Publicat la 2021-02-18

Moldova Nouă

Informația care TE PRIVEȘTE

Victor Frimu: ,,Un tablou pictat necesită multă muncă și răbdare, pe când talentul ține de scânteia pusă de Dumnezeu în ființa noastră”

4 min read

Victor Frimu și pictura ,,s-au cunoscut” de la o vârstă fragedă… Îl inspiră liniștea naturii și crede că fiecare generație e datoare să transmită altor generații moștenirea culturală, istorică, artistică. Pentru el succesul are o singură cale – un procent talent și 99 procente muncă. Susține că în Republica Moldova arta este încă vie, doar că mai este nevoie de investiție.

M9: Cum a început călătoria ta  pe drumul artei?

Victor Frimu: Călătoria pe drumul artei a început de la o vârstă fragedă, a început înainte de a intra să învăț la școala de arte din satul de baștină. De mic îmi plăcea să desenez, să pictez, eram atras de liniște, de natură, colecționam frunze de diferite forme și culori, eram atras de culorile covoarelor pe care le făcea bunica la războiul de țesut, o priveam cu drag cum îmbina culorile așa cum îmbină un pianist notele la clapele unui pian, eram curios și atent la tot procesul, o priveam cum încet-încet crea imaginea pe covor. Mă lua cu ea la biserică, acolo am văzut pentru prima dată pictură în realitate în armonia vocilor care cântau pentru suflet și Dumnezeu.

,,… rafturile cu cărți despre marii artiști”

În clasa a 6-a am intrat la școala de arte, acolo era și biblioteca din sat, rafturile cu cărți despre marii artiști și ceea ce am învățat acolo m-a atras și mai mult în lumea artei.

După școala de arte am continuat studiile la Colegiul Republican de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală ” și Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chişinău.

M9: Și în ce măsură este nevoie de școală pentru a putea ,,profesa” această artă?

Victor Frimu: Pablo Picasso spunea:  „Învață regulile ca un profesionist, ca să le poți încălca ca un artist”. Școala are un program de studii care te ajută treptat să studiezi, să înveți reguli, tehnici, te învață să analizezi, să gândești, să vezi lucrurile în detalii cât și în ansamblu.

,,… transmit generațiilor cu dăruire această artă”

Școala îți oferă o pregătire necesară pentru a te forma ca artist, o bază care te ajută să te dezvolți mai departe, desigur, dacă ai atitudine serioasă și muncești mult. Pe lângă talent și multă muncă e foarte important să ai și norocul de a avea profesori buni în ceea ce fac și transmit generațiilor cu dăruire această artă.

M9: Ești de părere că arta este transmisă din generație în generație?

Victor Frimu: Aș putea să mai adaug ceva, atât timp cât există o școală de arte, arta va fi transmisă din generație în generație, e important să menținem școlile de artă, și nu numai de artă, și să avem grijă de ele. Arta oferă o educație frumoasă și estetică omului. Fiecare generație e datoare să transmită altor generații moștenirea culturală, istorică, artistică.

M9: Și atunci cum rămâne cu plafonarea?

Victor Frimu: Artistul are toată libertatea să creeze și să atingă limite neatinse. Dacă ai talent, dorință, iubești să faci artă, atât timp cât nu renunți la visele tale, crezi în ceea ce faci și în tine, nu există plafonare.

,,Un tablou pictat necesită multă muncă, răbdare, concentrare și minuțiozitate…”

M9: Care este raportul dintre muncă și talent din spatele operelor tale?

Victor Frimu: Se spune că succesul nu are decât o singură cale, un procent talent și 99 procente muncă. O idee îmi apare în câteva clipe, care mai apoi prin multă muncă îi dau viață, se transformă într-un tablou, iar procesul de realizare durează câteva zile până la câteva luni de zile. Un tablou pictat necesită multă muncă, răbdare, concentrare și minuțiozitate, pe când talentul ține de scânteia pusă de Dumnezeu în ființa noastră.

M9: De unde vine inspirația care stă la baza picturilor tale?

Victor Frimu: Inspirația care stă la baza tablourilor mele vine din bagajul de cunoștințe acumulat pe parcursul anilor, din literatură, muzică, teatru, film, din propriile trăiri, emoții, sentimente, lumea înconjurătoare, natură și din dorința de a inventa și crea ceva nou.

,,Aici arta e vie…”

M9: Există reciprocitate între Republica Moldova și artă?

Victor Frimu: Desigur, avem muzee de artă, de istorie, etnografie, galerii de artă, mai puține ca în alte țări, dar există, avem instituții de artă și artiști talentați care au creat artă cunoscută și la nivel internațional, nu doar în Republica Moldova.

Aici arta e vie, doar că trebuie mai multă investiție în ea, trebuie susținută mai mult de instituțiile statului și de media, astfel lumea va fi conectată și mai mult la arta din Republica Moldova.

AUTOR: Victoria Surdu, studentă, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, USM

Moldova9.com - produs realizat de A.O."Academia de Creație și Inovații Mediatice"
© 2017 Moldova9.com. Toate drepturile rezervate.