Publicat la 2021-03-17

Moldova Nouă

Informația care TE PRIVEȘTE

Valery Moon: ,,Actorul pentru a putea crea are nevoie atât de un fizic sănătos, cât și de un psihic sănătos…”

5 min read

foto: Explozie de culoare și lumini. sursa // arhiva personală

Deși încă studiază tehnici actoricești cunoaște multe detalii de după cortina teatrului. Vorbeșe cu entuziasm despre actoria din Republica Moldova și crede că teatrul este locul unde valorile umane își găsesc un adăpost. Concurența între actori o acceptă doar în scenă și consideră că pentru a fi un profesionist în domeniu școala este necesară, iar reușita unui spectacol se datorează atât actorului, cât și energiei spectactorilor. Actrița este ferm convinsă că că dacă stai mai mult de două ore pe scaunele de la teatru o să ai noroc în viață.

Tânăra actriță pe scena Academiei de Muzica Teatru si Arte Plastice (AMTAP). Sursa: arhiva personală

M9: Cum a început dragostea pentru această artă?

Valery Moon: Dăcă e să dau un răspuns exact la această întrebare atunci… nu îl am. Dar pot să spun că treptat din tot ce mă înconjura (aici fac referință la mediul în care am trăit, oamenii care mă înconjurau, filmele care le priveam pe atunci, poeziile și multe, multe altele) s-a și format această dragoste.

,,Important e să aterizezi la timp în fața publicului spectator”

M9: Cum este călătoria de la prima întâlnire cu textul până la premieră?

Valery Moon: Foarte mult contează și textul în această călătorie. ,,Dacă zbori prima dată sau ai deja mai multă experiență. Ești in spațiul V.I.P sau în cel econom. Se spune că orice rol pentru un actor este un privilegiu și nu există roluri mici sau mari, de aia și în spațiul econom și în cel VIP te simți privilegiat. De la decolare până la aterizare drumul unui avion cu pasageri din care faci și tu parte este extrem de lung. Uneori ai urcat în avion și stai acolo mult și bine ca să decolezi și asta nu se mai întâmplă, în cazul ăsta există tehnicienii care intervin (adică regizorul) și decolarea are loc. În acest zbor se întâlnesc de toate(tulburări, stresuri, reușite, nopți nedormite). Dar contează să ajungi la destinație, deja “cum” ai ajuns nu contează. Important e să aterizezi la timp în fața publicului spectator.”

        ,,..când se deschide cortina, toate emoțiile devin un energizant pentru jocul actorului”

Pe scenă ca în viață – trăind. Sursa: arhiva personală

M9: Cum sunt stăpânite emoțiile de după cortină?

Valery Moon: Încă nu am această experiență ca să știu exact “cum”, sunt abia la început de drum. Încerc să uit de mine și să fiu acel personaj care îl am de interpretat, număr, meditez, încerc să mă relaxez, dar nu ajută nimic. Totul se rezolvă abia în momentul când se deschide cortina, toate emoțiile devin un energizant pentru jocul actorului și totul devine o enormă plăcere.

M9: Teatrul este un schimb continuu de energii… ce rol are publicul din sală pentru un actor?

Valery Moon: Important. Este ca și o comunicare, un proces de transmitere a unui mesaj de la emițător la receptor. Dacă cineva vorbește și celălalt nu ascultă, discuția nu are loc. Reușita spectacolului se datorează ambelor parți. Ambele parți contribuie în egală măsură. Dacă spectatorul este absent sau “stă pe internet” atunci ce rost mai are ceea ce se întâmplă în scenă, de ce mai vii la spectacol?

M9: Actoria este despre rezistență… dar care contează mai mult cea fizică sau psihică?

Valery Moon: Iarăși… Nu le poți diviza….Actorul pentru a putea crea are nevoie atât de un fizic sănătăs cât și de un psihic sănătos, “mens sana in corpore sano” .

M9: Care sunt calitățile pe care trebuie să le posede un actor al secolului XXI?

Valery Moon: O să-i citez pe pedagogii mei: ,,minte liberă, elan și curaj” .

M9: Dacă ar fi să o iai de la început, ce meserie ai alege?

Valery Moon: Orice sfârșit are un nou început. De aceea nu am nevoie de un nou început, am nevoie să fiu până la sfârșit în meseria deja aleasă.

    ,,În teatru trebuie să fii într-o formă excelentă, să deții tehnici de vorbire… să fii maleabil”

M9: Cât de necesară este pentru un actor o școală în acest domeniu?

Valery Moon: Dacă vorbim de teatru atunci școala oferă o gamă largă de tehnici, metodologii actoricești pentru a putea activa în acest domeniu. Arta dată trebuie să fie exactă. În film de obicei te aleg pentru tipajul care îl reperezinți, pe lângă asta în film e nevoie de o vorbire uzuală, firească. În teatru trebuie să fii într-o formă excelentă, să deții tehnici de vorbire (respirație, dicție, transmiterea vocii etc), să ai o prezență artistică(scenică), să fii maleabil, de asta este nevoie de antrenamente zilnice pentru a te menține în formă. În film pentru a fi un actor bun nu e neaparat nevoie de școală. Cu toate că actorii din Holywood mereu frecventează diverse cursuri de actorie, ceea ce ar fi un exemplu pentru noi. Deci, pentru a fi un profesionist școala este necesară.

M9: Din ipostaza de artist cum este perioada de izolare?

Valery Moon: Traumatizantă.

M9: Dă o definiție proprie teatrului…

Valery Moon: Este locul unde valorile umane își găsesc în sfârșit adăpost.

M9: De ce oamenii ar trebui să vină la teatru?

Valery Moon: Pentru a-și vindeca sufletul și mintea.

     ,,Un actor este în primul rând un terapeut pentru personajul său dar nu și pentru sine”

M9: Teatrul este o formă de terapie și pentru actori?

Valery Moon: De cele mai deseori medicii sunt supuși riscului de a căpăta diverse boli în lupta de a vindeca oamenii, dacă se află în spital asta nu înseamnă că sunt protejați, așa și actorii. E nevoie de multă putere pentru a nu rămâne traumat în urma unui rol care prezintă diverse probleme umane. Un actor este în primul rând un terapeut pentru personajul său dar nu și pentru sine. Dacă nu reușește să delimiteze spațiul dintre el și personaj atunci riscă să cadă în plasa viciilor personajului.

M9: Care este locul concurenței între actori?

Valery Moon: În scenă.

M9: Ce mesaj ai adresa publicului tău?

Valery Moon: Am auzit că dacă stai mai mult de două ore pe scaunele de la Teatru o să ai noroc în viață. (în funcție de scaun).

AUTOR: Victoria Surdu

Moldova9.com - produs realizat de A.O."Academia de Creație și Inovații Mediatice"
© 2017 Moldova9.com. Toate drepturile rezervate.