Publicat la 2020-11-03

Moldova Nouă

Informația care TE PRIVEȘTE

UE și SUA, reacții la primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale

2 min read

Uniunea Europeană va continua să urmărească îndeaproape evoluțiile în perioada de până la cel de-al doilea tur de scrutinului prezidențial din Republica Moldova, precum și în timpul acestuia și atenționează că trebuie evitate practicile care nu corespund angajamentelor OSCE și altor obligații și standarde internaționale privind alegerile democratice.

Într-o reacție privind alegerile prezidențiale desfășurate în Republica Moldova, UE anunță că a luat act privind constatările și concluziile preliminare ale Misiunii de Observare a Alegerilor OSCE / ODIHR, inclusiv în ceea ce privește organizarea generală a alegerilor, lacunele juridice care au subminat eficacitatea supravegherii financiare a campaniei și soluționarea litigiilor electorale, natura competitivă a campaniei, peisajul mediatic, acuzațiile de cumpărare a voturilor, transportul ilegal al alegătorilor și accesul acestora la secțiile de votare.

„UE va continua să urmărească îndeaproape evoluțiile în perioada de până la cel de-al doilea tur de scrutin, precum și în timpul acestuia. Trebuie evitate practicile care nu corespund angajamentelor OSCE și altor obligații și standarde internaționale privind alegerile democratice. UE se așteaptă ca autoritățile Republicii Moldova să continue să faciliteze munca nestingherită a observatorilor electorali internaționali și naționali”, se arată în declarația purtătorului de cuvânt.

În continuare, UE reiterează că sprijină pe deplin consolidarea instituțiilor democratice din Republica Moldova și subliniază că respectarea dreptului tuturor alegătorilor de a-și exprima voința în alegeri credibile, incluzive și transparente este un principiu democratic fundamental care se află, de asemenea, în la baza Acordului de Asociere UE – Republica Moldova.

În același timp, Ambasada Statelor Unite la Chișinău a venit cu o reacție după primul tur al scrutinului prezidențial din 1 noiembrie. Reprezentanții diplomației spun că încurajează autoritățile din Republica Moldova să soluționeze „problemele procesului electoral identificate de ODIHR pentru a asigura un al doilea tur liber și corect”.

În turul I, Maia Sandu a acumulat 487.635 de voturi, echivalentul la 36.16%, în timp ce pentru Igor Dodon și-au dat votul 439.866 de alegători (32.61%). Respectiv, pentru lidera PAS au votat cu 47.769 de persoane mai mult decât pentru Igor Dodon.

Moldova9.com - produs realizat de A.O."Academia de Creație și Inovații Mediatice"
© 2017 Moldova9.com. Toate drepturile rezervate.