Rita Schimbător, instructoare UNICA SPORT: “Iarna organismul are nevoie de o mână de ajutor. Și tu o poți oferi”

gdg.jpg

Suntem prinși într-o perioadă mai încărcată din punct de vedere al alimentelor, dar şi a leneviei. Sărbătorile de iarnă, care deși parcă sunt la final, totuși sunt un prilej în plus pentru multe persoane să amâne mersul la sală, să facă mişcare sau pur şi simplu să iasă seara ori dimineaţa la jogging. Tocmai de aceea, ne-am propus să discutăm cu Rita Schimbător, instructoare “Unica Sport”, timp de 6 ani. Antrenoarea vine mai jos cu anumite sfaturi pentru a nu ne lăsa “pradă” acestor tentaţii.

M9: Care sunt criteriile de care trebuie să ţinem cont atunci când mesele sunt doldora de mâncare, iar noi trebuie să ne menţinem în formă?

Rita Schimbător: Perioada sărbătorilor reprezintă o adevărată provocare chiar și pentru cei mai rezistenți dintre noi. Nu este deloc ușor să vezi mesele pline cu bucate și să te abții în a gusta câte ceva din tot ce vezi și nu vezi. Totuși, respectând anumite principii, putem să ne bucurăm de sărbători din plin fără a ne suprasolicita sistemul digestiv. Putem mânca totul, dar nu deodată. De exemplu, am pus ochii pe o pulpă la grătar, cel mai bine o combin cu o salată de legume proaspete. Salatele de tip Olivier, Caesar, Province se consumă separat. Dacă combini pâinea cu răcitura atunci ai face bine să mănânci carnea cu 30-45 de minute mai târziu. Fructele și apa sunt strict evitate în timpul mesei. Proporțional, orice masă trebuie să fie compusă din 50 % legume (morcovi, castraveți, sfeclă, roșii etc.), 25 % proteine (pește, pui, ouă, brânză etc.) și 25 % carbohidrați (hrișcă, boboase, orez, crupe). Aceasta este formula strictă pentru a te menține în formă, cea pentru slăbire fiind puțin diferită.

M9: Care ar trebui să fie acele 5 motive urmare a cărora în timpul perioadei de hibernare să fim mai energici, plini de viaţă şi să fim mereu în mişcare?

Rita Schimbător: Iarna organismul nostru are nevoie de o mână de ajutor din punct de vedere funcțional, cât și psihologic, iar noi i-o putem oferi în modul următor:

1) Consumul a câte 1 pahar de apă (250ml) deodată după trezire, cu 20 min. înaintea fiecărei mese sau gustări și înainte de culcare. Astfel, bazându-ne pe un regim de 3 mese, la sfârșitul zilei avem deja minimul de 1250 ml consumați, adică minim 60% din cantitatea zilnică necesară.

2) Respectarea a 5 mese pe zi: 3 principale și 2 gustări, la un interval de 2, 2.5 ore între mese, porțiile fiind moderate (să nu ai senzația de sațietate deplină, dar nici să nu mori de foame).

3) Dimineața, imediat după trezire, dacă nu există posibilitatea unei activități fizice de minimum 25 de minute, 30 de genuflexiuni (așezări) ar trebui să fie destul să îți pregătești organismul pentru activitățile din timpul zilei și să simți boost-ul de energie.

4) Mic dejun bogat in fibre. Aici putem alege între un terci de ovăz, crupe de hrișcă, etc. pregătit cu apă/lapte sau o combinație de fructe cum ar fi mango, banane, avocado, mere coapte etc.

5) Admiralul armatei SUA William McRaven susține că dacă dorești să participi la schimbarea lumii, începe prin a-ți face patul în fiecare dimineață. Făcând această rapidă activitate, șansele ca tu să duci la bun sfârșit cât mai multe sarcini pe parcursul zilei sunt considerabil mărite. Iar dacă ai avut o zi dezastruoasă, acasă te va aștepta un pat gata făcut. Banal, dar cred că merităm cu toții un final fericit.

M9: Ce exerciţii recomanzi pentru a avea un corp tonifiat?

Rita Schimbător: Preferatele mele sunt exercițiile de susținere a propriei mase corporale. O deosebită atenție ofer exercițiilor de tip Plank, în română ”planșa”. Sunt atâtea tipuri încât este greu să alegi care ți se potrivesc mai bine. Eu recomand următoarele 3 pentru a menține un aspect fizic sportiv: Planșa Clasică, Planșa Superman și Hollow Body Hold. Menținerea zilnică consecutivă ale acestora câte 30-60 secunde cu siguranță te va menține în formă.

M9: În această perioadă mai bine trebuie să acultăm de corp, raţiune sau dorinţă?

Rita Schimbător: Depinde de persoană. Aici elementul cheie este cât de bine te cunoști pe tine. Eu, de exemplu, dacă m-aș lua după dorințe, aș consuma jeleuri toată ziua (râde). Iar ascultându-ți corpul, poți fi foarte ușor indus în eroare (în special cei dependenți de anumite substanțe). Rațiunea, în schimb, niciodată nu dă greș. Însă, în cazul dat, ai nevoie de o voință de fier să înlocuiești, să presupunem, ceașca de cafea de dimineață cu un pahar cu apă și lămâie. Totul depinde de scopurile stabilite și cât de important este împlinirea acestora pentru tine.

M9: În opinia ta, cum trebuie să arate o zi de sărbătoare pentru cei care aleg stilul sportiv?

Rita Schimbător: Legat de sărbători, am o părere pe care puțini ar fi gata să o aprobe. Să începem cu eliminarea alcoolului din program, căci sunt sigur că oricare dintre noi are destul curaj să danseze și cu capul limpede. Fără țigări, narghilea, aparate eliminatoare de fum: o conversație liberă într-o companie plăcută este cu mult mai relaxantă… și productivă. Și să nu uităm că și meniul trebuie să fie compus din alimente pline de substanțe nutritive care, fiind combinate, nu vor îngreuna câtuși de puțin procesele digestive. Totul depinde de priorități. Respect persoanele care preferă mahmurelii matinale, un început de zi energic plin de speranțe și emoții pozitive.

M9: O urare pentru toţi cititorii moldova9.com…
Rita Schimbător: Dragi cititori, sportul nu e numai o activitate, dar și un stil de viață. Fiți fericiți și sănătoși!
AUTOR: Liviu Damian

 

 

Top