Publicat la 2020-10-08

Moldova Nouă

Informația care TE PRIVEȘTE

Mămăliga dacilor. Incursiunea în istoria meniului tradițional moldovenesc

4 min read

Pe lângă un vin delicios, niște locuri pitorești și o ospitalitate de-o sinceritate debordantă, ne mai mândrim cu bucatele tradiționale moldovenești. Sarmalele, tocănițele și faimoasa mămăligă sunt prezente la orice masă de sărbătoare. Restaurantele noastre, cu meniu moldovenesc, vin să-și bucure oaspeții cu mămăligă autentică, pregătită după rețete păstrate de secole.

De unde provine acest deliciu și de ce a devenit atât de apreciat de către iubitorii bucatelor tradiționale moldovenești? Descoperă beneficiile sale pentru sănătate, curiozități și secrete pătrate de secole de preparare a mămăliguței autentice.

Meiul în loc de grâu

Originile fierturii din mălai pornesc, de fapt, de la daci, strămoșii noștri care foloseau meiul pentru prepararea hranei pentru animale și păsări. Inițial, meiul (supranumit de chinezi „Regele Cerealelor”) nu era utilizat pentru a coace pâinea „cea de toate zilele” preparată de fapt din grâu, ingredient care adesea lipsea din gospodăriile sărace. A fost găsită o înlocuire perfectă pentru prepararea alternativă a pâinii – meiul. Având un gust mai dulceag decât celelalte cereale cu care ne-am obișnuit, meiul conținea o mulțime de vitamine, proteine și grăsimi naturale. Probabil că străbunii noștri nu știau că meiul este un produs perfect pentru cei care au alergie la gluten și urmează o dietă macrobiotică, dietă ce poate trata o mulțime de boli digestive.

Dacii nu-și permiteau să coacă zilnic pâine din grâu, de aceea au început să cultive meiul mai mult, utilizându-l pentru bucate tradiționale servite la toate ospățurile organizate.

Odată cu trecerea timpului, a fost descoperit și porumbul. Datorită lui Columb, aflase Europa despre făina de mălai – ingredientul mămăligii de astăzi. Astfel, din mijlocul secolului 17, meiul a fost înlocuit de făina de mălai, prelucrată pentru a fi gata de fierbere.

Faimă internațională a mămăligii și curiozități

Chiar dacă se afirmă că mămăliga este pe primul loc în lista bucatelor tradiționale moldovenești, aceasta este servită și pe mesele europenilor. De exemplu, „polenta” din Italia este la fel de prezentă în meniurile tradiționale italienești. Aceasta nu este fiartă până la capăt, ci își păstrează consistența mai lichidă decât cea gătită de moldoveni. Unele popoare, precum ungurii, sârbii sau slovenii, o fierb în lapte, adăugând unt și cât mai mult cașcaval topit.

De-a lungul istoriei, mălaiul a câștigat în poziții și a ajuns să fie cel mai îndrăgit ingredient pentru pregătirea meniului tradițional. Mai jos, ai câteva curiozități adunate de prin lume despre mămăligă:

  1. În anul 2012 a fost gătită cea mai lungă mămăligă cu brânză. Intrată în Cartea Recordurilor, aceasta avea lungimea de 151 de metri și 32 de cm lățime. S-au folosit 400 de kg de mălai, 150 kg de brânză, 15 litri de ulei, 25 kg de sare și 450 de litri de apă.
  2. Mămăliga apare în vestitului roman „Dracula”, a lui Bram Stoker, unde este prezent și domnitorul muntean Vlad Țepeș.
  3. „Harchină” este un termen arhaic pentru boțul format din mămăligă și brânză de oi.
  4. În unele localități din Moldova în secolul 18 în mămăligă se adăuga făină de secară sau hrișcă, amestec numit „chitan”.
  5. Marele sculptor Constantin Brâncuși era un mare fan al mămăligii.

Secretul mămăligii delicioase: cum și unde se prepară?

Cu toate că este gătită aproape în fiecare bucătărie – mămăliga – se pare că poate fi îmbunătățită cu o mulțime de șiretlicuri. Rețetele străbunilor își lasă amprentele pe gustul mămăligii moderne, gătită în diverse moduri și în diferite recipiente.

Totuși, moldovenii afirmă că mămăliga iese delicioasă atunci când e fiartă la foc mic, cel puțin 20 de minute și e bine amestecată. Se face în ceaun de tuci pentru a obține un gust autentic, de preferat la plită cu foc de lemne. Cum poate fi servită la o mulțime de produse lactate și preparate din carne, de la brânză cu smântână, până la tocane, sosuri și sărmăluțe – mămăliga este nelipsită din meniul restaurantelor.

Dacă nu ai chef sau poate încă nu ai prins specificul gătirii unei mămăliguțe autentice, ești invitatul de onoare la Restaurantul La Bădiș – restaurant cu tradiții gustoase, unde vei descoperi cu adevărat ce înseamnă ospitalitatea. Vino să petreci momente unice într-o ambianță rustică, alături de cei dragi. Vei avea parte de muzică vie, vinuri selecte și bucate delicioase servite după rețetele furate din bucătăria bunicilor noastre.

Rezervă locuri la +373 68 622 622 și descoperă tradiționalul dintr-o altă perspectivă.

Moldova9.com - produs realizat de A.O."Academia de Creație și Inovații Mediatice"
© 2017 Moldova9.com. Toate drepturile rezervate.