Muzeul Zemstvei – templul artiștilor necunoscuți…

novyj-kollazh-3.jpg

Dan Vîrtosu, un prieten de-al meu, m-a invitat zilele acestea la niște cursuri de meditație, care vor avea loc la Muzeul Zemstvei, o clădire istorică amplasată în Chișinău, pe strada Alexei Șciusev. Îl cunosc pe Daniel drept un nomad înrăit și o persoană care pune un accent enorm pe latura spirituală, acesta făcând câteva sejururi în Asia pe o durată de câțiva ani. Daniel a străpuns inima junglelor din India și a fost și în Singapore, unde a dormit pe nisipurile asiatice, a călărit elefanți și a trăit într-o ambianță tribală.

L-am cunoscut pe Dan în cadrul lecțiilor de pictură pe care le făceam la Școala de Arte Plastice ,,Alexei Șciusev”, acesta fiind un prieten bun cu profesoara mea. Atunci am început să lucrăm asupra unor proiecte legate de ilustrații și amplasarea acestora într-o piață artistică internațională.

Câțiva ani în urmă am participat la o expoziție fotografică la Muzeul Zemstvei, unde am avut câteva lucrări expuse, realizate prin intermediul unui aparat foto primitiv, confecționat manual dintr-o cutie de ceai și bandă adezivă. Atunci am rămas uimit de stilul eclectic al muzeului, bazat pe arhitectonia clasicistă, îmbinat cu desene graffiti. Interiorul clădirii reprezintă o lume a unor artiști de diversă factură, o lume unde domină valorile culturii africane, indiene, aborigiene dar și ale unor subculturi de orice natură. Totuși acest loc uitat și delimitat de societate, evocă o ascensiune a rupestrului, grotescului și al artei aborigiene, relievate în fond prin măști, oase, pietre, păpuși, bijuterii, artizanat, sculpturi și tablouri, care adunate la un loc, formează o expoziție eternă a orientului.

Simt și acum mirosul de ceai de matricaria recutita și lumânări aromate din sala de expoziție, care îți duceau gândurile spre divinitate…

***

,, Guru Nanak Dev, întemeitorul sikhismului, ne învață să progresăm spiritual:

Împarte-te cu ceilalți, ajută-i pe cei care au nevoie.

Trăiește o viață onestă, muncind cinstit și fără a exploata sau a frauda.

Roagă-te la Dumnezeu să ne ajute să ne ținem departe de cele 5 slăbiciuni la care este supus omul: pofta trupească, furia, lăcomia, atașamentul și vanitatea

După ce și-a petrecut 25 de ani în scopul răspândirii convingerilor sale divine în orice colț al lumii, Guru Nanak Dev s-a retras la o fermă, trăindu-și viața ca fermier până la moarte.

Așa ne retragem și noi la muzee, în căutarea de sine…

Foto: facebook/danvirtosu

AUTOR: Anatol Fornea, student, Facultatea Jurnalism și Științe ale Comunicării

Top