Publicat la 2020-11-05

Moldova Nouă

Informația care TE PRIVEȘTE

Profil digital: ce prestație online au candidații la prezidențiale?

3 min read

sursa foto: protv.md

Ne apropiem vertiginos de turul doi al alegerilor prezidențiale, iar acest lucru semnifică doar un singur fapt: o luptă acerbă, cu orice preț. Tot mai mult este vizibil acest lucru în mediu online, unde apar, din ce în ce mai mult, ferme de trolli alimentați și porniți să discrediteze o tabără sau alta. Compania de SEO și promovare digitală Seolitte.com, după cum v-a obișnuit anterior, vine cu o analiză, pentru intervalul lunii octombrie, 2020 despre conduita online a electoratului moldav și despre repercusiunile acesteia în scrutinul doi.

Ce „păsări” luptă în această cursă?

Despre back-up-ul celor doi candidați ne vorbește și istoricul lor online, pe care l-am luat de-a fir a… pană. Maia Sandu fost ministru al Educației și prim-ministru al Republicii, școlită la Harvard, și anterior contracandidat în scrutinul prezidențial din 2019, se bucură de popularitate sporită, cu precădere în rândul tinerilor cu vârsta cuprinsă între 20 și 40 de ani, din zone geografice, precum raionul Glodeni, Florești, Soroca, Strășeni și Criuleni.

Totodată, printre cele mai căutate cuvinte cheie cu referire la figura acestei doamne politician se numără: Maia Sandu (în medie 2400 de căutări / lună), Maia Sandu Facebook (în medie 110 de căutări / lună) și Maia Sandu biografie (în medie 170 de căutări / lună). Pe lângă cuvintele cheie generaliste se adaugă și cele mai specifice, în care imaginația moldovenilor nu cunoaște limite: “Maia Sandu Mason”, “Maia Sandu și Soros”, “Maia Sandu goală” sau “Maia Sandu copii”. Fluctuațiile grafice denotă o creștere a popularității, începând cu perioada 11-17 octombrie, 2020 iar curba nu încetinește, ci crește constant.

Pe baricada opusă, președintele Igor Dodon vine din sfera financiară, fiind prim-viceprim-ministru al Republicii Moldova din 2008 până în 2009 și ministru al economiei și comerțului din 2006 până în 2009. Dumnealui se bucură de popularitate, în special, în rândurile persoanelor cu vârsta de 40+ ani, preponderent, și în mare parte vorbitorii de limbă rusă. Iar ca areal geografic, interesele online țin de raioanele Criuleni, Ștefan Vodă și, bineînțeles, UTA Găgăuzia.

În aceeași ordine de idei, cele mai căutate cuvinte cheie pentru acest candidat sunt: Igor Dodon (în medie 2400 căutări per lună), Igor Dodon Facebook (în medie 1100 căutări per lună). Dintre cele mai ciudate căutări pe online se numără: “Igor Dodon a decedat”, “Igor Dodon a murit în accident în Turcia” sau “Igor Dodon ouăle”. Cele mai multe căutări au fost înregistrate în intervalul 22-29 august, iar în octombrie avem o creștere constantă, dar nesemnificativă.

Se observă, așadar, niște tendințe clare în materie de portret al electoratului, care preferă să se mute direct pe rețelele sociale, în căutare de hype, bărfă și meme-uri. Scrutinul 2 va fi mai mult ca niciodată rodul acțiunilor întreprinse în mediul online, mai ales în condițiile pandemice actuale.

Moldova9.com - produs realizat de A.O."Academia de Creație și Inovații Mediatice"
© 2017 Moldova9.com. Toate drepturile rezervate.