Publicat la 2021-05-20

Moldova Nouă

Informația care TE PRIVEȘTE

Vasile Buza, omul care se simte împlinit

3 min read

Vasile Buza a început cu dorința de a fi veterinar, iar apoi termină cu o afacere care îi aduce plăcere. A participat la diferite simpozioane și conferințe naționale și internaționale din domeniu. Este autor și co-autor a peste 40 de lucrări științifice.

M9: Spuneți ceva despre Dumnevoastră.

Vasile Buza: M-am născut în anul 1952, în satul Ciuciuleni, raionul Hâncești, am terminat școala de opt clase, după aceia colegiul zooveterinar în care mama a lucrat, de mic doream să fiu medic. Am avut marea fericire și am lucrat doi ani de zile medic veterinar de divizie, în armată. După aceia facultatea, diploma numărul 1 din Moldova de medic veterinar, înmânată de către rectorul Rudi Gerasmeacovici, la înmânare i-am adus aminte o chestiune și am început să râdem amândoi, așa om, el este  fostul președinte al consiliului de miniștri , acesta nu se râde pur și simplu așa.

M9: Care a fos prima afacere a dvs.?

Vasile Buza: Am început nu cu afacere cu lucrul la stat, la noi numai lucrul în dospodăria colectivă. Prima mea afacere a fost Deenca Noroc din anul 1994 până în anul 1999, apoi din 1999 până în 2018 director la SRL. VetZooAgro iar apoi din 2018 până în centrul medical de diagnostică și tratament, Esculap Vet- Vasile Buza SRL. De asemenea, în anul 2005 activează în calitate de cercetor științific în loboratorul parazitologie și  hermintologie a institutului de Zoologie,

M9: V-ați dezamăgit vreodată? Dacă da, cum ați trecut peste asemenea momente?

 Vasile Buza: Nu am avut. Nu am avut așa ceva, eu tot timpul am stat m-am gândit apoi am mers înainte. Absolut. La mine dezorientare nu a fost! Eu niciodată nu am plâns în batistă. Tot timăul am mers cu capul sus.

M9: Sunteți un om înplinit?

Vasile Buza: Da! Eu sunt un om înplinit. De Ce? Copii sunt la locul lor, necîtând că lucrează în alte domeni de care sunt facultățile lor. Copii au unde locui, soțiile lor tot lucrează, am 4 nepoți ,un nepot și  trei nepoate. Aici Nicolai are planuri în domeniul spitalului, peste vri-o jumătate de an o să vedeți schimbări.

M9: Ce sfat puteți să le dați tinerilor care vor succes?

Vasile Buza: Să tragă atenție la carte, mai ales la cărțile cu direcția încotro ei doresc să o  apuce pe viață, în primul rând limble străine, și cel mai important limba engleză și celelalte nu strică dar engleza este  foarte important . Cartea joacă cel mai mare rol, tineretul se gândește ” Ei că ce nimai de cât carte, că iaca acela face bani și fără carte” îi face până la un moment, dar permanent îți trebuie orientare practică de specialitate. Și să nu muncească așa foaie verde, căci nimic nu dă nici un rezultat dacă lucrezi pe de asupra, asta îți dă numai un rezultat  temporar.

M9: Care este motto-ul după care vă ghidați în viață?

Vasile Buza: Motto-ul după care mă conduc în viață este ”Să studiez, să citesc permanent și să muncești mult într-un domeniu specific”  Dacă e să căută motto-ul după principiile care eu le respect ar fi ”Cine are carte are parte ” și altul ar mai fi ”Cine are carte are patru ochii”.

AUTOR: Maria Abanii, studentă, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării

Moldova9.com - produs realizat de A.O."Academia de Creație și Inovații Mediatice"
© 2017 Moldova9.com. Toate drepturile rezervate.