Publicat la 2021-05-19

Moldova Nouă

Informația care TE PRIVEȘTE

Lipsa parcărilor, problema de toate zilele pentru șoferi

2 min read

Foto: parcare neregulamentară, str. Gheorghe Asachi

Lipsa locurilor de parcare reprezintă o problemă pentru șoferii orașului Chișinău. Din cauza numărului mare de automobile, acestea ajung să fie parcate neregulamentar, pietonii trebuie să ocolească mașinile staționate pe trotuar iar spațiile verzi sunt distruse.

Conform Direcției Generale de Transport Public și Căi de Comunicație, în prezent zilnic autoturismele în oraș ocupă 40-60% din suprafața utilă a drumurilor și străzilor. Iar statistic, cel mai aglomerat este sectorul Centru.

Din cauza faptului că orașul nu mai face față numărului în creștere a unităților de transport, Chișinăul ajunge să se confrunte cu o serie întreaga de probleme cum ar fi: apariția ambuteiajelor,  spații verzi  și infrastructură pietonală distrusă.

Astfel, șoferii sunt nevoiți să staționeze pe unde apucă, chiar dacă sunt conștienți de faptul că ar putea fi amendați, iar pietonii ajung să se înghesuie printre mașini pentru a se putea deplasa.

“ Știu că uneori încalc regulamentul și mă parchez la întâmplare. Dacă ar exista mai multe parcări în oraș ar fi cu mult mai bine iar traficul nu va mai fi într-atât de aglomerat ”, ne spune Ion Palancica.

Chiar dacă autoritățile vorbesc de ani buni despre această problemă și au elaborat proiecte cum ar fi: proiectul pilot de sistematizare a marcajelor, construcția  parcărilor multietajate în fiecare sector al Chișinăului dar și amenajarea parcărilor de-a lungul străzii, aceste soluții  au rămas doar pe hârtie.

“ Stau în ambuteiaje zilnic, și de multe ori am nevoie doar de câteva minute ca să intru până într-un centru comercial  și să ies repede înapoi, însă din cauza lipsei parcărilor trebuie  să îmi las mașina în locuri interzise. Poate dacă conducerea ar reacționa și s-ar implica pentru a rezolva problema dată, șoferii nu ar mai fi într-atât de indignați de starea de haos din oraș”, afirmă alt conducător auto. 

Conform deciziei Primarului Ion Ceban,  în anul 2020 municipalitatea a început a elabora o hartă electronică a parcărilor cu plată în oraș iar Direcția Generală de Transport Public și Căi de Comunicație a inițiat un concept de reorganizare a circulației rutiere pe străzile din centrul orașului. 

AUTOR: Mădălina Solomon, studentă, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, USM

Moldova9.com - produs realizat de A.O."Academia de Creație și Inovații Mediatice"
© 2017 Moldova9.com. Toate drepturile rezervate.