Publicat la 2020-07-23

Moldova Nouă

Informația care TE PRIVEȘTE

Vișinele din Moldova, apreciate pe piața de desfacere externă

4 min read

În aria de deservire a Sistemului Centralizat de Irigare Criuleni, reabilitat în totalitate în timpul Programului Compact, datorită irigării, agricultorii își pot cultiva plantațiile cu mai multă siguranță. Președintele Asociației Utilizatorilor de Apă pentru Irigații Criuleni, Petru Balan se poate mândri cu o livadă de 9 hectare de vișin în al 6-lea an de roadă. Culese cu grijă, fructele sunt paletate, transportate în depozitul frigorific al agricultorului, ca ulterior să ajungă pe piața de desfacere din Rusia.

Agricultorul afirmă că în acest an a reușit să strângă circa 5 tone de vișine per hectar, un rezultat cauzat de condițiile meteorologice instabile din luna aprilie. „Productivitatea la hectar putea fi și mai mare, dar am fost afectați de înghețurile din această primăvară”.

Așa cum agricultura este o afacere des imprevizibilă, agricultorul afirmă că veniturile sunt puternic influențate de mai mulți factori, inclusiv climaterici. Dar în cazul livezii de vișin, „ne bucurăm că în pofida înghețurilor, veniturile pe care le avem din exportul vișinelor sunt mai mari decât investițiile efectuate”.

Pentru a diminua câteva din riscuri la creșterea și îngrijirea livezii, președintele AUAI Criuleni zice că fără irigare, nici nu s-ar implica în o afacere atât de extensivă. Începând cu luna martie, livada de vișin a fost irigată prin picurare cel puțin o dată la 2-3 zile. Totodată, agricultorul recunoaște că unul dintre cele mai importante avantaje ale terenurilor sale este că se află în aria de deservire a Sistemului Centralizat de Irigare Criuleni. „În caz contrar, irigarea terenurilor pe cont propriu este extrem de costisitoare, nefiind o oportunitate reală pentru majoritatea agricultorilor din Moldova pentru că investițiile sunt pur și simplu enorme”.

Pe lângă vișine, Petru Balan mai cultivă livezi de măr, 16 hectare și cireșe, 8 hectare, toate fructele  fiind exportate în Rusia, dar și Uniunea Europeană. Un rol important în dezvoltarea și consolidarea afacerii sale agricole a constituit construcția unui depozit frigorific cu 8 camere și o capacitate de 1200 tone, cât și o linie de sortare și ambalare performantă pentru mere.

Petru Maler, un alt producător agricol și membru al Asociației Utilizatorilor de Apă pentru Irigații din Orhei, Jorile, cultivă 45 hectare de livadă de vișin, pe lângă alte circa 160 de hectare de livezi de prun, măr, cireșe și caise. Terenurile se află parțial în satele Jora de Jos și Vîșcăuți. În al 5-lea an de roadă, vișinele de soiul Meteor Korai sunt exportate, la fel, în Rusia, unde cererea pentru vișinele din Moldova este foarte mare, potrivit agricultorului. Cu peste 200 de muncitori care colectează zilnic  fructele, producătorul agricol afirmă că a reușit în acest an să colecteze o roadă de 6 tone de fructe per hectar. Roada ar fi putut fi și mai bogată, notează Petru Maler, dacă nu ar fi fost înghețurile de primăvară.

Agricultura nu este o îndeletnicire nouă pentru producătorul agricol și membrul Asociației Utilizatorilor de Apă pentru Irigații Jorile. Revenit din Extremul Orient în anul 2001 acasă, Petru Maler era determinat să investească în agricultură, „dacă nu acasă, atunci unde?” În plus, agricultorul este încrezut că în Moldova să faci agricultură e profitabil, cu o singură condiție, să fie agricultură performantă.

Un aspect cheie al agriculturii performante reprezintă accesul la irigare și utilizarea irigării pentru roade cât mai bogate, potrivit lui Petru Maler. De când vișinul a înflorit, agricultorul afirmă că a irigat livada prin picurare de cel puțin patru ori, în special în lunile de primăvară, când pământul a fost secetos. „Dacă nu am fi fost conectați la Sistemul Centralizat de Irigare din Jorile, nici nu am fi putut conta pe rezultate bune. Toate terenurile pe care le prelucrez se află în aria de deservire a SCI-ului anume din acest motiv”.

Pentru păstrarea mai îndelungată a producției și în stare proaspătă, Petru Maler a construit și un depozit frigorific cu atmosferă controlată, inițial cu o capacitate de 1000 de tone, iar în acest an a fost extins până la 2000 tone.  În cazul vișinelor, fructele sunt ambalate în teren, sortate și duse la frigider, unde sunt răcite timp de câteva zile, transportate în camion și livrate în Rusia.

În premieră, în acest an agricultorul a reușit să obțină și dreptul de a transporta fructele pe piața din Rusia direct, fără intermediari, fapt care îi ușurează munca, dar și îi oferă noi oportunități de dezvoltare a afacerii în agricultură. În anul 2019, fermierul a obținut certificarea GLOBALG.A.P, care îi va permite să exporte produsele agricole și în alte țări, pe lângă piața tradițională din Est.

sursa: sda.gov.md

 

Moldova9.com - produs realizat de A.O."Academia de Creație și Inovații Mediatice"
© 2017 Moldova9.com. Toate drepturile rezervate.