Publicat la 2020-11-26

Moldova Nouă

Informația care TE PRIVEȘTE

O companie din Chișinău, OBLIGATĂ prin instanță să restabilească la serviciu un angajat HIV-pozitiv pe care l-a concediat din această cauză

2 min read

Judecătoria Chișinău a pronunțat hotărârea în cazul discriminării care a avut loc în cadrul companiei „Bomba”. Judecătoarea Lupașcu Natalia a admis parțial cererea depusă de M.A., persoana discriminată și concediată din compania dată, și a dispus: 1. Anularea ordinului de concediere a lui M.A. din funcția de hamal; 2. Restabilirea acestuia în funcție; 3. Încasarea prejudiciului material (încasarea salariului neachitat pentru absența forțată de la serviciu, penalitate de întârziere și prejudiciu moral) de la compania „Bomba” în favoarea reclamantului.

Aceasta este o victorie și un precedent semnificativ pentru Republica Moldova, când justiția a dovedit că este o aliată în înlăturarea discriminării din societatea noastră, susțin reprezentanții “Inițiativei Pozitive”.

„Suntem mulțumiți de rezultatele examinării procesului. Sperăm ca această hotărâre judecătorească va fi un mesaj pentru întreaga societate că fenomenul discriminării este inacceptabil si nu va fi tolerat”, a spus Andrei Lungu, avocat în A.O. „Inițiativa Pozitivă”.

Reamintim că reclamantul, un bărbat de 30 de ani, a fost angajat în calitate de hamal în compania „Bomba” în noiembrie 2019. În scurt timp, în luna decembrie a aceluiași an, el a fost concediat în mod ilegal, după ce conducerea a aflat despre faptul că este HIV-pozitiv și a ispășit o pedeapsă penală în penitenciar, deși în perioada în care a fost angajat nu au fost obiecții față de lucrul efectuat de acesta.

Consiliul pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării și Asigurarea Egalității a constatat faptul discriminării persoanei date pe baza statutului social (fost deținut) și statutului HIV (HIV-pozitiv) și a emis o decizie în acest sens.

Ulterior, avocatul A.O. „Inițiativa Pozitivă” s-a adresat în instanță și a apărat interesele reclamantului în acest proces.

Moldova9.com - produs realizat de A.O."Academia de Creație și Inovații Mediatice"
© 2017 Moldova9.com. Toate drepturile rezervate.