Taxele informale în instituţiile de învăţământ, subiect dezbătut de ministerul Educaţiei cu Centrul Naţional Anticorupţie. Ce paşi, pe termen imediat, vor fi întreprinşi

dsc_1915.jpg

Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) şi Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC) își vor consolida eforturile în acțiunile ce vizează prevenirea și combaterea plăților informale în instituțiile de învățământ. Acesta a fost unul dintre principalele subiecte, discutate astăzi, la întrevederea dintre directorul CNA, Ruslan Flocea şi ministrul MECC, Liliana Nicolaescu-Onofrei.

Potrivit lui Ruslan Flocea, „eradicarea practicilor de colectare a plăților informale în sistemul educațional este unul dintre principalele obiective pe care şi le poate asuma CNA în comun cu MECC, dat fiind faptul că societatea îşi exprimă tot mai des nemulţumirea faţă de aşa-numitele contribuţii benevole. Este nevoie să asigurăm cât mai multă transparenţă în activitatea Asociațiilor obștești şi să le aducem în câmpul legal”.

De aceeaşi părere este şi ministrul Educației, Culturii și Cercetării care a declarat că intervenția eficientă pe acest segment este una iminentă, or misiunea educativă a școlii obligă personalul din învățământ să demonstreze toleranță zero la corupție. “Asociaţiile obşteşti trebuie să activeze doar pe principii benevole”, a opinat ministrul.

În cadrul întrevederii au fost abordate şi alte subiecte comune pentru CNA şi minister. Astfel, introducerea în curricula școlară, pentru treptele gimnaziale şi liceale, a disciplinei opţionale „Educație anticorupție” va constitui un pas important în instruirea tinerei generaţii în spiritul intoleranţei faţă de corupţie. Ambele părţi au convenit să-şi fortifice capacităţile instituţionale în vederea pregătirii unor formatori din cadrul MECC care să poată susţine lecţii anticorupţie în faţa profesorilor, elevilor şi părinţilor. Prin urmare, specialiştii ministerului vor stabili o comunicare eficientă cu grupurile-ţintă de o manieră accesibilă şi acceptată de toate părţile implicate.

Prin urmare, ambele autorități au mandatat specialiști, cu competențe funcționale în domeniu, care vor avea întâlniri de lucru permanente, în cadrul cărora va fi elaborat un plan de acţiuni anticorupție, menite să excludă faptele de corupţie din procesul educațional. 

Top