Publicat la 2020-05-09

Moldova Nouă

Informația care TE PRIVEȘTE

INTERVIU: “Lemnul este un material viu, care se hrănește cu energia noastră”

9 min read

Elbert Hubbard spunea:  “Arta nu este un lucru, este o cale”. Olga Holban este femeia care dă viață lemnului, iar arta este calea spre inima ei. Trăiește, simte și respiră prin tot ceea ce înseamnă artă. Toate acestea și-au dat întâlnire în casa sufletului ei: atelierul Home decor by Olga Holban, unde creează plăcuțe din lemn și îi bucură pe cei care vor să aibă casa plină de artă, culoare și mesaje motivaționale. 

“Un om care încearcă să se descopere în fiecare clipă prin culori

 

 

M9: Cum ai defini-o pe Olga Holban, dincolo de aparențe și clasica definiție?

Olga Holban: Este mai întâi de toate o femeie cu aspirații și vise, mama a doi copii minunați, soție, fiică și soră. Un om care încearcă să se descopere în fiecare clipă prin culori și care învață să evolueze, căci doar așa putem să ajungem să fim mai buni cu noi înșine și cu cei din jurul nostru.

M9: Ce rol are arta pentru tine?

Olga Holban: Pentru mine ARTA este viața paralelă a unui suflet, fără de care nu putem exista. Cineva este în stare să o facă vizibilă prin ceea ce creează, iar cineva pur și simplu o păstrează pentru sine.

M9: Și dacă e să vorbim despre arta pictatului?

Olga Holban: Hmm.. pictura… aici aș putea să zic doar atât : este o parte din mine, din ceea ce respir, trăiesc, simt!

M9: Cum ai descoperit această pasiune? De unde-și are începuturile?

Olga Holban: De când am deschis ochii probabil, doar că nu am știut că asta este de fapt atât de important pentru mine. Eram mult prea ocupată cu munca și ca să îmi ajut părinții, chiar prin a fi un copil foarte ascultator. Și doar atunci când am ajuns la maturitate, cu facultate absolvită, cu încercarea de a profesa în domeniul ales, am înțeles că totuși îmi doresc altceva să fac și că trebuie să îmi ascult vocea mea interioară. Astfel, că nici nu prea înțeleg cu ce am început de am ajuns aici, cert este că în sfârșit fac ceea ce îmi place, cu pasiune si dedicație.

 

“…lemnul este de felul lui un material viu, care se hrănește cu energia noastră”

 

M9: Reușești să dai “viață” lemnului prin culoare și mesaje motivaționale. De unde vine inspirația în realizarea unui tablou?

Olga Holban: Inspirația este de fapt ceea cu ce ne hrănim sufletul, iar asta poate fi orice ne trezesc anumite emoții, fie pozitive sau negative. Pentru mine inspirația este egală cu senzația pe care o ai provocată de adrenalină, acestea pot fi călătoriile, amintirile, zâmbetele, copii mei, natura ori chiar un amestec de culori. Visele sunt și ele niște muze care colindă prin imaginația mea și care, de cele mai multe ori, cel mai greu mă lasă în pace.

 M9: Cât timp durează realizarea unui tablou?

Olga Holban: Lucrările pe care le realizez sunt foarte diferite ca dimensiuni și complexitate, de aceea să dau un termen exact este destul de complicat, dar cea mai simplă lucrare poate fi realizată în 3 zile. Sunt lucrări care pot fi realizate în câteva săptămâni, ori chiar luni. Toate lucrările sunt unice, deoarece sunt în totalitate lucrate manual, chiar dacă, apparent, am modele care sunt realizate în mai multe exemplare și par a fi exacte, nu sunt. Or asta și este de fapt scopul meu, să bucur fiecare persoană care ajunge în atelierul meu cu lucrări originale și deosebite.

M9: Ce vrei să redai prin aceste tăblițe? Ce sentimente vrei să trezești?

