Publicat la 2020-11-26

Moldova Nouă

Informația care TE PRIVEȘTE

Piratarea – o infracțiune sau o obișnuință?

4 min read

În ultimii 20 de ani majoritatea întreprinderilor din sectorul public și consumatorii casnici continuă practica instalării și utilizării preponderent a programelor pirat la calculatoarele personale sau cele de serviciu, chiar dacă se încalcă legislația.

Republica Moldova rămâne a fi una dintre țările în care indicatorii privind softurile nelicențiate se mențin la o cotă înaltă. Sectorul public și consumatorii casnici continuă practica de a instala și de a utiliza programe pirat la calculatoarele personale sau de serviciu. Tot mai multe site-uri pe internet devin multimedia, introducând pe pagini filme abia lansate pe piață, sisteme de operare, programe pentru computer, jocuri de ultimă generație, muzică etc. Prin natura lor adaptabile, produsele purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală au căpătat importanță în acest mediu pe măsură ce valorile din domeniul afacerilor sunt acum reflectate in forma virtuală de publicul care deține și mijloace de navigare rapidă prin internet.

Potrivit studiului Business Software Alliance (BSA) cu referire la piraterie software pentru computere personale, Republica Moldova face parte din grupul de state cu cea mai mare rată a pirateriei, ocupând locul 4 în lume, după Georgia, Bangladesh și Zimbabwe. Ponderea produselor de programe ilegale din totalul software-ului utilizat este de 91%, ceea ce constituie, în opinia BSA, 28 milioane de dolari americani, și totodată, cel puțin 70 milioane de lei venit național, ținând cont de achitarea TVA și a taxelor de import. Europa Centrală și de Est este considerată o zonă în care drepturile de autor ale deținătorilor de software sunt încălcate constant și în proporții mari. Totuși există unele țări în care sunt aplicate diverse măsuri de limitare a piratării produselor. Datele statistice privind regiunea est-europeană, demonstrează că saltul pozitiv cel mai substanțial a fost realizat de către Georgia și Estonia cu – 11% și, respectiv – 8% în raport cu anul 2009.

Conform Agenției Naționale pentru Protecția Proprietății Intelectuale (AGEPI), un rol extrem de important în asigurarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală îi aparține sistemului judiciar. Potrivit legislației Republicii Moldova, titularii de drepturi sau persoanele ale căror drepturi au fost încălcate, pot iniția proceduri civile, administrative sau penale privind asigurarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală.

În prezent, datorită numărului relativ mic de litigii ce țin de domeniul proprietății intelectuale, în Republica Moldova nu există instanțe specializate în soluționarea acestora. Totodată, conform art.33 alin. (31) al Codului de procedură civilă, Curtea de Apel Chișinău este abilitată cu competența necesară de a judeca în primă instanță litigiile din domeniul proprietății intelectuale.

Hotărârile acestei instanțe pot fi atacate cu recurs la Curtea Supremă de Justiție, în modul stabilit de lege.

Agenția Națională pentru Protecția Proprietății Intelectuale. sursă foto: Vasile Lipcean

Pirateria informatică nu afectează doar producătorii – statul pierde taxe, iar consumatorii sunt expuși unor riscuri și plătesc prețuri mai mari pentru produsele legitime. În acest sens, Guvernul trebuie să elaboreze un document de politici prin care să încurajeze trecerea la standarde deschise și soft-uri libere. Acest lucru ar stimula liderii mondiali în producerea de soft să armonizeze prețurile și să nu mai profite de pozițiile lor de monopoliști.

În documentele respective se va urmări stabilirea unui echilibru între utilizarea soft-urilor licențiate și a celor deschise, pentru care nu se cer licențe comerciale.

În prim plan, trebuie puse interesele cetățenilor și necesitatea dezvoltării societății informaționale în Republica Moldova. Este necesar, de asemenea, ca Guvernul să negocieze cu companiile ce profită de poziția lor de monopolist pe piață iar prețurile pentru soft-urile destinate utilizării în Republică, să pornească de la situația economică din țară.

Totuși, în Republica Moldova a fost sistată activitatea celui mai cunoscut site de piratare la nivel național, acesta fiind torrentsmd. Sistarea a avut loc pe 27 decembrie în 2018, iar activitatea oficială a site-ului torrentsmd.com a început pe data de 1 ianuarie 2006. Primul Bittorent Tracker Independent din Republica Moldova, un site inițiat și administrat de un simplu grup de utilizatori independenți, fără susținere financiară și fără vreun sprijin din partea cuiva

Site-ul torrentsmd.com la moment. Sursă foto: Vasile Lipcean

Vicepreședinte în finanțe a companiei XOR, Andrei Guritanu ne-a comunicat că o soluție a stopării pirateriei în Moldova ar fi platformele digitale cu o plată minimă. Ca exemplu fiind netflix pentru relatarea filmelor, spotify, apple music, yandex music pentru muzică iar steam o platformă pentru jocuri. Prin aceste platforme statul însuși dar și producătorii își i-au comisionul ceea ce servește drept o remunerare pentru munca depusă.

Abonamentul acestor platforme nu este atât de costisitor ceea ce și-ar permite o mare parte din populație. Iar pentru a implementa aceste idei cetățenii au nevoie de o educație asupra acestor platforme și desigur, este nevoie de o înăsprire a pedepselor și controlul în domeniu, exemplificând aceasta prin blocarea site-urilor care oferă produse piratate pentru că sunt prezente într-un număr foarte extins pe teritoriul Republicii Moldova.

Poster ce îndeamnă stoparea plagiatului. Sursă foto: tgstat.com

Astfel, interesele cetățenilor trebuie să primeze în eficacitatea desvoltării societății informaționale, iar tinerii sunt cei care trebuie să prezinte cel mai mare interes, pentru că o mare parte din produse sunt destinate noilor generații.

Eu pot opri pirateria, TU poți opri pirateria, NOI împreună putem dezvolta societatea informațională pentru respectarea drepturilor de autor și creșterea economiei naționale.

AUTOR: Vasile Lipcean, student, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, USM

Moldova9.com - produs realizat de A.O."Academia de Creație și Inovații Mediatice"
© 2017 Moldova9.com. Toate drepturile rezervate.