Publicat la 2020-08-24

Moldova Nouă

Informația care TE PRIVEȘTE

OPINIE DE PESTE PRUT: Situația din Belarus în contextul regional

2 min read

Îmi pare rău de faptul că presa din România nu prea comentează ce se întâmplă. Ar trebui, pentru că regiunea dă semne de schimbare. Lukashenko seamănă foarte mult cu Ceaușescu în ultimele sale zile.

Se deplasează doar cu elicopterul. Caută sprijin în cadrul muncitorilor din făbrici. Asta mi-a adus aminte cum Ceaușescu a căutat ajutor la combinatul de la Târgoviște. Lukashenko, exact ca ș Ceaușescu în 1989, nu mai este agreat de nimeni pe plan externe.

Uniunea Europeană și America nu îl doresc pentru că este un dictator de tip sovietic. Putin nu îl vrea pentru că nu a dus la îndeplinire crearea unui stat federativ Rusia- Belarus. Țara, din regiune, care este cea mai îngrijorată de situația din Belarus, este Ucraina.

Asta pentru că nu se poate ști dacă la Minsk nu va veni la putere cineva care, chiar dacă va părea mai democratic și nu va fi un dictator de tip sovietic, va fi mai apropiat de politica lui Putin.

Ucraina va avea atunci probleme și mai mari și nimeni. Asta pentru că este și vina Ucrainei că duce o luptă împotriva minorităților etnice, ceea ce îi crează mari probleme în plan extern.

De ce trebuie să ne intereseze pe noi aceste lucruri ? Pentru că Rusia, de secole , își dorește ieșire la gurile Dunării.

AUTOR: Paul Szasz Sebeș

***Nota Redacției: Materialul evocă exclusiv opiniile autorului și nu reflectă, neapărat, poziția portalului nostru informativ.

Moldova9.com - produs realizat de A.O."Academia de Creație și Inovații Mediatice"
© 2017 Moldova9.com. Toate drepturile rezervate.