O sculptură-simbol în memoria femeilor decedate în rezultatul violenței în familie, a fost inaugurată, astăzi, în Parcul Valea Morilor

DSC_0155.jpg

De ziua drepturilor omului, Centrul de Drept al Femeilor și Secția Justiție Penală și Aplicare a Legii (INL) a Ambasadei SUA în Moldova, au inaugurat în Parcul Valea Morilor sculptura-simbol în memoria femeilor care și-au pierdut viața în rezultatul violenței în familie. Evenimentul are loc în contextul Campaniei Naționale „16 zile de activism împotriva violenţei în baza de gen”, sub genericul  – Ai dreptul să trăiești în siguranță!

„La evenimentul de astăzi, aducem un omagiu victimelor care și-au pierdut viața ca urmare a violenței în familie. Acest fenomen nu este doar o problemă individuală sau familială, ci o preocupare la nivel de comunitate. Prezența Dumneavoastră la acest eveniment este un semn al angajamentului de a consolida răspunsul Republicii Moldova la cazurile de violență în familie.  Vă încurajez să continuați eforturile pentru punerea în aplicare a strategiei naționale și a planului de acțiune pentru combaterea violenței împotriva femeilor. Ambasada Statelor Unite, prin intermediul secției Justiție Penală și Aplicare a Legii va asigura un parteneriat continuu pentru a vă ajuta să atingeți aceste obiective!”, a declarat Dereck J. Hogan, Ambasadorul SUA în Republica Moldova.

În condițiile în care doar în perioada 2014-2018, în Republica Moldova și-au pierdut viața 144 de femei în rezultatul actelor de violență exercitate de partenerul de viață sau un alt membru al familiei, ne propunem să atragem atenția autorităților și a publicului larg asupra gravității fenomenului violenței în familie, care în multe cazuri se soldează cu decesul victimelor.

”Suntem la etapa în care Republica Moldova urmează să-și asume angajamentul de ratificare a Convenției de la Istanbul, o asumare de condamnare și combatere concretă a acestui fenomen. Este importantă monitorizarea fiecărui caz de deces, să vedem cum a reacționat fiecare dintre autorități și ce poate fi făcut pentru a preveni astfel de cazuri. Vreau să vă asigur de tot angajamentul din partea Ministerului Muncii, Sănătății și Protecției Sociale în contextul promovării politicilor pro-active de combatere a fenomenului violenței în familie, în contextul asistenței complexe acordate victimei și a reacțiilor prompte ca autoritate cu responsabilități în domeniul respectiv”, a declarat Viorica Dumbrăveanu, Ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Datele statistice, oferite de autoritățile naționale relevă faptul că, în cazul infracțiunilor din  sfera relaţiilor familiale, în 2018, victime ale violenței în familie au fost 778 femei și 220 bărbați, iar agresori în aceste relații, au fost 908 bărbați și 90 femei.

 

”Cu regret violența în familie rămâne a fi una dintre cele mai stringente probleme cu care se confruntă societatea noastră. Vin cu un apel către victimele violenței în familie, care luptă în tăcere, le îndemn să nu tolereze violența, să apeleze serviciul unic 112 sau cel mai apropiat sector de poliție. Pe parcursul acestui an, poliția a emis peste 3 mii ordine de restricție de urgență în privința agresorilor. Vă asigur că vom depune și în continuare eforturi considerabile, astfel încât intervenția poliției în prevenirea și combaterea cazurilor de violență în familie să fie una neîntârziată”, a specificat domnul Pavel Voicu, Ministrul Afacerilor Interne

Ministrul Justiției, Fadei Nagacevshi, a venit cu un apel către bărbați și i-a îndemnat să nu folosească violența ca formulă prin care cred că pot deveni mai buni. ”Mă adresez și organelor competente, când apelează o victimă a violenței în familie după ajutor, nu identificați formule de împăcare cu agresorul, ci aplicați legislația din domeniu. Susțin ratificarea Convenției de la Istanbul și am prezentat toate argumentele că documentul nu contravine Constituției Republicii Moldova. Ministerul Justiție și ministerul de profil vor întreprinde împreună toate acțiunile necesare pentru implementarea cât mai rapidă a Convenției și vom interveni cu modificări legislative necesare în acest sens”, a menționat ministrul.

Dincolo de fiecare date statistice sunt destine de femei care sperau că mâine va fi altfel. Ele și-au dorit să trăiască, au crezut că sunt în siguranță și au sperat că vor supraviețui. În memoria lor a fost creată această sculptură ce simbolizează fragilitatea vieții victimelor violenței în familie și transmite un mesaj clar de toleranță zero față de acest fenomen.

„Victimelor violenței în familie le este frică și rușine să vorbească despre abuzurile prin care trec și să ceară ajutor. Tac pentru că nu au încredere în cei care i-ar putea ajuta, tac pentru că au văzut că și mamele lor au răbdat, tac – pentru că le este frică să nu fie judecate și blamate. Atunci când decid, însă, să vorbească și să ceară ajutor, nu sunt întotdeauna auzite pentru că cei care trebuie să intervină consideră că problema violenței în familie este una privată și nu merită atenție. Prin abordarea sistemică a acestui subiect, împreună, cu timpul, vom putea schimba atitudinea față de fenomenul violenței în familie și ajunge la înțelegerea clară că violența în familie este o infracțiune și nu trebuie tolerată.” Natalia Vîlcu, Directoare executivă, Centrul de Drept al Femeilor.

Evenimentului desfășurat la Chișinău este replicat de ONG-ul ”Rezonans” din Bender, ce activează, la fel, în domeniul prevenirii și combaterii violenței în familie. Inaugurarea unei sculpturi similare are loc tot astăzi, în Parcul Kirova din Tiraspol. Realizarea simultană a evenimentului are o încărcătură simbolică și vine să sublinieze un obiectiv comun – sensibilizarea societății cu privire la amploarea fenomenului, încurajarea raportărilor către autorități și susținerea victimelor violenței în familie.

Date de context

În anul 2017, în lume, au fost omorâte intenționat 87 000 de femei. Din această cifră, 58% au fost ucise de partenerii lor intimi sau membri ai familie. Drept urmare, 137 de femei din lume sunt omorâte zilnic de un membru al propriei lor familii. Peste 30 000 din numărul femeilor omorâte intenționat în anul 2017 au fost ucise de partenerul lor intim (fost sau actual partener) – persoana în care, în mod normal, ar fi trebuit să aibă încredere deplină.

Top