Publicat la 2020-11-30

Moldova Nouă

Informația care TE PRIVEȘTE

Nutriționista Nina Crăciun, despre alimentația corectă și echilibrul emoțional

6 min read

Nina Crăciun, nutriționistă

A devenit nutriționistă nu din auzite sau că e “la modă”, a devenit nutriționistă, pentru că își dorea nespus de mult să descopere acel mister cum să poți mânca practic orice și, în același timp, să te bucuri de o siluetă de invidiat. Vorbim despre nutriționista Nina Crăciun, care astăzi într-un interviu pentru portalul nostru moldova9.com vine cu “secrete” despre cum e să fii nutriționist, la ce ore trebuie să mănânci și cum menții echilibrul între alimentație și emoție. Să o cunoaștem pe Nina Crăciun.

Nina Crăciun, nutriționistă

M9: Când ai știut că vrei să devii nutriționist? Ce anume te-a motivat să optezi pentru această decizie?

Nina Crăciun: Am înțeles că lucrurile nu merg așa cum ar fi trebuit, că excesul de greutate își făcuse prezența, în cele din urmă. Recunosc, am apelat la tot felul de diete găsite pe internet, acestea dădeau rezultate, dar existau și consecințe mai puțin plăcute. În plus, mă simțeam, practic mereu, lipsită de energie, surmenajul era des prezent în viața mea. Motivația a venit într-o bună dimineață, era însoțită de dorința mea de a cunoaște acel mister, ceva nou, dacă aș putea așa să-i spun, legat de domeniul nutriției și anume: Cum se poate să te bucuri de mâncare și totodată să arăți bine, să fii sănătoasă.

M9: Pentru a fi un veritabil nutriționist de ce ai nevoie?

Nina Crăciun: Pentru a a fi un veritabil nutriționist ai nevoie de voință. Pentru că un nutriționist se preocupă, în special, cu alimentația oamenilor sănătoși,  promovând nutriția sănătoasă, cu scopul de a preveni bolile ce pot apărea ulterior. Personal, pot schimba viața unui om pot face pe cineva încrezător în sine, sănătos, să-și formeze o legătură specială cu mâncarea, să-l motivez, să-l susțin spre atingerea unui scop bine definit. Un nutriționist te susține și te motivează mereu, iar rezultatul e unul SIMPLU – o viață mai lungă și fără de boli.

M9: Cât de mult contează starea raţională cu care-ți alimentezi creierul pe parcursul zilei? Cum ne influențează gândurile dezvoltarea organismului?

Nina Crăciun: Emoțiile fac parte din viața noastră. Emoția nu dispare odată cu ingerarea de alimente și după un timp scurt va reveni, chiar mai puternică. Mâncarea calmează emoțiile pe moment, dar ea aduce cu sine calorii care te pot îngrășa. Atunci când sunt conștientizate emoțiile acestea pot fi gestionate altfel. Le trăim, le recunoaștem si nu le confudam cu foamea!

M9: Care sunt cele mai mari provocări în alcătuirea planului alimentar?

Nina Crăciun: Provocările pe care le întâlnesc în alcătuirea unui Plan Alimentar este că fiecare client este obișnuit cu un alt regim e alimentație, cu preferințe și probleme de sanatate diferite, sau, sunt obișnuiți să “sară” peste mese, sau să consume tot felul de prostiuțe care doar le furnizează în corp calorii goale lipsite de Macro și Micronutrienți, reeducând comportamentul alimentar care să țină cont de foame.

Nina Crăciun, nutriționistă

M9: Se spune că, micul dejun ar fi cea mai importantă masă a zilei? De ce? Şi cum putem să “ne impunem” să adoptăm acest stil de viaţă cu un mic dejun în agenda noastră zilnică?

Nina Crăciun: Micul dejun este o masă importantă, poate cea mai importantă. Corpul este pregătit să ia acea doză de energie de care are nevoie pe tot parcursul zilei. Masa de dimineață stimulează activitatea cerebrală. Micul dejun este cheia siluietei tale. Dacă mănânci dimineața corpul tău va avea timp să ardă caloriile oferite.

M9: De fiecare dată, nutriționiștii vin în ajutorul oamenilor care au nevoie de schimbări atât în regimul alimentar, dar și în stilul lor de viață. Îmi este intersant, cum se alimentează, spre exemplu, un nutriţionist?

