Publicat la 2018-09-17

Moldova Nouă

Informația care TE PRIVEȘTE

„Pentru un Răut curat”: Peste 100 de persoane, majoritatea elevi, au curăţat valea râului ”Răut” în perimetrul localităților Trebujeni și Butuceni

2 min read

Peste 100 de persoane, majoritatea elevi, au curăţat valea râului Răut în perimetrul localităților Trebujeni și Butuceni, în cadrul unei expediţii, cu activităţi educative şi de salubrizare, cu genericul „Pentru un Răut curat”, iniţiată de Mişcarea Ecologistă din Moldova, transmite ecopresa.md.

Evenimentul s-a produs la 14 septembrie 2018, fiind parte a proiectului „Managementul integrat al resurselor de apă în Republica Moldova – pentru o dezvoltare durabilă şi populaţie sănătoasă”, finanțat de către Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) și Agenția Austriacă pentru Dezvoltare (ADA). Acţiunea de salubrizare şi educaţie pentru mediu a dat şi startul celui mai amplu eveniment de curățenie al anului: ”Ziua Globală a Curățeniei”.

Participanții la acțiunea „Pentru un Răut curat” au fost împărțiți în mai multe detașamente, reușind curățarea câtorva zone adiacente râului Răut, în zona-nucleu a rezervației cultural-naturale „Orheiul Vechi”: Gunoiștea satului Trebujeni, extravilanul satului Trebujeni, Izvorul medieval Trebujeni, Promontoriul Butuceni (Mănăstirea rupestră) și Traseul Furceni-Butuceni. Toate detașamentele au colectat, împreună, peste două tone de deșeuri, care au fost transportate cu vehicule speciale și depozitate la gunoiștea autorizată a satului Trebujeni.

„Mişcarea Ecologistă din Moldova vine, prin această acţiune, cu un îndemn către cetățeni, indiferent că locuiesc la Trebujeni, Butuceni sau în alte sate: de a păstra curate apele, a nu transforma râurile în canale de deşeuri. Dimpotrivă, să avem, cu toții, grijă ca râurile Moldovei să devină parte din ființa noastră și din existența noastră, să le îndrăgim, să le curățim și să le iubim”, a spus, la deschiderea evenimentului, Alecu Reniță, președintele Mișcării Ecologiste din Moldova.

Acțiunea „Pentru un Răut curat”, organizată de Mișcarea Ecologistă din Moldova, a avut drept parteneri Rezervația cultural-naturală „Orheiul Vechi”, Inspecția Ecologică Orhei, Gimnaziul Trebujeni. De asemenea, au participat voluntarii Fundației Ecodava, Orhei. Evenimentul s-a bucurat de atenția presei locale și a Revistei „Natura”.

REDACTOR: Liviu Damian

Moldova9.com - produs realizat de A.O."Academia de Creație și Inovații Mediatice"
© 2017 Moldova9.com. Toate drepturile rezervate.