VIDEO: Îndemn pentru moldoveni – “Citiţi cu atenție contractul de angajare la muncă peste hotare”

11-1.jpg

Cetățenii Republicii Moldova care pleacă la muncă peste hotare sunt îndemnați să fie precauți atunci când semnează contracte de angajare. Deseori, aceste contracte conțin mai multe „capcane”, iar ulterior angajații se văd nevoiți să întoarcă sume considerabile diferitor intermediari.

Potrivit Centrului Internațional „La Strada”, care implementează faza a doua a campaniei de informare pentru cetățenii R. Moldova aflați în căutarea unui loc de muncă peste hotare, moldovenii nu sunt atenți atunci când semnează contractele de angajare.

„Fiecare cuvânt dintr-un acord pe care-l semnează, fie el scris cu litere mărunte sau mășcate, contează. În disperarea lor, moldovenii semnează un contract de muncă în grabă și își asumă angajamente fără ca să le citească și să intre în esență. S-au înregistrat sute de cazuri când unele persoane au trebuit să întoarcă sume considerabile firmei intermediare, și-au pus casa și gospodăria în gaj, au întors datorii despre care nici nu au știu că le au. Acest lucru s-a întâmplat, întâi de toate, din cauza lacunelor serioase pe care le înregistrează statul R. Moldova la capitolul reglementarea cadrului legal de activitate a agențiilor intermediare. Dar nici spiritul de vigilență al fiecăruia dintre noi nu trebuie neglijat”, atenționează „La Strada”,

Astfel, pentru a evita riscurile unei angajări ilegale peste hotare și consecințele care ar putea urma, cetățenii R. Moldova sunt îndemnați să sune la Linia Fierbinte pentru migrație sigură și antitrafic: 0 800 77777.

Campania se desfășoară în parteneriat cu Inspectoratul General al Poliției de Frontieră a R. Moldova, Organizaţia Internaţională pentru Migraţie, Misiunea în Moldova, în cadrul proiectului „Sporirea accesibilităţii grupului de risc la informaţie despre migraţie sigură şi pericolul traficului de fiinţe umane”, cu suportul financiar al Ambasadei SUA la Chişinău.

 

Top