Olga Holban: Mesajele pictate de mine au în spate o încărcătură emoțională deosebită, de foarte multe ori îmi ia mult mai mult timp să fac o lucrare de cât planific, deoarece încerc să fiu întotdeauna bine dispusă atunci când lucrez la acestea. Conștientizez foarte  bine că lemnul este de felul lui un material viu, care se hrănește cu energia noastră, iar ulterior această bucată de lemn ajunge în casele dumneavoastră. Cele mai multe emoții și trăiri pe care vreau să le transmit prin lucrările mele sunt: de încurajare, de iubire, de fericire și bucurie, de amintiri și dor.

 

 

“Lemnul este parte din noi”

 

M9: În 2016 ai deschis și un atelier, acolo unde arta prinde culoare. Cum ai înțeles că pasiunea trebuie să devină o afacere?

Olga Holban: În 2016 am făcut probabil cel mai important lucru din viața mea, mi-am asumat deschiderea unui atelier cu un copil de 6 ani și un altul de 1 an, care încă avea nevoie de mine. Și probabil nimic din ceea ce mi-a reușit nu avea să se întâmple fără susținerea soțului meu, care de fapt a avut cea mai mare încredere în visul și pasiunea mea. Am construit totul împreună, zi de zi. Să zic acum că a fost complicat, nu pot, a fost o perioadă frumoasă, cu momente anevoioase. Locul unde toți 4 membri ai familiei am crescut împreună, am petrecut timp de poveste printre bucățile de lemn și vopsea, mai ales în perioade de dinainte de Crăciun. Chiar și acum privind în spate , realizez că am evoluat, frumos zic, iar asta cel mai mult mă bucură. Afacere nu o pot numi, căci nu este, este locul de poveste al familiei mele, unde putem primi oaspeți, care la rândul lor pot sa ia câte o bucățică din povestea noastră la ei acasă.

M9: Cât de apreciate sunt lucrarile pe lemn de către oameni?

Olga Holban: Cred cu toată certitudinea că orice este făcut cu pasiune, este de apreciat. Lemnul este parte din noi, din existența noastră. Important este de a avea abilitatea de adaptare la cerințele de pe piață, la schimbările de gusturi estetice ale oamenilor și nu în ultimul rând de a lua în considerare și ultimele tendințe din arta designului, care este un component foarte important în ceea ce încerc să creez.

M9: Tehnica pe care o folosești în crearea plăcuțelor din lemn se numește Handlettering. De unde provine acest termen și ce presupune acesta? 

Olga Holban: Handlettering presupune pictatul cuvintelor, dar să nu confundăm cu caligrafia, care presupune careva reguli de scriere, or în tehnica folosită de mine, ține doar de autor, cum vede cuvintele pictate pe foaie. Respectiv, putem zice că pictatul literelor a apărut o dată cu apariția scrisului în sine. Această tehnică îți permite să faci propriul design al literelor, astfel ca să aibă un aspect estetic la final.

M9: Cum ai descoperit această tehnică?

Olga Holban: Nu știu, am descoperit această tehnică eu, ori a fost o pură coincidență, dar s-a întâmplat prin 2014. Am dat de un articol despre handlettering și m-a intrigat atât de mult, încât am zis că vreau să încerc. Și am încercat, am experimentat și am ajuns să îl aduc oamenilor în combinație cu lemnul și nu cu hârtia. Pe hârtie mi-a părut mult mai puțin durabil și am zis că vreau să fac ceva care să rămână în casele oamenilor pentru o perioadă mai lungă.

M9: Ai declarat într-un alt interviu că obiectele din lemn sunt doar începutul, pentru că este cel mai compatibil cu tehnica pe care o folosești. Ce alte tehnici ai vrea să încerci? Ce mai urmează?

Olga Holban: O altă pasiune a mea este designul de interior și tot ce are tangențe cu asta. La moment sunt în căutare și experimentare de noi tehnici, pentru a putea aduce oamenilor o gamă mult mai variată de obiecte, de décor, unice și care neapărat să fie lucrate manual.

