Olga Bordeianu, Ion Terguță și Cornelia Stefoglu RÂVNESC la funcția de director general al TRM. Etapa de preselecție, departe de ochii presei

20191105_125616.jpg

Consiliul de Supraveghere (CS) al IP Compania „Teleradio-Moldova” (TRM) a stabilit organizarea concursului pentru funcţia de director general al TRM în data de 14 noiembrie, ora 10:00. 

„Membrii Consiliului au constatat că toate dosarele sunt eligibile pentru a participa la concurs”, a spus Nicolae Spătaru, preşedintele CS.

Amintim că, trei persoane au depus dosarele de participare la concursul pentru funcţia de director general al IP Compania „Teleradio-Moldova”. Este vorba despre Ion Terguţă (CV), Cornelia Stefoglu (CV) şi Olga Bordeianu (CV).

Potrivit Codului serviciilor media audiovizuale, directorul general al IP Compania „Teleradio-Moldova” este numit în funcţie, în bază de concurs, pentru un mandat de şapte ani.

Examinarea dosarelor depuse pentru ocuparea funcției de director general al IP Compania Teleradio-Moldova a avut loc cu ușile închise. Consiliul de Supraveghere (CS) al Teleradio-Moldova a votat cu șapte voturi pro și unul împotrivă, în cadrul ședinței din 5 noiembrie, pentru ca această chestiune de pe ordinea de zi să fie examinată în lipsa presei.

Nicolae Spătaru și-a argumentat decizia de a examina această chestiune de pe ordinea de zi în lipsa presei, afirmând că „orice decizie am lua noi aici, ar fi bine ca aceasta să apară mai întâi pe portalul nostru și pe urmă preluată ca știre”. El a adăugat că în ședință s-ar putea să fie discutate și date cu caracter personal ale candidaților, de aceea e mai bine ca presa să nu fie prezentă.

Membra CS Violeta Cojocaru a explicat că, după ședință, vor fi publicate dosarele candidaților, cu hașurarea datelor personale.

În replică, membra CS Larisa Călugăru, a afirmat că „în ședințe publice noi nu vorbim despre date personale”, dar argumentul ei nu a fost luat în calcul, scrie portalul media-azi.md.

Funcţia de director general al IP Compania „Teleradio-Moldova” este incompatibilă cu oricare altă funcţie publică sau privată, cu excepţia celor ştiinţifice şi/sau didactice, dacă nu atrag după sine conflict de interese în raport cu furnizorul public naţional de servicii media; cu calitatea de membru al unui organ de conducere, partener, participant sau deţinător al capitalului social al unui furnizor de servicii media, prestator de servicii media, producător independent de servicii media, furnizor privat de echipamente şi utilaje tehnice de specialitate, prestator de servicii tehnice de specialitate şi/sau al unei agenţii de publicitate; calitatea de membru de partid şi/sau de afiliat politic; calitatea de autor şi/sau coautor de programe audiovizuale, realizate şi difuzate pe perioada mandatului în serviciile media audiovizuale ale furnizorului public de servicii media şi ale altor furnizori de servicii media, indiferent dacă această calitate presupune sau nu remuneraţie.

Top