Publicat la 2016-12-30

Moldova Nouă

Informația care TE PRIVEȘTE

Polonia va cumpăra o colecție privată de artă, în valoare de 2 miliarde de euro

2 min read

Ministerul Culturii din Polonia va cumpara joi, 5 ianuarie, o colecție privată de artă, în valoare de 2 miliarde de euro, din care face parte lucrarea “Dama cu Hermina” semnată de Leonardo da Vinci, informează AFP, citată de News.ro.

Pictura din secolul al 15-lea este unul dintre cele patru portrete feminine despre care se știe că au fost realizate de maestrul italian al perioadei renascentiste. După anunț, ministerul Culturii din Polonia a precizat că este de acord privind finalizarea acestui transfer și un asemenea contract va fi semnat joi. În prezent, colecția care cuprinde mii de lucrări de artă aparține Fundației Czartoryski și este găzduită de Muzeul Național din Cracovia.

Pe lângă tabloul lui Da Vinci, care este asigurat pentru 350 de milioane de euro, din aceasta fac parte lucrări de Rembrandt și desene de Renoir.

Prințesa Izabela Czartoryska a pus bazele colecției în 1801, pentru a ocroti opere de artă poloneze și europene, pe când țara sa era împarțită între Austria, Prusia și Rusia. Ministerul Culturii a mai transmis că vrea să se asigure că această colecție nu va părăsi Polonia, lucru care ar fi fost posibil atâta timp cât ea aparținea Fundației, al cărei președinte în vârstă de 76 de ani, prințul Adam Karol Czartoryski, trăiește în străinătate.

Despre “Dama cu Hermina” se crede că ar înfățișa-o pe Cecilia Gallerani, amanta lui Ludovico Sforza, Duce de Milano și unul dintre clienții lui Da Vinci.

Moldova9.com - produs realizat de A.O."Academia de Creație și Inovații Mediatice"
© 2017 Moldova9.com. Toate drepturile rezervate.