Sunt sigură că putem să facem și acasă lucruri minunate și nu neapărat să avem prin case obiecte de import, astfel vom putea rămâne autentici, așa cum erau și buneii noștri, doar ca acestea să fie.

 

“…asta și presupune arta- când nu știi ce urmează”

 

M9: Procesul de creație presupune și destul de multă forță fizică, pentru că nu este foarte ușor să  lucrezi cu lemnul. Cine te ajută la acest aspect? Ai în spate o echipă cu care muncești?

Olga Holban: Echipa mea, la moment este constituită din membrii familiei mele. Nu am văzut ceea ce fac eu ca o afacere și de asta nu am simțit încă necesitatea unor angajați, deoarece întreg procesul presupune creativitate, iar aici deja trebuie să găsești persoane care să fie pe acelaș val cu creatorul. Nu exclud faptul că în viitorul apropiat să îmi iau niște ajutoare, depinde în ce direcție va evolua totul, iar procesul de evoluție de până acum a luat întorsături tot mai neobișnuite. Probabil asta și presupune arta, când nu cunoști de fapt ce urmează.

M9: Care a fost cea mai complicată lucrare de până acum?

 Olga Holban: Nu pot să afirm că am avut lucrări complicate, depinde totalmente de starea mea interioară la momenul creării unei lucrări. Sunt lucrări complexe de felul lor, dar care le-am făcut dintr-o răsuflare și sunt lucrări foarte simple ca tehnică, care puteau să îmi ia și câteva săptămâni. Cel mai complicat moment este atunci când trebuie să fac mai multe exemplare al unui model de lucrare și atunci când cei care apelează la mine își doresc o copie exactă, ceea ce este imposibil de realizat.

 M9: Afară de plăcuțele din lemn, ce alte obiecte de decor putem găsi la tine în atelier?

Olga Holban: Cei deja care m cunosc, știu că cea mai îndrăgită perioadă a anului pentru mine sunt sărbătorile de iarnă, astfel că atunci puteți să găsiți și diferite decorațiuni pe care le lucrez și gândesc cu mult timp înainte. Când eram micuță, visam foarte des cum ar fi fost să locuiesc în sătucul lui Moș Crăciun și să ajut la confecționarea jucăriilor și decoratțiunilor pentru casă. În imaginația mea totul era desenat atât de frumos și magic. Chiar și acum vorbesc despre asta și mă trec fiorii.   Altceva ce mai puteți găsi în atelier la moment sunt cănuțe cu diferite mesaje ilustrate de mine, care ulterior sunt aplicate prin diferite tehnici.

M9: Cătă muncă și câtă pasiune cântărește o plăcuță din lemn?

Olga Holban: Cântărește tot ce am acumulat până acum, ca experiență și dedicație. Mult sau puțin, vom vedea. Eu nu cred că sunt în măsură să apreciez, doar cei care vin în continuare în atelierul meu și mă susțin o pot face. Eu doar pot să mă bucur că pot oferi ceva ce poate să stârnească anumite emoții oamenilor.

M9: Cum vezi parcursul lucrurilor create manual? Unde crezi că se-ndreaptă?

Olga Holban: Tind să cred că oamenii încep să prețuiască tot mai mult lucrurile create manual, au început să perceapă valoarea acestora. Consumerismul exagerat din ultimele decenii, ne-a dat o palmă, ne-a făcut să înțelegem că toată adunătura de lucruri fără de preț din viața noastră nu ne face bine – pur și simplu. Mă bucură enorm că există diferite platforme, mai nou magazine online care promovează arta de acasă și mai ales pe cei care sunt din spațiile rurale, astfel este o ocazie foarte bună de a păstra și transmite mai departe obiceiurile și tradițiile noastre, fără de care nu putem exista ca popor.

AUTOR: Diana Botnaru

 

 

Moldova9.com - produs realizat de A.O."Academia de Creație și Inovații Mediatice"
© 2017 Moldova9.com. Toate drepturile rezervate.