INTERVIU: “Nu eu am ales să creez ținute cu motive românești, ci ele m-au ales pe mine”

20643099_456493021399645_2585900429138851045_o.jpg

Any Șavga este tânăra care a impresionat publicul autohton cu creațiile sale vestimentare. Ornamentele tradiționale românești sunt cele care fac ca ținutele ei să fie altfel.

M9: Cum a început toată povestea?

Any Șavga: Povestea mea legată de design a început acum cinci ani. Atunci când după absolvirea primei facultăți am decis să-mi urmez visul de a crea vestimentație și am mers la cursuri de croitorie. Finalizarea cursurilor de croitorie m-au motivat să studiez individual și alte aspecte care aveau legătură cu design-ul vestimentar. Cu pași siguri la începutul anului 2018 am reușit să deschid atelierul de creație, locul unde reușesc să materializez ideile, să creez lucururi frumoase și pline de dragoste pentru fiecare dintre voi. Ana Șavga: Dacă mă refer la prima piesă vestimentară cu motive românești atunci a fost o rochie albă cu simbolul geometrizat “Ochiului” care reprezintă protecție împotriva deochiului și invidiei.

M9: Ce vedete autohtone ai îmbrăcat?

Any Șavga: Au fost câteva persoane publice care au îmbrăcat piese vestimentare create de mine. Sper să recunoașteți creațiile când ve-ți vedea.

M9: De ce ai ales să te axezi mai mult pe ținutele vestimentare cu ornamente românești?

Any Șavga: Nu eu am ales să creez ținute cu motive românești, ci ele m-au ales pe mine. Mereu am avut o slăbiciune aparte față de arta populară, stilul etno, simbolistica, limbajul motivelor și simbolurilor românești. Totul a venit de la sine.

M9: De unde te inspiri în ceea ce faci?

Any Șavga: Capitolul inspirației este foarte larg. Mă inspiră oamenii frumoși, natura, sunetele. Uneori mă inspir de la designerii internaționali, urmăresc tendințele de modă, tipurile de printuri. Am avut situații când eram la odihnă în munți și priveam spre pădure și instant parcă îmi luminase cineva ochii, apăruse ideea și întrebam de toți turiștii dacă cineva are întâmplător la el o foaie și un creion. Da, se mai întâmplă și așa orizonturile creației nu au limite.

M9: Care sunt pașii în crearea unei ținute?

Any Șavga: În primul rând decid cu ce paletă cromatică voi lucra, apoi realizez schița, caut țesătura potrivită, realizez tiparul pentru croire, decid ce simbol voi folosi pentru articolul dat. Și tot așa. Urmează etapa în care croiec, cos, calc. Îmi place să particip la întreg procesul de realizare a articolului unde depun pasiune și dragoste.

M9: Cât timp lucrezi asupra unei creații?

Any Șavga: Nu pot să spun exact cât timp lucrez asupra unei creații, deoarece este foarte diferit. Se întâmplă să lucrez asupra unui articol 3-4 zile, alte ori mai puțin sau mai mult, depinde de complexitatea articolului. Dacă este un mantou sau jachetă cu căptușeală în interior, sigur că dedic mai mult timp decât unei rochii sau bluze. Am avut situații când realizarea motivelor puteau sa-mi fure toată ziua. Indiferent de timpul dedicat realizării pieselor vestimentare, ador rezultatul.

Any, la cât mai mulți clienți fideli îți dorim!

AUTOR: Diana Botnaru

 

Top