Publicat la 2020-05-24

Moldova Nouă

Informația care TE PRIVEȘTE

“Istoria Ascunsă”: În timpul ocupaţiei sovietice, activitatea bisericilor era interzisă, iar preoţii slujeau pe ascuns

2 min read

Din primele luni ale ocupației sovietice, puși în condiţii extreme, basarabenii nu se puteau împăca cu noua realitate şi continuau să lupte pentru credinţă. Mulţi călugări încercau să oficieze cultul religios în bisericile rămase fără parohii lor.

Preotul din Bravicea, înainte de oficierea slujbei Învierii a fost invitat de către miliţianul din localitate la sovietul sătesc, unde a fost înştiinţat că în zorii zilei de 20 aprilie 1941, în ziua de Paşti, să-şi ia sculele şi să se prezinte la şosea pentru a face prestaţie timp de 20 de zile. La auzul acestora preotul a propus să achite o contribuţie în bani echivalentă cu costul zilei de muncă, cel puţin pentru zilele pe Pasti. Între timp, în faţa clădirii sovietului sătesc s-au adunat o mulţime de săteni ameninţând, gesticulând şi spunând: „Daţi-ni-l pe Părinte! Nu-l dăm nici morţi. Ucideţi-ne pe noi şi pe copiii noştri!”.

Numai la auzul acestora funcţionarii comunişti i-au permis preotului să plece acasă. În perioada 8-9 mai 1941 era planificată inventarierea bisericii din Racovăț, raionul Soroca. Preotul Batcovschi a chemat enoriașii de la muncile câmpului, aceștia ajunși la fața locului nu au permis funcționarilor să intre în biserică.

Bisericile care au reuşit să supravieţuiască economic, regimul le-a creat condiţii insuportabile de activitate. În timpul înmormântărilor se interziceau slujbele publice, invocându-se că se face propagandă religioasă. Mai mult, se interzicea oficierea sfintei împărtăşanii cu vin, ceea ce făcea imposibilă săvârşirea ritualului în mod firesc.

În timpul primei ocupații sovietice, în semn de protest preoţii Guma şi Burjakovski din Chișinău săptămânal se rugau într-o anumită zi pentru izbânda creştinismului între Nistru şi Prut. În scurt timp comuniştii au realizat ce se întâmplă şi li s-a interzis să oficieze slujba în alte zile decât duminică.

În localitatea Cimişeni din raionul Criuleni în zilele de sărbătoare li se permitea să frecventeze biserica doar locuitorilor ce erau trecuţi de 50 de ani, cei care nu împliniseră vârsta respectivă le era interzisă intrarea în biserică. În timpul oficierii serviciului divin, activul sătesc, constituit din atei declaraţi, organizau ospăţuri şi chefuri în căminul cultural care se afla chiar în curtea bisericii.

AUTOR: Mariana S. Ţăranu

Moldova9.com - produs realizat de A.O."Academia de Creație și Inovații Mediatice"
© 2017 Moldova9.com. Toate drepturile rezervate.