VIDEO: Captură IMPRESIONANTĂ de ţigarete. Valoarea produselor din tutun este de 19 milioane de euro

79531831_1110201872656511_5048397648839573504_n.jpg

Un grup infracțional format din moldoveni și cehi, cu vârste cuprinse între 30 și 45 de ani,  a fost demascat în urma unei operațiuni  comune între  Poliția Republicii Moldova și Serviciul Vamal al Republicii Cehe.

Ofițerii Direcției Combaterea Crimei Organizate ai Inspectoratului Național de Investigații,  au documentat pe perioada a zece luni, un grup de persoane,  care deghizau activitatea de producerea clandestină a țigaretelor și de contrabandă, cu ajutorul unor companii înregistrate în Republica Moldova. Membrii grupării foloseau autocamioane înregistrate pe aceste companii în desfășurarea activităților infracționale pe teritoriul UE, ulterior, au redirecționat producerea clandestină a țigaretelor pe teritoriul Republicii Cehe.  

În cadrul documentării, polițiștii au  identificat aria de activitate infracțională a membrilor grupului, după care prin intermediul Centrului Cooperare Polițienească Internațională a IGP s-a desfășurat schimbul de informații  cu  Administrația Vamală a Republicii Cehe. 

Valoarea capturii constituie  peste 19 milioane de euro.

Astfel, la 15 octombrie 2019,  autoritățile din  Cehia  au inițiat proceduri penale pentru suspiciunea infracțiunii de evaziune fiscală și plăți obligatorii similare.

Ulterior, în cadrul măsurilor speciale de investigații comune, suspecții s-au dovedit a fi un grup criminal bine organizat, cu o ierarhie stabilită între ei, care își desfășurau  activitatea infracțională în mai multe țări europene. 

Gruparea era condusă de moldoveni,  persoane responsabile de achiziționarea componentelor importante pentru fabricarea ilicită a țigărilor și de transportarea lor la locul de producție din Ralsko, Republica Cehă.

La 2 decembrie 2019, acest grup infracțional  a fost reținut în flagrant, în timp ce  încărcau țigările  într-un camion cu numere de înmatriculare moldovenești,  care aparținea unuia dintre reținuți.  

De asemenea, au fost  efectuate percheziții în mai multe clădiri din Republica Cehă, unde au fost găsite un număr de 180 de paleți, cu componente importante pentru producția de țigări și deșeuri provenite din producția de tutun.  În timpul percheziției a încăperii, unde a fost instalată fabrica clandestină a țigaretelor din Ralsko, Republica Cehă, au fost depistate o linie completă de producție a  țigărilor, un tăietor de tutun și o tocătoare de tutun, componente de țigări și un total de 8 550 000 de țigări L&M și Richmond,  precum și documente personale românești falsificate folosite de suspecți în activitățile infracționale. 

Astfel, cinci moldoveni  au fost arestați în Cehia, iar patru cehi  au fost trimiși  în custodie de către judecător, pe baza unei propuneri a procurorului de supraveghere.

Persoanele reținute riscă închisoare până la zece ani. 

În continuare ofițerii de investigații ai Direcției Combaterea Crimei Organizate a INI, desfășoară măsuri speciale de investigații pentru stabilirea tuturor membrilor grupului  precum și inițierea investigațiilor financiare pentru depistarea veniturilor ilegale în urma activităților infracționale.

Operațiunea a avut loc grație colaborării Poliției din Republica Moldova cu  Serviciul Vamal al Republicii Cehe.

Top