Publicat la 2016-12-30

Moldova Nouă

Informația care TE PRIVEȘTE

Poetul și cineastul Anatol Codru, COMEMORAT printr-o serată de creație

2 min read

Regretatul poet și eseist Anatol Codru a fost comemorat printr-o serată de neuitat la Teatrul Național “Mihai Eminescu”.

Evenimentul comemorativ cu genericul “In Memoriam Anatol Codru  –  Lucrarea în cuvânt” a fost organizată de ministerul Culturii și Uniunea Cineaștilor din Republica Moldova, în colaborare cu Teatrul Național “Mihai Eminescu” și Compania Publică Teleradio-Moldova, în contextul celor 25 de ani de independenţă a Republicii Moldova.

Să-i cinstească memoria și să treacă în revistă principalele esențe ale activității poetului Anatol Codru au venit actori, regizori, scriitori, oameni de cultură, dar și admiratorii creației sale.

Potrivit reprezentanților ministerului Culturii, Anatol Codru a fost singurul poet/cineast născut în regiunea transnistreană care s-a afirmat în literatura românească, fiind un pilon în promovarea limbii române în Republica Moldova.

În cadrul spectacolului au răsunat creaţii muzicale pe versurile lui Anatol Codru. Artiștii autohtoni, printre care surorile Osoianu, Capela Corală Moldova, Constantin Rusnac, Cristina Scarlat, Cristina Pintilie, Silvia Goncear şi Margareta Nazarchevici au interpretat lucrări din creația sa.

Totodată, în acest an, la muzeul Naţional de Istorie a Moldovei a fost organizată expoziţia “Ambasadorul Molovatei transnistrene”, dedicată comemorării a 80 de ani de la naşterea poetului şi cineastului Anatol Codru.

 

 

Anatol Codru s-a născut la 1 mai 1936, în satul Molovata Nouă, raionul Dubăsari. În 1963 a absolvit Facultatea de Filologie a Universităţii de Stat din Moldova, iar în 1971 – Cursurile superioare de regie la Moscova. Pe când era student a debutat ca poet cu volumul de versuri „Nopţi albastre” (1962), urmat de „Îndărătnicia pietrei”, „Feciori”,  „Portret în piatră”,  „Piatra de citire”, „Mitul personal”, „Piatra înşine”,  „Orgă de piatră” şi altele.  În calitate de regizor la Studioul cinematografic „Moldova-film” a realizat peste 30 de filme documentare, care au fost distinse cu premii la diverse festivaluri internaţionale. Anatol Codru a încetat din viaţă la 17 august 2010.

Alexandra Șaiman // Moldova9.com

Moldova9.com - produs realizat de A.O."Academia de Creație și Inovații Mediatice"
© 2017 Moldova9.com. Toate drepturile rezervate.