Publicat la 2020-06-18

Moldova Nouă

Informația care TE PRIVEȘTE

VIDEO: Răspunsul Uniunii Europene la criza provocată de COVID-19

3 min read

Asistența oferită Republicii Moldova de Uniunea Europeană și de statele membre, pe durata crizei provocate de COVID-19, este semnificativă. În cadrul unei discuții publice organizate de delegația Uniunii Europene la Chişinău au fost trecute în revistă succesele organizațiilor care au beneficiat de sprijinul Uniunii Europene și care, la rândul lor, i-au ajutat pe oameni să depășească mai ușor greutăţile din timpul pandemiei.

În aceste timpuri grele, un rol deosebit a revenit organizațiilor care au oferit servicii sociale în special persoanelor vulnerabile, cele mai afectate de pandemie.

NATALIA POSTOLACHI, director, AO Centrul de Asistență la Domiciliu “Casmed”

Dacă serviciile la domiciliu am continuat să le acordăm cu mici ajustări și cu protejarea constantă a personalului de îngrijire, atunci serviciul social “Echipa mobilă” a suferit schimbări mai radicale. Noi am oferit acest serviciu online, utilizând telefonul și internetul. În mare parte dintre beneficiari sunt copii, au primit suport psihologic atât ei, cât și părinții lor, cum să depășească frizile și situațiile de criză emoțională.

Asociația “Inițiativa Pozitivă”, care crează o comunitate terapeutică la Anenii Noi, în sprijinul persoanelor cu HIV-SIDA, a beneficiat de un grant, acordat prin intermediul fundației Est-Europene. Cu aceşti bani, asociația a putut asigura continuitatea serviciilor și în timpul pandemiei.

INA VUTCARIOV, reprezentant, Asociația “Inițiativa Pozitivă”

De la începutul pandemiei noi am lucrat pe diferite sectoare și am lucrat destul de eficient, ne mândrim cu o serie de rezultate: în primul rând, peste o mie de oameni care sunt HIV pozitivi și sunt în tratament, au putut să și-l continue pentru că am avut chestia asta cu deservirea la domiciliu. Am continuat să oferim servicii vitale pentru consumatori de droguri, încă un moment foarte important a fost că am putut să continuăm programul de reabilitare din comunitatea terapeutică din penitenciar.

În cadrul discuției publice s-a amintit și despre un proiect de motivare a spiritului cetățenesc din Republica Moldova. Acesta presupune parteneriate și colaborarări cu mai multe ONG-uri regionale din ţară și îşi propune să-i facă pe oameni să se implice mai mult în rezolvarea problemelor localităților. Proiect, care, la fel, este finanțat de Uniunea Europeană.

CRISTINA BOBIRCA, reprezentantul proiectului

Care să încerce să-i facă pe oameni mai activi, să activizeze comunitățile locale astfel încât să beneficieze cetățenii de servicii publice de calitate în regiuni, aici vorbim despre câteva domenii foarte importante: apă și canalizare, managementul deșeurilor solide, eficiența energetică și protecția mediului.

Peter Michalko, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, a accentuat importanţa rolului organizațiilor neguvernamentale în aceste timpuri grele, provocate de criza COVID-19, pentru ca societatea să poate trece peste probleme mai ușor.

PETER MICHALKO, ambasadorul UE în Republica Moldova

Eu întotdeauna sunt foarte impresionat de aceste eforturi și de această muncă și entuziasm care aveți și vă rog să continuați pentru că asta este ceea ce face societatea viabilă, asta este ceea cea aduce viață în scoietate.

Discuția publică, desfășurată online, face parte dintr-o serie de evenimente sub genericul “Vorbește cu Europa”.

Moldova9.com - produs realizat de A.O."Academia de Creație și Inovații Mediatice"
© 2017 Moldova9.com. Toate drepturile rezervate.