“Lecturile basarabene pentru copii” – eveniment desfăşurat la Biblioteca Naţională a României

46876086_1952510154825868_5303395702653583360_n.jpg

 Luni, 26 noiembrie, la Biblioteca Națională a României, s-au desfășurat ”Lecturile basarabene pentru copii”, eveniment organizat în cadrul proiectului ”Lecturile Regatul Cuvintelor”.

Au venit, pentru prima dată, mai mulți scriitori din Republica Moldova pentru a le citi copiilor din operele lor valoroase. Arcadie Suceveanu (poet și președintele Uniunii Scriitorilor din Moldova), Claudia Partole, Sergiu Afanasiu și Alexandru Plăcintă au fost întâmpinați de o mulțume de elevi, circa 200, de la diferite unități școlare. Nu le amintesc acum, pentru a nu omite vreuna dintre ele, dar le voi menționa nu peste mult timp.

 

Au fost multe bucurii, multe emoții, la ele contribuind prezența plină de căldură a poetei Ana Blandiana, care ne-a vorbit cu lacrimi în ochi despre învățătoarea sa basarabeancă, despre suferințele basarabenilor și dorința lor de a se salva prin credință și limbă, despre vizitele făcute la Chișinău. Doamna Blandiana ne-a mărturisit că este prima invitație pe care a primit-o în calitate de autor de literatură pentru copii, iar asta a bucurat-o foarte mult. Apoi ne-a citit mai multe poezii din volumul ”Întoarcerea lui Arpagic”.

Invitațiii din Republica Moldova ne-au vorbit cu toții despre bucuria unei astfel de întâlniri, despre punțile pe care le construim împreună prin cărțile noastre, despre speranțele pe care le avem în legătură cu viitorul nostru comun. Apoi, copiii prezenți au putut asculta pe viu poeziile sau poevșile pe care oaspeții noștri dragi ni le-au pregătit pentru acestă întâlnire unică.

O valoare deosebită și o notă de mare autenticitate au dat-o cântecele și poveștile doamnei Doina Lavric Parghel, un profesor bucuvinean de limba română care s-a dedicat muzicii vechi românești, folclorului adevărat, cu care au rezonat extrem de bine atât cei mari, cât și cei mici.

Nu toți scriitorii basarabeni valoroși au putut fi prezenți. Eu am amintit, arătându-le cărțile, despre Grigore Vieru, Spiridon Vangheli, Vasile Romanciuc, Iulian Filip, Titus Știbu, Ion Anton, Traian Vasilcău, Lidia Grosu, Elena Vizir, Ada Zaporojanu, Silvia Ursache, Emilia Plugaru și alții. Mi-aș fi dorit să-i pot aduce pe toți la București, pentru a-i cunoaște și asculta. O vom face în viitor, cu sau fără ajutorul statului. Până acum a fost… fără! 

Spiridon Vangheli a fost mai norocos, pentru că numele său și al personajului căruia i-a dat viață, Guguță, s-a auzit de nenumărate ori, grație unui ambasador drag marelui scriitor și mie, deopotrivă. Adriana Ene, îmbrăcată într-o frumoasă ie, ni l-a adus la București pe Guguță, interpretând magistral un fragment din cărțile marelui scriitor. A fost un moment extrem de apreciat că public, îndeosebi de către copiii mai mici, cu care Adriana nu s-a sfiit să intre în dialog. Au fost două ore cu adevărat magice. Am văzut copii care au ascultat nemișcați lecturile și povestirile, mărturiile celor prezenți. Cu toții și-au dat seama că asistă la un moment cu adevărat istoric. Într-un anumit fel, Basarabia a revenit acasă, fiind întâmpinată cu brațul plin de poeme, de muzică, de povești, de dragoste și la lacrimi curate de către doamnele Ana Blandiana, Doina Lavric Parghel, de Adriana Ene, de mine, de copii, de dascălii lor și de personalul bibliotecii.

Cei patru scriitori basarabeni sunt acum în drum spre casă. Un lucru știu sigur: dacă au venit, nu vor pleca niciodată de aici, pentru că vor rămâne in inimile celor care i-au ascultat, i-au văzut, le-au solicitat cărțile pentru autografe.
Spuneam aseară la emsiunea Adrianei Ene, unde am fost invitați cu toții: dacă nu avem o aurostradă adevărată, care să lege Bucureștiul de Chișinău, am început să construim o ”autostrada a literaturii pentru copii”. Una pe care o vom consolida și o vom lărgi în anii următori, cu participarea dumneavoastră, a celor care sunteți alături de noi.                    Autor: Vasile Panţîr

Top