VIDEO: Izvoraș cu apă lină… La Grigoriopol se descoperă și cresc talentele muzicale

received_774594579650294.png

Curge către seva spirituală a pământului mai bine de 35 ani, de când vocile copiilor din școala nr.1 din Grigoriopol pe atunci, iar de 18 ani, Liceul Teoretic “Ștefan Mare și Sfânt” din Grigoriopol, sunt cultivate de profesoara de educație muzicală, Svetlana Jitariuc.

Porfesoară, grad didactic superior, în cele patru decenii de activitate profesionalã, a cultivat SUFLETE DE COPIL  prin magia sunetului muzical elevat, dar și prin atitudine deosebită față de noi, elevii, cultivând gustul estetic și dragostea față de frumos.

Corul Izvoraș a fost pe parcursul anilor formația care a înfrumusețat toate activitățile școlare prin creații de înaltă valoare din tezaurul folcloric, dar și clasic, cât și cu creații muzicale ale compozitorilor moderni, destinate copiilor.

În liceul respectiv, toți copiii, de la toate treptele de școlarizare, au posibilitatea să aleagă arta corală și să participe prin asta la dezvoltarea sa esteticã și culturală și să se manifeste.

Aceste formații au și ele denumiri foarte frumoase: Lãstãrașii, Florile copilãriei – vocile cărora, cu timpul se revarsă în IZVORUL, care potolește setea de frumos al copiilor, părinților și a celor care au posibilitatea să-i asculte, pentru care au prezentări cu diverse ocazii.

În clasele mari membrii corului mai fac parte și din grupul vocal folcloric “Clopotarii lui Ștefan cel Mare”, aceastã denumire luând-o ca un botez al grupului din calificarea noastrã de cãtre un membru al juriului la un Concurs de cântec patriotic și, care s-a potrivit de minune ca denumire pentru mesajele pe care le transmitem despre noi, despre Liceu, despre menirea noastrã, despre valorile neamului românesc, pe care suntem datori sã le transmitem generațiilor viitoare și pe care noi le cultivãm din spiritul doamnei profesoarã, care ne este model în toate. Mai nou, au fost atașate pentru grup și acompaniament la chitarã, adicã sunt trei: chitara albastrã-Mihai Ivanov, la chitara galbenã-Anastasia Stepanov și chitara roșie – Sandul Iulia. Astfel, Chitarele roș-galben-albastrã și Clopotarii lui Ștefan cel Mare este o nouã denumire.

Corul respectiv a participat  și la diverse manifestãri culturale atât naționale cât și internaționale, are multe distincții și Diplome de merit, aprecieri meritorii din partea diferitor personalitãți notorii în fața cãrora au participat membrii IZVORAȘULUI, dar cea mai de valoare o considerã cei din Grigoriopol, pe cea, care din pãcate a fost arsã când s-a împușcat în școala noastrã în timpul rãzboilului din 1992. Este vorba despre participarea corului Izvoraș  la cea  dintâia ediție a Festivalului Republican Cântare Limbii Române, care a avut loc la Sala Palatului Sindicatelor din capitalã , în primãvara anului 1991. Elevii de pe atunci, printre ei și profesori  în liceul nostru, își aduc aminte cu mândrie despre acest eveniment , dar și cu durere despre ceea ce a urmat. (din spusele elevilor)

Le urăm succes în continuare tinerilor talentați de la Grigoriopol!

Top