Publicat la 2020-07-02

Moldova Nouă

Informația care TE PRIVEȘTE

Stas Cebotari: “Voluntariatul, o experienţă de bifat odată-n viaţă!”

3 min read

Stas Cebotari este un tânăr de 17 ani, originar din satul Şuri, raionul Drochia, care a devenit o personalitate recunoscută la nivel regional, şi nu numai… Pasionat de voluntariat, cântec, literatură, oratorie, fotografie şi jurnalism, colegul nostru se implică activ în localitatea sa, atât pe plan cultural, cât şi social, fiind preocupat de problemele şi schimbările comunităţii din care face parte. Stas luptă pentru schimbare, căci dacă nu schimbi nimic, nimic nu se schimbă.

Colegul nostru, Stas Cebotari a cucerit prin bunătatea sufletului, iubirea faţă de ţară şi de frumos, dorinţa de implicarea şi de schimbare, întreg raionul Drochia.

Activ, energic, plin de entuziasm, dar şi foarte receptiv la problemele celor din jur, aşa îl descriu toţi cei care îl cunosc pe Stas Cebotari, unul dintre cei mai activi voluntari ai raionului din care vine. Este implicat în peste 7 centre şi organizaţii pentru tineret din toată republica, după cum urmează: voluntar în cadrul Consiliului Raional al Tinerilor din Drochia, preşedinte al Nepoţeilor Grijulii, în cadrul A.O. “Bunicii Grijulii”, filiala Drochia, membru al Uniunii Elevilor din Moldova, participant activ în cadrul Ansamblului Folcloric “Vatra” din satul Şuri, liderul grupului de iniţiativă din Şuri, voluntar al Asociaţiei Promo-LEX, membru al YK Ana ş.a.

Activitatea lui Stas a început în vara anului 2019, când a participat pentru prima dată la un eveniment de amploare în Chişinău, organizat de Asociaţia Promo-LEX, pe subiectul implementării campaniei de educaţie electorală “Dau Votul Pentru…”.

În urma acestei activităţi, Stas s-a decis odată pentru totdeauna, că vrea să practice voluntariatul. A continuat prin a se implica în diverse activităţi la nivel raional. În popor se spune că “pofta vine mâncând”, anume asta a şi demonstrat Stas.

Cu fiecare activitatea, Stas devenea tot mai pasionat şi entuziasmat de ceea ce face. În toamna anului 2019, a devenit membru al Echipei Bunicilor şi Nepoţeilor Grijulii din raionul Drochia, iar după un timp, membru al CRT Drochia.

Fiind elev al Liceului Teoretic “M. Eminescu” din oraşul Drochia a continuat să îşi practice nobila activitate de voluntar. În iarna anului 2020, a participat la jocul Cunoaşteţi Parlamenul, la activități de informare și evenimente publice, organizate și desfășurate de Oficiul teritorial de informare al Parlamentului, unde alături de echipă, s-a clasat pe locul I şi la diverse activităţi extracurriculare.

Din perioada începerii pandemiei şi până în prezent, practică voluntariatul la distanţă, obţinând succese şi de acasă. A devenit membru al programului UPSHIFT Moldova 2020, membru al Academiei de Implicarea a Tinerilor şi al Asociaţiei Române “Preţuirea Armoniei”.

Motto-ul său în viaţă este:” Mă dezvolt nu datorită cuiva, dar, în pofida la toate”

Se spune că “voluntariatul este activitatea răsplătită cu zâmbete”, iar în cariera de voluntar al lui Stas, la sigur că zâmbete sunt.

Pentru mine voluntariatul reprezintă o lecție de viaţă care implică, în mod necondiționat: dorință, dedicare, spirit civic, iubire, respect, seriozitate, responsabilitate și nu în ultimul rând, asumare. Voluntariatul este “dăruirea” (implicarea şi responsabilitatea) care aduce frumuseţe sufletului meu şi bucurie în sufletul celorlalţi. El îti deschide noi orizonturi ale lumii din jur, precum şi ale tale. Începi să vezi lumea prin prisma oportunitătilor, entuziasmului şi focului din ochi, mai spune Stas.

Să dedici timpul voluntariatului înseamnă să dedici timp dezvoltării tale. Datorită acestei activităţi, Stas s-a autodezvoltat, a perseverat şi s-a descoperit pe sine însuşi, voluntariatul devenind un mod de a fi.

Datorită voluntariatului acum nu îmi mai e atât de teamă să vorbesc în public sau să abordez oameni pe care nu îi cunosc. Am învăţat că deşi oamenii sunt diferiţi, aceştia pot găsi lucruri în comun şi pot lucra împreună. Voluntariatul te face să înveţi să lucrezi în echipă, să accepţi oameni şi să îi iubeşti. Voluntariatul este o experienţă de bifat odată-n viaţă!, afirmă colegul nostru Stas.

Doar prin implicare, putem face o schimbare. Tinereţea este o forţă a dorinţelor, a setei de cunoştinţe şi a noilor începuturi. Schimbarea nu va veni dacă aşteptăm altă persoană sau alte timpuri, căci noi suntem cei pe care-i aşteptăm, noi suntem schimbarea pe care o căutăm.