Publicat la 2020-02-02

Moldova Nouă

Informația care TE PRIVEȘTE

Zece vinării din Moldova au semnat acorduri de colaborare într-un proiect transfrontalier

2 min read

Primele zece vinării din Republica Moldova au semnat vineri, 31 ianuarie, acorduri de colaborare în cadrul proiectului transfrontalier „WINET – comerț și inovație în industria vinului”. Acesta va cuprinde vinificatori și vinării din regiunea bazinului Mării Negre (R. Moldova, România și Bulgaria).

Totodată, în cadrul evenimentului a fost lansată şi o platformă de comunicare a Proiectului WINET care, potrivit Rodicăi Verbeniuc, directorul Agenţiei de Investiţii din R. Moldova, este „un instrument de comunicare digitală, directă, eficientă şi rapidă, pentru ca vinificatorii să-şi poată asigura promovarea gratuită, sporindu-şi vizibilitatea pe piața externă”. „Suntem încrezători că WINET va schimba modul de cooperare şi va eficientiza comunicarea cu potenţiali consumatori şi reţele de distribuţie din cele trei ţări partenere, impulsionând creşterea comerţului transfrontalier”, a menţionat Rodica Verbeniuc.

„Este o iniţiativă frumoasă, menită să unească România, Bulgaria şi Republica Moldova într-un efort comun de promovare al unui element de patrimoniu naţional. Vinul ne-a unit şi a trecut prin istorie, or, acest proiect este important pentru că prevede schimburi între ţările terţe, incluzând cele mai bune practici şi creşterea exportului. În acelaşi timp, proiectul înseamnă şi apropierea R. Moldova de Uniunea Europeană”, a estimat ambasadorul României la Chişinău, Daniel Ioniţă.

La rândul său, Evgueni Stefanov Stoytchev, ambasadorul Bulgariei în ţara noastră, a relevat că „acest proiect este esenţial pentru creşterea capacităţii şi profesionalismului în sectorul vitivinicol. Este necesar ca reprezentanţii domeniului din acele trei ţări să facă schimb şi să se asocieze, sporindu-şi astfel nivelul de calificare şi competenţă în industria vinului”.

Scopurile principale ale Proiectului WINET constau în intensificarea comerţului transfrontalier, modernizarea sectorului agricol şi crearea noilor oportunități de colaborare pentru producătorii din industria vitivinicolă din bazinul Mării Negre. În vederea atingerii acestor obiective, partenerii proiectului vor crea o rețea, formată din peste 100 de companii, întreprinderi mici și mijlocii, instituții de cercetare și învățământ superior, autorități locale, regionale și naționale, precum și grupuri de interes, ONG-uri și organizații de sprijin antreprenorial din cele trei țări fondatoare ale proiectului WINET – Moldova, România și Bulgaria.

Proiectul WINET mai prevede și cercetarea amănunțită a pieței de vin pentru cele trei țări participante. Rezultatele cercetărilor vor fi publicate în „Cartea Albă”, la care va avea acces și publicul larg, începând cu primele luni ale anului 2020.

Proiectul „WINET – comerț și inovație în industria vinului” este finanțat, cu un buget de circa 700 mii de euro, de Uniunea Europeană, prin Programul Operațional BLACK SEA BASIN 2014-2020. Acesta este implementat de Agenția de Investiții din Republica Moldova, în parteneriat cu Camera de Comerț și Industrie „Stara Zagora” (Bulgaria) și Camera de Comerț, Industrie și Agricultură, Tulcea (România). Perioada dezvoltării și implementării acestuia este aprilie 2019 – aprilie 2021.

Moldova9.com - produs realizat de A.O."Academia de Creație și Inovații Mediatice"
© 2017 Moldova9.com. Toate drepturile rezervate.