Publicat la 2020-11-14

Moldova Nouă

Informația care TE PRIVEȘTE

Strada pietonală de la Leova, între monument istoric și acces deschis pentru circulație

6 min read

Orașul Leova se află la 100 de km distanță de Chișinău. La Leova au crescut, au copilărit și au făcut primii pași în muzică Petre Teodorovici și Ion Aldea-Teodorovici. Interpretul și compozitorul băștinaș, Petre Teodorovici cânta: „Mă-ntorc cu drag în satul meu/ Când primăvara vine/ Și gândurile-mi sînt mereu/ De bucurie pline”.

Leova este o localitate din sud-vestul Republicii Moldova, situată pe malul stâng al râului Prut. Deși, este un oraș mic și cu un număr redus al populației, acesta se bucură de câteva obiective turistice, despre unele se știe mai mult, despre altele mai puțin.

La Leova este o porțiune impunătoare de drum care datează sute de ani, construită de o colonie germana care a venit în Basarabia în secolul al XIX.

Strada pietonală din orașul Leova

Strada pietonală, mai este numită de localnici și Aleea Castanilor, căci atât pe partea dreaptă, cât și pe stânga, sunt plantați zeci de copaci de castan. Aceștia umbresc strada și îi oferă culoare, primăvara o bucură cu flori albe mirositoare, vara cu verdeață densă, toamna cu frunze multicolore, iar iarna – castanii stau mândri asemenea unor soldați de gardă. Iar atunci când se lasă seara, strada pietonală nu se pierde în noapte, ci din contra, miile de pietre strălucesc în lumina felinarelor, toate direcționând spre intrarea centrală, unde este inscripționat mesajul:  „Leova, orașul meu”.

Strada pietonală de la Leova în cele 4 anotimpuri ale anului

Pietonală până și în prezent are un aspect îngrijit, își păstrează din autenticitate, fiind practică și rezistentă. Acum patru ani, despre pietonala de la Leova se scria că poate servi drept model pentru drumari, neavând nici o fisură.

De-a lungul anilor, strada pietonală a atras atenția autorităților locale, nu a fost lăsată niciodată în voia naturii pentru a fi erodată, ci din contra a fost îngrijită și păstrată cu precădere.

Strada pietonală în lumina felinarelor (or.Leova)

Părerea orășenilor din Leova este împărțită, fiind voci care susțin păstrarea acestui monument istoric și altele care spun că accesul pentru unitățile de transport ar trebui deschis, așa cum a fost cândva.

Primăria orașului Leova susține că a primit zeci de solicitări scrise de cetățeni și agenți economici, depuse încă la adresa fostei administrații. Solicitări cu privire la deschiderea accesului transportului pe acest sector de drum, excepție având transportul de mare tonaj, fapt care ar „învia” acea zonă și ar debloca semnificativ traficul din centrul orașului.

Strada pietonala din orașul Leova, drumul spre Casa de Cultură

Actualul primar al orașului Leova, Alexandru Bujorean, în primele două săptămâni de activitate, prin intermediul unei postări pe o pagină de socializare, a cerut sfatul leovenilor referitor la accesul către strada pietonală, îndemnându-i să aleagă una dintre cele trei opțiuni propuse:

1. Împotriva accesului autoturismelor;

2. Pentru a deschide accesul autoturismelor;

3. Acces liber a autoturismelor pe anumit interval de timp, dimineața și seara, cu restricție în zilele libere și de sărbători.

Numărul celor care au votat împotriva accesului autoturismelor a fost de 374 de persoane, iar a celor pentru deschiderea accesului unităților de transport a fost de 138.

Sondajul publicat pe o rețea de socializare – rezultatele acestuia

Imediat ce a fost publicat mesajul și sondajul, locuitorii orașului Leova au început să voteze, să aprecieze, să comenteze și să distribuie postarea.

Un locuitor al orașului Leova, în căsuța de comentarii, și-a exprimat opinia în felul următor: „Am moştenit acest drum şi este datoria noastră să îl păstrăm pentru generaţiile care vin. E o carte de vizită a oraşului, sunt contra accesului automobilelor”.

Comentarii au fost multe, numărul acestora trecând de o sută. Oamenii scriau ce simțeau și veneau cu felurite argumente în susținerea propriei opinii.

