Publicat la 2020-05-11

Moldova Nouă

Informația care TE PRIVEȘTE

Rețeaua Europeană a Orașelor Vinului a extins perioada distincției “Cricova – oraș european al vinului Dionis 2020-2021”

3 min read

Rețeaua Europeană a Orașelor Vinului (RECEVIN) a aprobat la 8 mai, cu unanimitate de voturi, decizia de a extinde perioada distincției „Cricova – Oraș European al Vinului Dionis 2020” și pentru anul 2021. La baza acestei decizii a stat imposibilitatea de a organiza evenimentele preconizate pentru anul curent din cauza situației excepționale la nivel mondial provocate de pandemia cu coronavirus.

„Este o știre foarte îmbucurătoare pentru Cricova și locuitorii săi”, avea să declare după aflarea acestei noutăți primarul Valentin Guțan. „Această decizie ne va ajuta la reactivarea economiei după ce pandemia cu COVID-19 va trece, în toamnă urmând a fi reluate unele din acțiunile programate pentru anul curent, iar evenimentele unde este așteptată participarea masivă a publicului vor fi transferate pentru anul 2021”.

Amintim că distincția RECEVIN a fost acordată Cricovei pe data de 20 noiembrie 2019 în cadrul unei ceremonii festive organizate la Parlamentul European. La 29 februarie 2020 în or. Cricova s-a desfășurat prima acțiune prilejuită de obținerea acestui important titlu, la eveniment fiind prezente mai multe personalități marcante europene din domeniul vinului și turismului oenogastronomic: José Calixto – președintele RECEVIN, Floriano Zambon – președintele Asociației Italiene a Vinului CITTÀ DEL VINO, Pedro Ribeiro – președintele Asociației Municipiilor Portugheze Producătoare de Vinuri, José Arruda – președintele Asociației Internaționale a Turismului Vinicol AENOTUR, concomitent vicepreședinte al ITER VITIS, dar și mai mulți edili străini.

De remarcat că în cadrul evenimentului din 29 februarie de la Cricova, vicepreședintele Federației ITER VITIS, José Arruda, a înmânat Asociației Naționale pentru Turism Receptor Certificatul privind afilierea Drumului Vinului Moldovei la Rutele Culturale ale Consiliului Europei ITER VITIS – “Les Chemins de la Vigne”, rută cultural-europeană certificată de Consiliul Europei.

„Cricova este o atracție a Drumului Vinului Moldovei, dar și o destinație turistică autentică din regiunea vitivinicolă Codru. Titlul de Oraș European al Vinului Dionis este un plus de notorietate pentru a îndemna turiștii, în special cei locali și regionali, să exploreze patrimoniul oenoturistic al Moldovei, de îndată ce va fi posibil”, a declarat Natalia Țurcanu, director executiv al Asociației Naționale pentru Turism Receptor și Intern din Moldova (ANTRIM), membru titular al Federației Europene ITER VITIS – “Les Chemins de la Vigne”.

Pe de altă parte, Valeriu Ostafii, ex Consilier al Ambasadei Republicii Moldova la Lisabona a constatat că succesul Cricovei se datorează bunei colaborări pe care Misiunea Diplomatică a stabilt-o în ultimii ani cu mediul de afaceri portughez, dar și relațiilor excelente de cooperare la nivelul administrației publice locale între Cricova și unele localități din cadrul UE. Domnia sa a punctat de asemenea că Cricova este primul oraș din afara Uniunii Europene care s-a învrednicit de această înaltă distincție, iar acest lucru trebuie să servească drept exemplu și pentru alte localități vinicole din țara noastră, pentru care ușile RECEVIN sunt deschise. Potrivit lui, Moldova se distinge prin patrimoniul vitivinicol milenar, unicitatea galeriilor subterane, autenticitatea vinurilor și diversitatea tradițiilor, iar integrarea în rețelele profesioniste europene, prin obținerea distincției RECEVIN și afilierea la Rutele cultural-turistice ale Consiliului Europei, permit valorificarea eficientă a ofertei turistice a Republicii Moldova și relansarea turismului național, în special a celui receptor”.

Rețeaua Europeană a Orașelor Vinului a fost creată în anul 2000 și are drept scop protejarea intereselor localităților europene conectate din punct de vedere economic la producerea vinului. RECEVIN include în rândurile sale circa 600 de localități vinicole din 11 țări: Austria, Bulgaria, Franța, Germania, Grecia, Italia, Portugalia, Serbia, Slovenia, Spania, Ungaria. Drumul Vinului Moldovei inclus în Ruta Europeană ITER VITIS cuprinde 1560 km de circuite în cele trei regiuni viticole cu Indicație Geografică Protejată, Codru, Valul lui Traian, Ștefan Vodă, cu vizite la 28 de crame, 12 vinoteci, 21 evenimente cultural-vinicole, 30 atracții turistice și zeci de experiențe oeno-gastronomice și de aventură ușoară.

Moldova9.com - produs realizat de A.O."Academia de Creație și Inovații Mediatice"
© 2017 Moldova9.com. Toate drepturile rezervate.