Nina Crăciun: Un nutriționist se alimentează moderat, echilibrat. Masa este plină de culoare și este diversificată. Este servită încet, într-o atmosferă plăcută. Micul dejun/la alegere: 150 gr iaurt + 2 mâini de cereale, clătite din lapte + ardei roșu + 2 ouă fierte + 6 măsline + 1 roșie + 1 felie de pâine de secară, 2 mâini de cereale + 1 cană cu lapte.

M9: Care sunt cele mai frecvente semne că organismul uman este supraîncărcat, îmbolnăvit din cauza alimentației?

Nina Crăciun: Cele mai frecvente semne că organismul este supraîncărcat sunt problemele digestive, tulburări de apetit alimentar, simptome mentale/emoționale, dureri musculare, afectiuni ale pielii, dificultăți în asigurarea stării de vitalitate și implicit a unui somn de calitate.

Nina Crăciun, nutriționistă

M9: Cum poate fi schimbat corpul uman prin “adoptarea” unui program de nutriţie veritabil? Și care ar fi efectele positive ale acesti metamorfoze?

Nina Crăciun: Corpul uman poate fi schimbat prin adaptarea unui regim de nutriție veritabil. Da… Ar fi bine să vă gândiți ce i-ar face bine corpului vostru, de ce are nevoie el cu adevărat? Înlocuiți cantitatea cu calitatea și învățați să mâncați cu simțurile, nu cu mintea. Mizați pe echilibru, relaxare, atenție, răbdare pentru propria persoană, în loc de frustrări. Adoptați moderația ca soluție unică pentru silueta și sănătatea voastră.

M9: Emoţiile şi sentimentele, uneori sunt mai presus de orice. Tocmai aceste stări provoacă utilizarea în exces a dulciurilor, alcoolului și altor produse nocive pentru sănătate. Cum am putea să le evităm?

Nina Crăciun: Rolul emoțiilor este unul firesc – să-ți spună că s-a întâmplat ceva, iar tu trebuie să identifici despre ce este vorba. Nici într-un caz nu trebuie să-ti găsești refugiu în mâncare, este greșit.

M9: Cum atingem echilibrul personal în tandemul: alimentaţie – aspect fizic?

Nina Crăciun: Alimentația de calitate este esențială! Ea reduce eventuala stare de obezitate, care poate apărea în viața adultă, asigurând, de asemenea, o dezvoltare armonioasă.

Nina Crăciun, nutriționistă

M9: Care sunt cele mai frecvente mituri şi idei preconcepute legate de nutriţie pe care încă le mai întâlnești atunci când discuțu cu potențialii clienți?

Nina Crăciun: Cele mai frecvente mituri legate de nutriție pe care le aud de la clienți mei sunt ceva de genul, ei spun că dacă te alimentezi moderat, echilibrat, nu te saturi, sau că pâinea neagră nu este calorică, este util să consumi toată ziua sucuri fresh, în orice cantitate, sushi este un aliment dietic, ciocolata are efecte negative asupra siluetei, dacă mănânci puțin scazi în greutate, sau că grăsimile ori carbohidrații trebuie excluși din meniu. Mituri sunt multe, iar eu vin să aduc lumină în astfel de cazuri.

M9: Cu ce sfaturi ai putea veni către cei care vor să-și schimbe stilul e viață prin adoptarea unui regim alimentar corect și echilbrat, și nu numai, pentru a avea rezultatele scontate? Și dacă vorbim despre rezultate, cam când pot apărea după optarea unui program nutritional altăuri de tine?

Nina Crăciun: Să aveți Voință, Încredere, Răbdare și cel mai important este Scopul propus. Sfatul meu e să apelați cu încredere la experiența și profesionalismul unui nutriționist pentru a vă ghida, pas cu pas, în drumul propus spre realizarea scopului definit. Reeducați comportamentul alimentar care ține de foame, de pofte și de plăcerea gustului. Să adoptați un stil de viață sănătos, o alimentație echilibrată și să vă învățați să vă bucurați cu adevărat de mâncare!

M9: Îți mulțumesc pentru timpul acordat.

Nina Crăciun: Eu vă mulțumesc și doresc tuturor găsirea echilibrului.

Moldova9.com - produs realizat de A.O."Academia de Creație și Inovații Mediatice"
© 2017 Moldova9.com. Toate drepturile rezervate.