadourile. Altceva nu am putut să organizez nimic. Dacă ni se permitea, adunam toţi o sută de copii împreună şi le făceam sărbătoarea mai sărbătoare”, povesteşte Elena Cazacu, bibliotecară la Biblioteca Publică din satul Ciorna.

Copilărie, miracol şi magie

Pe 18 mai curent, la Rezina a fost lansat concursul raional în format online „Copilărie, miracol şi magie”, organizat de Secţia Cultură Rezina în parteneriat cu Palatul Raional de Cultură „Nicolae Lupov”. Copiii talentaţi cu vârsta de până la 15 ani, ajutaţi de părinţii lor, au expediat la concurs fotografii cu desene, înregistrări video cu cântece, poezii şi dansuri.

„Au fost recepţionate deja toate lucrările la concurs. Avem în jur de 30 de participanţi.  Urmează să facem totalurile şi să invităm doar părinţii la decernarea premiilor. Din păcate, nu pot fi prezenţi şi copiii din cauza restricţiilor impuse de pandemie. Ne-am propus prin acest concurs să promovăm şi să susţinem copiii talentaţi şi valorile culturale, să încurajăm tinerele talente”, afirmă Lidia Lazari, şefa Direcţiei Învăţământ, Tineret şi Sport Rezina.

Puteţi admira participanţii la concurs pe pagina de Facebook a Palatului raional de cultură „Nicolae Lupov” din Rezina: https://www.facebook.com/groups/200046807545346

Totodată, Lidia Lazari a menţionat că şi în majoritatea instituţiilor de învăţământ din raion au fost desfăşurate activităţi online, iar în fiecare grădiniţă copiii au primit cadouri.

S-au reîntâlnit cu scriitorul lor iubit, doar că, de această dată – online!

Cu patru ani în urmă, copiii din satul Ţahnăuţi au avut parte de o întâlnire pe viu cu Titus Ştirbu, care a dat curs invitaţiei de atunci. Acum, de Ziua copiilor, s-au reîntâlnit cu scriitorul lor iubit, doar că, de această dată – online!

„Am luat parte la activitatea organizată de Biblioteca Publică Raională „Mihai Eminescu” din oraşul Rezina – o întâlnire pe Zoom cu scriitorul Titus Ştirbu. Am învitat la bibliotecă un grup mic de copii, pe cei mai activi cititori. Am şi interacţionat cu scriitorul care a răspuns la întrebările copiilor”, spune Alexandra Socol, angajata Bibliotecii Publice „Afanasie Talpă” din satul Ţahnăuţi.

Bibliotecara a oferit fiecărui copil şi câte o punguţă cu dulciuri şi câte un carnet în care să facă notiţe de vacanţă din cărţile citite.

„Anii precedenţi organizam o sărbătoare mare, la care participa majoritatea copiilor din sat. Se încadrau activ la concursuri, veneau cu poezii, cu cântece, dansuri, desene. Era o zi frumoasă  pentru toţi”, a mai adăugat Alexandra Socol.

Dacă în sat nu e sărbătoare, fiecare şi-o face acasă, după cum poate

Satul Meşeni din raionul Rezina este o localitate mică, cu mai puţin de o mie de locuitori. În sat nu sunt prea mulţi copii – doar vreo 70, dintre care 24 frecventează grădiniţa.

„Anii trecuţi primăria oferea îngheţată, sucuri, făceam concerte, se distrau copiii de minune. Însă, anul acesta, din păcate, nu facem nimic din cauza acestui virus”, spune cu tristeţe în voce Maria Hodorogea, contabil-şef la Primăria Meşeni.

Dacă în sat nu e sărbătoare, fiecare şi-o face acasă, după cum poate. Iată ce ne povesteşte Doina Sîrbu: „Deoarece nu prea avem unde ne distra cu această ocazie (mai ales în  perioadă de pandemie), i-am zis lui Traian (şase ani) că de Ziua Copiilor poate face orice-și dorește, iar părinții n-au voie să-i interzică nimic. E o zi fără reguli!

