Publicat la 2021-04-08

Moldova Nouă

Informația care TE PRIVEȘTE

Irina Spinei: “Fotografia este super puterea mea de a opri timpul în loc”

5 min read

sursa foto: arhiva personală

Irina Spinei este fotograful care surprinde în imagini lumea noi-născuților. A studiat la Academia de Studii Economice din Moldova, însă contabilitatea nu a reușit să devină profesia de suflet a femeii. Rolul de mămică a determinat-o să urmeze calea fotografică. Pe parcursul carierei a susținut 2 expoziții cu lucrările sale: în anul 2016, dedicată Parteneriatului la Naștere și a doua expoziție în iunie 2018, expoziție realizată cu ocazia Zilei Internaționale a copiilor. Irina Spinei consideră că fotografia este un instrument capabil să oprească timpul în loc, atunci când nimic în lume nu-l poate opri, iar adevărata valoare a imaginilor newborn create în prezent va fi apreciată peste ani de către eroii acestora.

sursa foto: arhiva personală

M9: Fotografia este un univers nelimitat, cum ar defini Irina Spinei, fotografia?

Irina Spinei: Fotografia este o materializare fizică a unei clipe deja trecute. E superputerea mea de a opri timpul în loc.

M9: Cum își definește Irina Spinei stilul de fotografiere?

Irina Spinei: Stilul meu, tind să fie atemporal, autentic și emotiv. Vreau peste ani, eroii mei să-și amintească exact ce au simțit la acea etapă a vieții lor.

M9: Ce simte Irina Spinei când captează cu ajutorul camerei o imagine?

Irina Spinei: Simt că se creează istorie. Eroii mei, posibil nu realizează la moment adevărata valoare a acestor clipe, aprecierea imaginilor create acum, va fi doar în creștere odată cu anii.

sursa foto: arhiva personală

M9: Contează cu ce fotografiezi sau ce fotografiezi?

Irina Spinei: Contemplând la o fotografie, care din alte mii ți-a captat atenția, niciodată nu vei putea spune cu siguranță cum a fost fotografiată. Subiectul, mesajul – iată ce contează cu adevărat.

M9: Femeia cifrelor a schimbat profesia de contabil și a îndrăgit imaginea. Ce va determinat să urmați mai departe profesia de fotograf?

Irina Spinei: Maternitatea m-a schimbat ireversibil. Fotografia ca Artă m-a fascinat mereu, dar numai după apariția subiectului pe care eram gata să-l fotografiez zi și noapte (copii mei) am decis că asta vreau să fac tot restul vieții mele – să documentez Maternitatea.

,,Dacă fotografia descrie sau creează o emoție, o consider reușită

M9: Există tendințe în a fotografia?

Irina Spinei: Tendința ultima vreme o văd în minimalism și accent pe emoție. Documentarea copiilor în mediul lor natural – în joacă, în mișcare. Dacă e să vorbim de fotogafia însărcinatelor, atunci ea tot mai mult are înclinări fashion, Vogue și minimalist.

M9: Cum definiți o fotografie reușită?

Irina Spinei: Dacă fotografia descrie sau creează o emoție, o consider reușită!

M9: Care este lucrul pe care îl surprinde fotografia, dar nu și ochiul uman?

Irina Spinei: Microexpresiile, sunt ceva ce poate transforma un portret bun în unul legendar. Nu în zadar, zâmbetul Monei Lisa continuă să fie enigma mileniului.

M9: Este necesar să ai studii pentru a fi un fotograf de succes sau e destul să ai talent?

Irina Spinei: E destul să ai dorință de a studia și a munci, în secolul de azi, nu ducem lipsă de informație.

M9: De ce, sau ce anume a determinat-o pe Irina Spinei să fie fotograf care suprinde imagini cu noi-născuți, femei însărcinate și chiar familii?

Irina Spinei: Pentru mine, momentul când am devenit mamă este cel care m-a definit pentru tot restul vieții. Vreau cu arta mea, să le amintească părinților despre clipele uitate de memorie peste ani.

M9: Ce mister ascunde lumea noi-născuților, ce descoperiți în lumea lor fotografică?

Irina Spinei: Fotografia newborn este metafora vieții intrauterine a bebelușului. Este încercarea de a picta cum arăta bebelușul fiind în burtica mamei. Toate pozițiile sunt menite să le aducă în starea de embrion, atît de trecătoare.

sursa foto: arhiva personală

,,Există fotografii care nu ar avea sens decît în alb-negru

M9: În arta fotografică a bebelușilor ce trebuie să cunoască, să posede orice fotograf? Există anumite abilități speciale?

Irina Spinei: Am studiat la colegii peste hotare despre siguranța pozării copiilor nou-născuți. Este riscant de a lucra cu o viață atît de fragedă fără aceste cunoștințe.

M9: Ce personaje au vizitat studioul Irinei Spinei până acum?

Irina Spinei: Îmi plac tot felul de pui de animale, e în genetica noastră să adorăm pui de pisicuțe, iepurași, ursuleți – așa îi degizez și pe micii mei eroi.

M9: Orice artist își are lumea lui tainică de inspirație. Dumneavoastră de unde vă inspirați?

Irina Spinei: Inspirația mea e Instagram, căci la distanța unui telefon am acces la cele mai strălucite minți ale epocii noastre.

M9: Pe parcursul carierei a-ți susținut două expoziții cu lucrările dvs,  planificați pe viitor o nouă expoziție?

Irina Spinei: Din păcate, expoziții nu cred că vor fi posibile, pînă nu e clară situația epidemiologică.

M9: Nou-născuții în primele zile de naștere, sunt cei mai somnoroși, a-ți avut și copii mai hărnicuți, dornici de a participa la ședință cu ochii deschiși?

Irina Spinei: Bebelușii au perioade cînd stau cu plăcere cu ochii deschiși, de regulă sunt fotografiile mele preferate, pentru că privirile lor sunt ceea ce le dă caracter.

M9: Care a fost cea mai înteresantă experiență ca fotograf?

Irina Spinei: Fotografierea a mai multor seturi de tripleți, a fost cea mai frumoasă experiență pentru mine. Ce poate fi mai frumos decît să ții în brațe trei omuleți odată?

M9: Prima ședință foto cu nou-născutul, care au fost emoțiile Irinei Spinei?

Irina Spinei: Prima ședință newborn a fost cu băiețelul meu, care acum împlinește 7 ani! Nu-mi vine a crede!

M9: O fotografie alb-negru sau color, de ce?

Irina Spinei: Tind a face mau mult fotografii color, dar nu pot nega farmecul fotografiei alb-negru. Există fotografii care nu ar avea sens decît în alb-negru.

M9: La sfârșit vă propun un joc de cuvinte, completați cu ce emoție/cuvânt/ idee vă vine în minte la auzul acestor cuvinte.

Liniște-Sunetul alb;

Fotografie-Clipă;

Bebeluș-Început;

Artă-Nemuritor;

Femeie-Zeiță;

Familie-Acasă.

AUTOR: Negora Ursu, stagiară

Moldova9.com - produs realizat de A.O."Academia de Creație și Inovații Mediatice"
© 2017 Moldova9.com. Toate drepturile rezervate.