#MOLDOVA9 NE PRIVEȘTE! Ala Mîndîcanu, președinta CMQ: “Un stat modern asigură cetățenilor un trai decent și pașnic, în caz contrar – falimentează”

12132.jpg

Începând de azi, lansăm campania #MOLDOVA9 NE PRIVEŞTE – o acţiune în care ne dorim ca pe tot parcursul anului 2019, cetăţenii Republicii Moldova care se află atât în ţară, cât şi peste graniţele ei să-şi exprime speranţele, doleanţele şi inspiraţiile pentru o altfel de MOLDOVĂ, o ţară cum o văd şi o simt ei. Eroii materialelor noastre vor trebui să continue trei fraze astfel încât să formeze “MOLDOVA NOUĂ”.

ALA MÎNDÎCANU, președinta Comuniății Moldovenilor din Québec, Canada

  • Destinul unei țări este… o noțiune prea complexă ce nu poate fi definită printr-o propozitie. Pentru că nu poți defini destinul unei țări fără a face o incursiune în istorie, o analiză a prezentului sau a unui presupus viitor, fără referințe la economie, geopolitică și cultură. Spațiul acestui chestionar nu permite o abordare atât de adâncă, iar frazele gratuite nu își au rostul. În contextul întrebării dumneavoastră eu aș prefera să vorbesc mai mult despre rațiunea existenței unui stat. Chiar dacă până astăzi nu există o teorie clară a statului, după mine un stat modern trebuie să asigure cetățenilor săi un trai decent, civilizat si pașnic. Dacă acest lucru reușește, statul devine o țară de succes cu un destin fericit și cetățeni prosperi. Daca nu – falimentează și dispare sau se află în coada listei la capitolul economie, dezvoltare și libertăți cetățenești. Aici putem discuta mult despre cine poartă responsabilitatea pentru evoluția sau involuția statului, dar aceasta e tema unei alte discuții.

 

  • Sunt un cetățean… care respectă legile statului și drepturile altor cetățeni.

 

  • “Moldova9” ne privește pentru că… oriunde am fi, nu uităm de unde venim și care ne sunt originile. De aici vine și atașamentul firesc pentru limba, istoria și cultura română, interesul pentru evoluția statului din care venim, precum și datoria de a transmite copiilor și nepotilor noștri limba, tradițiile și obiceiurile naționale, oriunde am fi.

***Material realizat în cadrul campaniei #MOLDOVA9 NE PRIVEȘTE

 

Top