STUDIU: România importă cele mai mari cantități de struguri și prune din Republica Moldova

34cccb1869fafa43cac3e26ab1b8ba90.jpg

Republica Moldova este unul din cei mai mari exportatori de fructe pe piața românească. Datele oficiale arată că în anul 2018, România a importat 11,8 mii tone de struguri, 9,4 mii tone de prune și 1,86 mii tone de mere moldovenești, scrie portalul de specialitate economica.md.

Odată cu semnarea Acordului de Liber Schimb dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, au înregistrat o creștere rapidă exporturile în România.

Este un lucru firesc or, pe lângă faptul că  este singurul vecin, membru al UE al R. Moldova, pe cele două state le mai leagă limba, istoria, cultura și tradițiile comune.

Lideri la importul de fructe

Potrivit studiului: „Oportunități de comercializare a fructelor și legumelor moldovenești către rețelele de retail din România”, elaborat recent în cadrul Proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova și prezentat membrilor Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe „Moldova Fruct”, Republica Moldova se află pe primul loc în topul statelor din care România importă struguri.

R. Moldova deține cea mai mare pondere a importurilor totale de struguri, atât în ce privește volumul cât și valoarea. În 2018, România a importat din Republica Moldova o cantitate de 11,7 mii tone de struguri în valoare totală de 9,2 milioane de euro. Italia și Grecia se află la diferențe relativ mici față de Moldova.

Și în cazul prunelor, studiul arată că Moldova rămâne pe primul loc în top 5 țări de proveniență a produselor care ajung pe piața de peste Prut. România importă anual 9,4 mii tone de prune moldovenești, ceea ce reprezintă peste 70% din totalul importuri de prune proaspete. Achizitorii argumentează că aleg prunele moldovenești atât datorită proximității cât și calității înalte a produsului.

Totodată, Republica Moldova intră în top cinci state din care România importă mere, datele oficiale arătând că în 2018 peste Prut au fost livrate 1865 tone de mere moldovenești.

Alte detalii la acest subiect puteţi citi pe economica.md.

REDACTOR: Diana Botnaru

Top