Dimineața s-a trezit și a-nceput să sară pe pat. M-a rugat să-l filmez, să-i arate lui bunelu, care mereu îl ceartă când sare pe pat. Apoi, tati a cumpărat tort de la magazin și l-am servit cu compot de căpșuni cu mentă, culese din grădina noastră. Speram că va fi o zi cu soare, dar ploița nu a vrut să cedeze. Așa că ne-am căutat de treabă prin casă. Traian a decupat niște rechini, fluturași și corăbii. A făcut o filmare, să i le arate și Patriciei (o vloggeriță de vârsta lui pe care o place)”.

Seara, la ora 21:00, Doina, împreună cu fiul Traian, au intrat, ca de obicei, live pe pagina de Facebook a Bibliotecii Publice Raionale „Mihai Eminescu” din Rezina, să citească celor mici, dar şi mari, de această dată „Amintiri din copilărie” de Ion Creangă. De la începutul perioadei de pandemie, seară de seară, tot depănând diferite poveşti, şi-au făcut deja şi prieteni fideli care aşteaptă această întâlnire virtuală.

„Pentru nimeni nu este un secret că viața copiilor care trăiesc la sat se diferă foarte mult de viața celor din oraș și că zilele lor nu sunt compuse din lecții de pian, lecții de dans sau navigare pe internet, ci mai degrabă din activități mărunte legate de creșterea și îngrijirea animalelor din gospodărie, grija de plantele din grădină… Această rutină se repetă aproape zilnic în familia noastră, dat fiind faptul că suntem o familie numeroasă, iar părinții nu le reușesc pe toate de unii singuri, totuși nu uităm de lectură, punând mereu accentul pe o educație de calitate, nu uităm de odihnă și nici de zilele deosebite din calendar”, spune Nicolae Rusu din acelaşi sat, student la Facultatea de Inginerie Mecanică, Industrială şi Transporturi, UTM .

Ziua copiilor în familia Rusu din Meşeni, povesteşte Nicolae, a fost ziua surprizelor destinate celor trei frați mai mici ai săi.

„Dimineața a început cu un mic dejun apetisant cu clătite – desertul favorit al celor mici. Ziua a continuat cu jocuri interactive în grup cu implicarea animăluțelor noastre de companie și a jucăriilor preferate ale fraților noștri mai mici. Apoi am alocat o oră pentru confecționarea unor obiecte hand-made din hârtie colorată. Seara a fost dedicată lumii poveștilor, în timpul căreia fiecare dintre noi a relatat câte o mică povestioară care i-a oferit o lecție legată de valorile pe care trebuie să le poarte în suflet o personalitate adevărată. A fost cu siguranță o zi diferită de celelalte. Chiar și părinții au lăsat pentru câteva ore  interminabilele lor activități gospodărești pentru a privi împreună cu noi desene animate”, a adăugat Nicolae Rusu.

Şi alte familii au organizat distracţiile acasă

Lilian Rusu, oraşul Rezina: „Încă pe 31 mai am cumpărat cadouri, dar le-am zis că acestea vor putea fi despachetate doar pe 1 iunie. De Ziua copiilor s-au trezit dis-de-dimineaţă, la ora 6:30, şi fuga să vadă cadourile.  Le-am amintit că nu e doar prima zi de vacanţă, dar e şi ziua lor. Şi pentru că e sărbătoare dublă, am inclus muzică pentru copii şi am petrecut toată ziua la bunica, la joacă”.

Eliza Mihalache, satul Pecişte: Cu toate că am crescut, în suflet ne simţim copii şi sărbătorim cu toată familia. Sora mai mică este cea care ne amintește de copilărie. Anii trecuți mergeam în excursii împreună cu familia, la muzee, cinema, însă anul acesta sărbătorim acasă. Cu toate că încă predomină perioada de pandemie, înghețata și dulciurile au făcut parte din preferinţele întregii familii”.

Copilăria rămâne şi-n continuare vârsta bucuriilor, a imaginației, a culorilor – un tărâm al  poveștilor, o lume unde totul este posibil, deschisă spre iubire și frumos.

AUTOR: Andrei Bordian, stagiar, student la Facultate de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, USM

 

Moldova9.com - produs realizat de A.O."Academia de Creație și Inovații Mediatice"
© 2017 Moldova9.com. Toate drepturile rezervate.