PREMIERĂ MEDICALĂ: Un nou tip de intervenție chirurgicală în Republica Moldova. Află unde a fost realizată

doctori.jpg

foto simbol

Pentru prima dată medicii din cadrul Secția chirurgie toracică a Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga” au efectuat o lobectomie anatomică superioară videotoracoscopică pe stânga.

Această operație a fost posibilă datorită procurării  suturilor mecanice endoscopice, cu ajutorul cărora se efectuează aceste intervenții chirurgicale .

„Intervențiile chirurgicale videotoracoscopice se efectuează, deja de peste 20 ani. Sunt operații moderne și efective, dar necesită costuri mai mari. Noi efectuăm, anual, pînă la 100 operații videotoracoscopice în diferite patologii pleuro-pulmonare benigne,mediastinale și esofagiene. Se fac 2-3 incizii  de 2-3 cm și cu ajutorul instrumentelor medicale se efectuează intervenția preconizată. Actualmente – datorită procurării suturilor mecanice endoscopice care sunt foarte costisitoare, am reușit să efectuăm  și noi prima  lobectomie videotoracoscopică anatomică. Selecția pacienților pentru așa tip de intervenție trebuie să fie destul de atentă”, menționează Alexandru Toma, șef Secția chirurgie toracică.

Avantajele acestui tip de intervenție sunt:

  1. O vizualizare foarte bună de către chirurgi a tuturor elementelor anatomice pulmonare.
  2.  Diminuarea traumatismului operator și a impactului actului chirurgical asupra organismului.
  3. Durerea post-operatorie este semnificativ mai mică: deoarece incizia este mai mică, mușchii nu mai sunt secționați pe o suprafață mare, nu mai apar fracturi la nivelul coastelor, nu mai apar leziuni la nivelul nervilor intercostali, nu mai sunt necesare medicamente antialgice puternice.

4.  Folosirea instrumentariului specific, a steplerelor mecanice și a electrochirurgiei avansate face rata complicațiilor intra- și post-operatorii să fie mică.

5.Perioadă de reabilitare scurtă ( pacientul l-a 3-4 zi este externat).

6.Factorul estetic.

Lobectomia pulmonară este o procedură chirurgicală care constă în rezecția (îndepărtarea) unui  lob pulmonar. Spre deosebire de chirurgia deschisă care se realizează printr-o incizie mare la acest tip de intervenție se fac 2-3 incizii mici, fără depărtarea coastelor. Prin una dintre aceste incizii este introdus un toracoscop, un instrument subțire care are atașată o sursă de lumină și o cameră video care proiectează imaginile din interiorul toracelui pe un ecran, permitându-i medicului chirurg să vizualizeze cavitatea toracică și desfășurarea intervenției chirurgicale. Prin celelalte incizii se introduc alte instrumente chirurgicale cu ajutorul cărora se efectuează procedura chirurgicală.

Echipa care a efectuat acest tip de intervenție: Alexandru Toma, șef Secția chirurgie toracică, Sergiu Rusu, chirurg toracic, Vladimir Sâli, chirurg toracic, Igor Râmbu – anesteziolog, Munteanu Stela, asistenta de operație.

Prima pacientă din Republica Moldova care a beneficiat de așa tip de intervenție are 66 ani, și care avea diagnosticul – tumoră malignă periferică lob superior pe stânga. Pacienta a fost externată.

REDACTOR: Diana Botnaru

Top