„Această porțiune de drum, pe an ce trece, din punct de vedere ecologic – devine vulnerabilă, iar din punct de vedere pietonal- este nefolosită. Cunoașteți cât se cheltuie anual pentru această porțiune de drum pentru a fi întreținută? Pot să vă comunic că dacă va fi utilizată zilnic de mașini mici, fără tonaj mare, această porțiune de drum nu va avea de suferit, din contra, va fi exploatată mult mai mult decât este în prezent. Vreau să vă asigur că e mai bine să fie deschisă și utilizată, decât să fie lăsată în ruină”, a comentat un localnic pe grupul de socializare.

Totuși, cele mai multe comentarii au susținut ideea de a păstra acest monument istoric, insistând să fie interzisă circulația transporturilor pe strada pietonală.

 „Categoric împotrivă. De ce? Drept exemplu servesc orașele din spațiul Uniunii Europene care păstrează cu sfințenie tot ce ține de istorie și transformă orice zonă de acest gen în centre vechi/istorice ale orașului. Da, poate nu e mare treabă un drum, dar este un drum de secole si cu o istorie. Părerea mea personala este că ar fi bine ca acea zonă să fie transformată în una de agrement, de odihnă pentru leoveni și pentru oaspeții de peste hotare. Cu atât mai mult, ea se află în fața scuarului din fața casei de cultură. Conchid: de stricat e ușor, de păstrat e greu, mai ales dacă vrei sa lași ceva frumos urmașilor”, a menționat o localnică.

Strada pietonală din orașul Leova

Zis și făcut, la voting-ul cetățenilor orașului Leova, pietonala principală a fost închisă.

Primarul orașului Leova, Alexandru Bujorean, le-a mulțumit localnicilor pentru opinia exprimată și a declarat: „sondajul are un scop consultativ, însă opinia orășenilor e evidentă și voi ține cont de ea. Pietonala va rămâne închisă, iar în următorii ani o vom amenaja și transforma într-o atracție turistică, economică și culturală”.

Ion Stefanița, director la Agentia de Inspectare si Restaurare a Monumentelor din Republica Moldova, spune că: „acest obiectiv istoric – strada cu caldarâm vechi trebuie păstrată în autenticitatea ei de altădată, trebuie să rămână o pietonală, dar pe lângă ea să se dezvolte infrastructura turistică-comercială. Trebuie de văzut cum dezvoltăm acest spațiu prin activitate economică, culturală, evenimente tematice, târguri, activități importante cu ocazia unor zile care au marcat istoria urbei și a țării. Hai să fim mai creativi, dar şi mai optimişti, fiecare poate face câte ceva, arhitectul, designerul, până la simplul citadin motivat să schimbe lucrurile în localitatea unde s-a născut, a crescut, a învățat, a activat, etc”.

Manifestații și evenimente culturale – strada pietonală or.Leova

Un moment de neînțelegere s-a petrecut în vara acestui an, atunci când la solicitarea pazei prim-ministrului, clumbele au fost mișcate din locul lor inițial. Acest lucru a fost făcut pentru a asigura accesul securizat către Consiliul Raional Leova, în timpul vizitei oficiale din 9 iulie curent.

Atunci, primarul orașului Leova a comentat această practică în felul următor: „este o vorbă din popor, valabilă și pentru acest caz: „când motanul nu-i acasă, șoarecii joacă pe masă”. Doar pentru că nu am posibilitatea fizică să monitorizez procesele, nu înseamnă că nu o pot face de la distanță. Spun aceste lucruri, pentru că am fost mirat să aflu astăzi că pe strada pietonală a fost redeschisă circulația automobilelor. Nu am emis o astfel de dispoziție și vreau să fac o clarificare, atât pentru pietoni cât și pentru conducătorii auto. Nimeni nu m-a informat până a mișca aceste clumbe și nici nu s-a avut grijă ca acestea să fie plasate la locul său inițial. Rog conducătorii auto să înceteze circulația pe această porțiune, fapt ce constituie încălcare a Regulamentului circulației rutiere și să ofere posibilitatea pietonilor și părinților să se bucure alături de copiii săi de acest sfârșit de săptămână”.

Monumentele istorice reprezintă patrimoniul cultural al localității, a întregii Republicii Moldova și cert este faptul că fără trecut, nu poate exista viitor.

AUTOR: Cristina Duplachi, studentă, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, USM

Moldova9.com - produs realizat de A.O."Academia de Creație și Inovații Mediatice"
© 2017 Moldova9.com. Toate drepturile rezervate.