Prunele cu miez de nucă sunt înregistrate ca specialitate tradițională garantată

1200pxe251a9942b81b7359e76b04202df7130.jpg

foto: vatraneamului.md

În Republica Moldova sunt înregistrate opt indicații geografice și trei denumiri de origini. Recent a fost înregistrată și o specialitate tradițională garantată – prune umplute cu miez de nucă, transmite IPN.

Comisia parlamentară agricultură și industrie alimentară a efectuat audieri cu privire la implementarea Legii privind protecția indicațiilor geografice, denumirilor de origine și specialităților tradiționale garantate.

Participând la audieri, Andrei Popa, director interimar al Agenției de Stat pentru Proprietate Intelectuală, a spus că sunt identificate 67 de produse cu potențial de indicație geografică, denumire de origine și specialitate tradițională garantată. Recent a fost lansată o hartă interactivă a produselor tradiționale cu indicație geografică, denumire de origine și specialitate tradițională garantată.

Potrivit datelor prezentate la Comisie, actualmente există trei indicații geografice protejate delimitate pentru producerea vinurilor. Ariile geografice vitivinicole pentru producerea vinurilor cu indicație geografică protejată sunt: „Valul lui Traian”, „Ştefan-Vodă” şi „Codru”. În total, în aceste asociații activează 78 de producători de struguri și de vin. Suprafața celor trei arii este 9,2 mii de hectare, iar în 2018 volumul certificat a fost de peste un 1,2 milioane de sticle de vin îmbuteliat cu indicație geografică.

Top