Publicat la 2021-05-17

Moldova Nouă

Informația care TE PRIVEȘTE

Marcajul rutier de pe străzile Capitalei, tot mai nevăzut

2 min read

foto: marcaj rutier, intersecția străzilor Al. Pușkin și Ștefan cel Mare și Sfânt

Problema marcajului rutier din Capitală devine actuală și în 2021. Vopseaua de pe trecerile de pietoni, practic nu se observă. Șoferii și pasagerii se arată indignați de situație, în timp ce autoritățile municipale nu prea se grăbesc să rezolve problema.


foto: marcaj rutier, str. Burebista

Am mers pe mai multe străzi din Chișinău pentru a vedea care este starea de lucruri cu referire la marcajul rutier. Spre exemplu pe str. Burebista, majoritatea trecerilor de pietoni sunt parțial vizibele, altele deja au dispărut, în totalitate. Astfel, oamenii sunt nevoiți să se orientează doar după semnele rutiere. Sectorul Buiucani al Capitalei, în urma reparațiilor drumurilor (de pe str. Ion Creangă) care încă nu s-au terminat, pe străzi, și aici, lipsește marcajul rutier. Sectorul Centru – marcajul este șters în mare parte atât pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, cât și pe străzile Pușchin și Alecsandri. Aceeași situație este și pe alte străzi ale orașului.

„Eu nu înțeleg de ce încă nu a fost restabilit marcajul rutier, deja se apropie vara, lucrările trebuiau să înceapă, dar până la moment nu am văzut nimic”, ne povestește un pieton.

„Eu locuiesc în Chișinău de 10 ani, traversez aceste străzi zi de zi, îmi cunosc bine traseul și știu care sunt regulile pentru fiecare porțiune de drum, dar pe lângă mine orașul este destul de vizitat de alți oameni care nu cunosc străzile. Este evident că lipsa semnelor rutiere pe străzi sporește numărul de accidente, de vină cărora sunt autoritățile”, spune un alt trecător.

Sunt doar câteva din părerile expuse care exprimă îngrijorarea unor locuitori pentru situația dată. Ei mai consideră că lipsa marcajelor rutiere pune în pericol sănătatea și siguranța oamenilor.

Șoferii au o părere similară pietonilor. Unii din ei sunt mai îngrijorați.

„Am un stagiu mare la volan și am învățat să mă orientez după alte semne de circulație pe drum, dar nu toți o pot face, atunci când marcajul este slab vezibil trebuie să merg la volan foarte încordat pentru a nu comite o gafă”, ne spune un conducător auto.

Anul precedent lucrările de reînnoire a marcajului rutier au început la data de 14 mai și au fost vopsite circă 120 de mii de metri pătraţi. În acest an, încă nu este clar când muncipalitatea va începe lucrările. Deocamdată, se cunoaște doar suma alocată pentru reparația și reînnoirea străzilor Capitalei. Este vorba de 13,48 milioane de lei, mai mult cu aroape jumătate de milion de lei, comparativ cu suma alocată anul trecut.

AUTOR: Andrei Plamadeala, student, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării

Moldova9.com - produs realizat de A.O."Academia de Creație și Inovații Mediatice"
© 2017 Moldova9.com. Toate drepturile rezervate.