Publicat la 2020-07-28

Moldova Nouă

Informația care TE PRIVEȘTE

Xenia Paşchetov: “Muzica şi pictura, la interferenţa artelor”

4 min read

Xenia Paşchetov este o tânără de 13 ani, originară din municipiul Bälţi, Republica Moldova, pentru care muzica şi pictura au devenit un mod de viaţă. Talentată şi pasionată de tot ceea ce face, adolescenta a cucerit multe inimi, devenind o persoană recunoscută în localitatea de unde vine.

M9: Xenia, Cum s-a început totul? Cum a luat naştere ideea de a te perfecţiona în domeniul muzicii şi a picturii?

Xenia Paşchetov: Ideea de a mă perfecționa în domeniul muzicii și a picturii, a luat naștere încă din clasa a III-a, când mă uitam la diferite tutoriale pe internet despre cum să fii mereu ocupată cu ceva util în viață, cum să pictezi un desen de nota zece sau cum să cânți la un instrument muzical, bucurând pe toţi cei ce te ascultă. Totodată, ca un stimul pentru mine au fost şi cele mai renumite lucrări ale compozitorilor din secolele XVIII-XIX, ca spre exemplu: Für Elise; Nocturne; Marcia alla Turca ş.a. Aceştia, prin frumoasele sale lucrări, mă făceau să îmi doresc şi mai mult să mă perfecţionez în domeniu. Cu susținerea părinților, am început să îmi perfecționez abilităţile în domeniu, şi totodată, menţionez că, continui să o fac în continuare.

M9: Ştim că, pe lângă muzică îţi place foarte mult să pictezi. Am vrea să te întrebăm care este părerea proprie despre domeniul artei ? Ce este pictura pentru tine şi ce redai prin desenele tale?

Xenia Paşchetov: Pentru mine,  pictura este asociată mai mult cu un hobby forte relaxant și inedit. Prin desenele mele redau emoții, trăiri intense şi ceea ce simt. Mereu am încercat ca sentimentele de bucurie, dragoste, inspirație și pace interioară, să fie prezente în desenele mele, acestea oferind lor o valoare aparte. În prezent, majoritatea oamenilor au un regim zilnic destul de alert, precum și eu, dar având posibilitatea de a picta, mă regăsesc pe mine însumi în această lume unde toţi se grăbesc și îmi pot aranja fiecare gând la locul său.

M9: Cum ai aflat de talentul pe care îl posezi şi cine/ce te-a motivat în a continua să dezvolţi aceaste pasiuni?

Xenia Paşchetov:  Aflând în clasa a III-a despre înclinaţia şi talentul meu pentru muzicä, toţi membrii familiei îmi sugerau să mă înscriu la școală de muzică (arte), ca să dezvolt mai bine această pasiune a mea și ca să fiu mereu ocupată cu lucruri utile pentru mine. Totodată, talentul pentru pictură l-am  descoperit atunci când trebuia să pictez un desen și profesoara a fost foarte uimită de modul în care l-am realizat.

M9: Care este provocarea numarul 1atunci când vine vorba de pictură/muzică? Ce îţi este cel mai greu să realizezi?

Xenia Paşchetov:  Peste tot este greu. Cu orice nu te-ai ocupa, fărą dorinţă şi dedicare nu faci nimic. Totuşi, pentru mine, cel mai greu este atunci când am de realizat foarte multe teme de casă la solfegiu, literatura muzicală și la specialitate (pian) ,pe lângă acestea mai sunt și temele pentru acasă de la școala generală. Provocarea numărul 1 este să le reușesc pe toate la cel mai înalt nivel. Vorbind de ceva actual, ca o prim provocare pentru mine, este cânt una din lucrările lui Beethoven.

M9: Ai afirmat mai sus că, pictura este mai  mult un hobby pentru tine, din acest motiv am vrea să te întrebăm care sunt sursele de inspiraţie pentru desenele tale?

Xenia Paşchetov: De multe ori, indpiraţia vine de unde eu mă aştept mai puţin, din mine. Creativitatea mea ími permite să creez multe desene interesante, dar, în general, mă inspiră cel mai mult lucrările marilor pictori, undeva în sufletu meu sperând că, voi deveni asemeni lor.

M9: Perioada pandemică a influenţat negativ sau pozitiv activitatea ta în aceste domenii?

Xenia Paşchetov: Perioada pandemică a influențat mai mult negativ activităților mele, întrucât, este mai greu să înveți fără ajutorul profesorului și să stai doar în online pentru a studia teme noi, de care nici nu ai auzit.

M9: Xenia, spre final am vrea să aflăm părerea ta, cum crezi,  de ce avem nevoie de artă în viaţa noastră?

Xenia Paşchetov: Noi avem nevoie de arta în viața noastră pentru a comunica cu cei din jur într-un mod mai special și unic. Arta este modalitatea ideală de a exprima idei si de a împărtăși informații importante. Avem nevoie de artă, întrucât doar ea ne face ființe complete.

Muzica şi pictura, două surori aflate mereu într-o armonie uluitoare…

AUTOR: Stas Cebotari

Moldova9.com - produs realizat de A.O."Academia de Creație și Inovații Mediatice"
© 2017 Moldova9.com. Toate drepturile rezervate.