Octavian Armaşu, despre cum vede sistemul bancar din fotoliul de guvernator BNM şi ce garanţii oferă pentru a NU asista la o nouă fraudă bancară

Octavian-Armasu_1.jpg

foto: bnm.md

Într-un interviu acordat mai multor instituţii de presă din Chişinău, guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei, Octavian Armaşu, a răspuns şi la întrebare pusă de portalul nostru moldova9.com.

Moldova9.com: Ați venit de scurt timp în funcția de guvernator al Băncii Naționale. Cum vedeți sistemul bancar din noul fotoliu? Ce garanții puteți oferi că nu vom mai avea parte de surpriza unei fraude bancare?

Octavian Armaşu, guvernator BNM: Actualul sistem bancar se deosebește foarte mult de ceea ce  am avut cu trei ani în urmă.  În această perioadă au fost implementate o serie de reforme în urma cărora băncile licențiate din Republica Moldova au devenit solide și reziliente, însă vom continua procesul de transparentizare a acționariatului, cu scopul de a proteja interesele deponenților și cele ale clienților băncilor. Acum avem un sistem bancar cu investitori de calitate care au venit cu noi strategii de dezvoltare a serviciilor bancare etc.

Sigur că mai sunt lucruri la care trebuie să muncim suplimentar. În prezent, ne confruntăm cu excesul de lichidități în sistem, pe care economia ar trebui să îl absoarbă pe termen mediu. În acest sens, este necesară dinamica din două direcții: pe de o parte, să fie îmbunătățit accesul la finanțare, astfel încât agenții economici să obțină mai ușor credite din bănci, iar pe de altă parte, să existe inițiative economice ale sectorului privat, pe care să le finanțeze băncile. Așadar, pe termen mediu, această situație ar putea fi redresată semnificativ.

Grație agendei de reforme în domeniu, avem un nou cadru de reglementare pentru crearea unui sector financiar-bancar robust.

AUTOR: moldova9.com

Top